Uutinen / 11.9.2017

Isot lämpöpumput saapuvat Helsinkiin

Esplanadin maanalaiseen jäähdytyskeskukseen asennettavat, teollisen mittakaavan lämpöpumput saapuvat tällä viikolla laivalla Ranskasta Suomeen. Vuosaaren satamasta lämpöpumppujen osat kuljetetaan Helenin jäähdytysluolaan.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Helen rakentaa parhaillaan Esplanadin puiston alla sijaitsevaan jäähdytyskeskukseen uutta lämpöpumppulaitosta, joka käsittää kaksi jäähdytystä ja lämpöä tuottavaa isoa lämpöpumppua. Niiden ansiosta hukkalämmöt saadaan entistä tehokkaammin kiertoon.

Lämpöpumppulaitoksen tuotantokäyttö alkaa kesällä 2018. Lämpöpumput saapuvat laivalla Ranskasta Nantesissa sijaitsevalta tehtaalta Vuosaaren satamaan kolmessa erässä viikon välein. Ensimmäinen erä saapuu Vuosaareen arvion mukaan keskiviikkona, ja lämpöpumpun osien kuljetus aloitetaan arviolta torstaiaamuna 14.9. Kuljetuksia tehdään kerran tai kaksi kertaa päivässä. Ne tapahtuvat 14.-29.9.2017 arkipäivisin.

Kun kuljetusajoneuvot ajavat jäähdytyskeskuksen ajotunneliin ja sieltä ulos, liikenne Laivurinrinteen ja Merimiehenkadun risteyksessä joudutaan pysäyttämään hetkeksi.

Espan alle tulevat lämpöpumput koostuvat isoista osista: suurimmat ovat lähes 27 000 kiloa painavia järkäleitä. Luolassa osat nostetaan pois kuljetusajoneuvoista sekä siirretään ja asennetaan paikoilleen laitepetien päälle. Yhden kootun lämpöpumppukokonaisuuden pituus on noin 11 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 5 metriä. Sen kokonaispaino on yli 98 100 kiloa.

Hiilidioksidipäästöt vähenevät

 

Uusi lämpöpumppulaitos vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä noin 20 000 tonnia vuodessa.

- Helen on matkalla kohti ilmastoneutraaliutta, ja lämpöpumppuinvestointi on yksi toimenpide kohti ilmastoneutraalia tuotantoa. Esplanadin lämpöpumput vastaavat Helsingin kasvavaan kaukojäähdytystarpeeseen. Kaukojäähdytyksen lisäksi tuotamme niillä myös lämpöä ja korvaamme näin fossiilisten polttoaineiden käyttöä, sanoo johtaja Heikki Hapuli Helenistä.

Tällä hetkellä yli 60 prosenttia Helsingin kaukojäähdytyksestä tehdään maailman suurimmassa kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä tuottavassa Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä. Kaukojäähdytyksen avulla helsinkiläisistä kodeista ja kiinteistöistä kerätään talteen auringon, koneiden, laitteiden ja ihmisten tuottamaa lämpöä.

Faktat:

• Kaksi uutta lämpöpumppua: 2 x 7,5 MW jäähdytystä ja 2 x 11 MW lämpöä.

• Lämpöpumput kasvattavat Esplanadin jäähdytyskeskuksen jäähdytystehon yhteensä 50 MW:iin (uudet lämpöpumput 15 MW ja olemassa oleva kylmävesiakku 35 MW).

• Yhden lämpöpumppukokonaisuuden pituus noin 11 m, leveys noin 6 m ja korkeus noin 5 m.

• Lämpöpumppujen toimittaja on Johnson Controls Finland Oy.

• Uusi lämpöpumppulaitos saadaan tuotantokäyttöön kesällä 2018.

• Kokonaisinvestoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.

• Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja kasvaa nopeimmin Euroopassa.

 

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus