Uutinen / 16.8.2018

Salmisaaren voimalaitoksella tehdään puhdistuspuhalluksia – aiheuttaa vesihöyrypilviä ja hetkellisiä äänihaittoja

Salmisaaren voimalaitoksella tehdään 23.8. - 6.9.2018 puhdistuspuhalluksia, joista aiheutuu vesihöyrypilviä ja hetkellisesti myös kovaa ääntä.  Puhdistukset liittyvät kesällä toteutettuun isoon projektiin, jossa uusittiin 70 kilometriä höyrykattilan korkeapaineputkistoja.

Puhdistuksista ei aiheudu vaaraa ympäristölle. Puhdistuspuhallukset pyritään toteuttamaan arkipäivisin noin klo 9 aikoihin ja iltaisin noin klo 17 - 18 aikoihin. Puhallus kestää kerrallaan noin 15 minuuttia.

Puhdistuspuhallukset liittyvät mittavaan kattilaputkistojen uudistusprojektiin. Ennen käyttöönottoa putkistot puhalletaan höyryllä. Puhalluksista tulee ilmaan pelkkää puhdasta vesihöyryä, ja mahdollinen putkistoissa oleva kiinteä aines, kuten hitsausjäämät, otetaan talteen laitosalueelle rakennettuun konttiin. Uusittujen putkistojen puhdistukset on tärkeä tehdä huolella, sillä ne ovat kriittisessä osassa voimalaitoksen tuotantoprosessia.

- Puhdistuspuhalluksista aiheutuu yleensä varsin näyttävän näköisiä höyrypilviä, ja hetkellisesti myös kovaa kohinaa. Pahoittelemme ääntä, mutta sitä ei kannata pelästyä, sanoo voimalaitospäällikkö Jarmo Hagström Helenistä.

Kesän huolto- ja rakennustöissä lähes 200 ammattilaista

Salmisaaressa kesän aikana toteutetussa projektissa uusittiin höyrykattilan korkeapaineputkistot. Kattilaan rakennettiin yli 70 kilometriä putkistoa, jossa on voimalaitoksen kovimmat paineet, 135 baria. Putkistoissa kulkevan vesihöyryn lämpötila on noin 500 astetta. Putkistojen asennustöihin kuului mm. yhteensä yli 2500 sauman hitsaaminen.

Toteutetut uudistustyöt parantavat laitoksen käyttövarmuutta. Uudet korkeapaineputkistot kestävät paremmin myös biopolttoaineiden käyttöä. Vanhat korkeapaineputkistot olivat alkuperäiset eli vuodelta 1984.

 Kattilaputkistojen uudistusprojekti toteutettiin kesän aikana normaalien vuosihuoltotöiden kanssa samaan aikaan. Vuosihuolto- ja projektitöihin osallistui yhteensä noin 200 eri alojen ammattilaista, joista noin 150 on ulkopuolisten urakoitsijoiden palveluksessa.

Tiedotusta lähinaapureille useissa kanavissa

Helen tiedottaa asiasta lähialueen asukkaita ja työpaikkoja lehti-ilmoituksilla, kylteillä ja hyödyntämällä sosiaalista mediaa. Helenin työntekijät myös jakavat voimalaitoksen läheisyydessä korvatulppia puhallusten aikaan.

Faktat projektista ja Salmisaaren voimalaitoksesta:

  • Höyrykattilan korkeapaineputkistoja uusittiin 70 kilometrin edestä.
  • Putkistojen asennustöihin kuului yli 2500 sauman hitsaaminen.
  • Uudistus parantaa laitoksen käyttövarmuutta, ja uusitut putket kestävät paremmin myös biopolttoaineiden käyttöä.
  • Salmisaaren B-voimalaitos tuottaa 160 megawattia sähköä ja 300 megawattia kaukolämpöä lähes 90 prosentin hyötysuhteella.
  • Polttoaineina ovat kivihiili ja puupelletti.
  • Salmisaaren B-voimalaitos on otettu käyttöön vuonna 1984.

Salmisaaren voimalaitos

Lue lisää aiheesta

Yritykset