Uutinen / 4.4.2018

Aurinkopaneelit ja sähkövarasto koteihin ensimmäistä kertaa Suomessa

Helen tarjoaa kotitalousasiakkaille aurinkopaneelit ja sähkövaraston räätälöitynä pakettina ensimmäisenä Suomessa. Sähkövaraston avulla pientuottaja saa aurinkopaneeleistaan suuremman hyödyn.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Asiakkailla on nykyisin entistä enemmän mahdollisuuksia osallistua hajautetun uusiutuvan energian tuottamiseen. Pientuotannon aloittaminen aurinkopaneeleilla on helppoa, ja sähkövaraston avulla entistä tehokkaampaa.

Sähkövarasto kasvattaa aurinkopaneelien käyttöastetta tasaamalla tuotantoa ja kulutusta. Aurinkopaneelit tuottavat aurinkoisena päivänä usein enemmän sähköä kuin pientuottaja ehtii itse käyttää. Jos kodissa on myös sähkövarasto, päivällä tuotettu ylimääräinen sähkö pystytään varastoimaan, ja sen voi hyödyntää illalla tai yöllä, kun aurinko ei enää paista.

Kodin sähkövarastoon varastoidulla sähköllä voi illan aikana esimerkiksi katsoa televisiota ja kokata useita tunteja tai saunoa pari-kolme tuntia.

- Sähkövaraston avulla pientuottaja voi seurata, miten itse tuotettu aurinkosähkö kuluu ja varastoituu. Sähkövarasto tuo pientuottajalle muitakin mahdollisuuksia hallita tuottamaansa energiaa; sähkövarastoon voi lisätä älykkyyttä. Kotiin voi lisätä esimerkiksi etäohjattavia pistorasioita, tai varautua sähkövaraston avulla sähkökatkoihin, kertoo projektipäällikkö Kristiina Siilin Helenistä.

Sähkövarasto on kooltaan jääkaapin korkuinen ja levyinen, mutta vain 25 senttimetrin syvyinen. Se sijoitetaan lämpimään sisätilaan, esimerkiksi varastoon, eteiseen tai vaikka olohuoneeseen.

Osana älyverkkoa

- Sähkövarasto nostaa aurinkosähköjärjestelmän käyttöastetta yli 90 prosenttiin, sillä se tasaa jopa tunnin sisällä tapahtuvaa tuotannon ja kulutuksen vaihtelua niin, ettei yhtään aurinkoa valu verkkoon. Käyttöasteen nostaminen 100 prosenttiin on mahdollista Helenin virtuaaliakun avulla. Virtuaaliakku mahdollistaa myös verkkoon myydyn sähkön ostamisen takaisin samaan hintaan, kertoo Kristiina Siilin.

Näin aurinkopaneelien ja sähkövaraston omistaja mahdollistaa osaltaan älykkään sähköverkon toiminnan Helenin hyödyntäessä varastoa kysyntäjoustoon. Päästöttömän energian tuottajana asiakas toimii konkreettisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Sähkövarasto soveltuu joustamiseen erinomaisesti; se on nopea ja mukautuva laite, joka joustaa kahteen suuntaan.

Katso esimerkkejä Helenin aurinkopaneelit + sähkövarasto -paketeista.