Uutinen / 14.2.2018

Helsingin ensimmäinen biolämpölaitos vihittiin käyttöön

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vihki käyttöön Helenin Salmisaaren uuden biolämpölaitoksen. Laitoksella tuotetaan uusiutuvaa kaukolämpöä Suomen suurimmassa pellettikattilassa.

Pormestari Jan Vapaavuori (oik.) vihki Salmisaaren pellettilämpölaitoksen käyttöön yhdessä Helenin toimitusjohtaja Pekka Mannisen kanssa.

Pormestari Jan Vapaavuori (oik.) vihki Salmisaaren pellettilämpölaitoksen käyttöön yhdessä Helenin
toimitusjohtaja Pekka Mannisen kanssa.

- Helsinki on voimakkaasti sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hiilineutraalius edellyttää meiltä rohkeaa edelläkävijyyttä ja päästöjen vähentämistä kaikilla sektoreilla. Tänään käyttöön vihittävä Salmisaaren pellettilämpölaitos on loistava esimerkki uusiutuvan energian käytöstä kaupungin lämmöntuotannossa, totesi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vihkiäispuheessaan.

- Salmisaaren pellettilämpölaitos on merkittävä hanke uusiutuvan energian lisäämiseksi Helenin energiantuotannossa. Biopolttoaineilla korvataan kivihiiltä, mutta ilmastoneutraaliin tulevaisuuteen tarvitaan kuitenkin myös muita ratkaisuja, sanoi Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Uusi lämpölaitos on vahvaa suomalaista osaamista; lämpölaitosprojektin kotimaisuusaste on yli 80 %.

Uusiutuvaa kaukolämpöä pelleteillä

Salmisaaren pellettilämpölaitoksen pääpolttoaine on puupelletti, joka jauhetaan pölyksi ennen kattilaan syöttämistä. Täydellä polttoaineteholla lämpölaitoksen pelletin kulutus on noin 21 tonnia tunnissa eli yksi pellettirekka kahdessa tunnissa.

Lämpölaitoksen tuotannossa käytetään kestävistä lähteistä hankittua koti- ja ulkomaista biopolttoainetta. Helenin lämpölaitos kasvattaa jatkossakin suomalaista työllisyyttä pellettien valmistuksessa ja logistiikassa.

Laitos voi tuottaa uusiutuvaa kaukolämpöä 25 000 kerrostalokaksion tarpeisiin.

Uusia biolämpölaitoksia suunnitellaan jo

Helen suunnittelee myös uusien biolämpölaitosten rakentamista Helsinkiin. Suunnitelmissa ovat nyt alueet Vuosaaressa, Patolassa ja Tattarisuolla. Biolämpölaitoksia on tarkoitus toteuttaa vaiheittain niin, että suunnitelmien mukaan vuonna 2024 käytöstä poistuvan Hanasaaren voimalaitoksen lämmöntuotanto pystytään korvaamaan. Siihen mennessä tarvitaan valmiina yhdestä kahteen uutta lämpölaitosta.

Biolämpölaitoksilla korvataan kivihiilen käyttöä ja vastataan yhdessä lämpöpumppujen sekä energian varastoinnin kanssa kaukolämmön kysyntään.

Kuvia pellettilämpölaitoksesta

Kuva vihkimistilaisuudesta

Faktat:

  • Salmisaaren pellettilämpölaitoksen kaukolämpöteho on 92 MW.
  • Se voi tuottaa lämpöä 25 000 kerrostalokaksiolle eli Savonlinnan kokoisen kaupungille.
  • Täydellä teholla laitos käyttää pellettiä 21 tonnia tunnissa. Tämä tarkoittaa yhtä rekkalastillista pellettiä kahden tunnin välein.
  • Pellettilämpölaitos on yksi osa Helenin mittavaa investointiohjelmaa fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi. Seuraavia biolämpölaitoksia suunnitellaan Vuosaareen, Tattarisuolle ja Patolaan.
  • Uusien laitosten suunnittelu ja mahdollinen rakentaminen etenevät vaiheittain.
  • Lisää uusiutuvaa kaukolämpötuotantoa saadaan myöhemmin keväällä Esplanadin alle parhaillaan rakennettavista lämpöpumpuista.
  • Ilmastoneutraaliin energiantuotantoon tarvitaan lisää myös energiavarastoja. Helen suunnittelee uusia maailmanluokan lämpövarastoja Kruunuvuorenrantaan ja Mustikkamaalle.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Yritykset Hiilineutraalisuus