Uutinen / 10.10.2019

Helen optimoi kaukolämmön tuotantoa yhtenä keinona matkalla hiilineutraaliuteen

Helen parantaa kaukolämpöverkon energiatehokkuutta hankkimalla kaukolämpöverkkoa optimoivan digitaalisen säätöjärjestelmän. Sen avulla pystytään pienentämään päästöjä ja alentamaan kustannuksia.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Kaukolämpötuotannon ja -verkon digitaalisella optimointijärjestelmällä mahdollistetaan koko kaukolämpöverkon tuotannon, kulutuksen ja siirron hallintaa yhden ratkaisun kautta. Digitaalinen alusta mahdollistaa kysyntäjouston tehokkaan ohjauksen rakentamisen tulevaisuudessa. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia päästöjen alentamiseen ja kustannusten pienentämiseen.

Kyseessä on reaaliaikalaajennus Helenillä jo oleviin automaatio- ja tuotannonsuunnittelujärjestelmiin. Laajennuksen Helenille toteuttaa Valmet. Kaukolämpöverkon optimointisovellus on osa Valmetin teollisen internetin tarjontaa energiateollisuuden asiakkaille.

- Järjestelmä parantaa koko kaukolämpöverkon energiatehokkuutta, koska verkkoa voidaan käyttää optimaalisemmalla tavalla siirtoviiveet ja lämpötilat ennakoiden. Toimintamallin muutos vähentää energiahankinnan kustannuksia ja pienentää päästöjä, kertoo ryhmäpäällikkö Miika Lindholm Helenistä.

- Järjestelmä optimoi kaukolämpöverkon menoveden lämpötilaa, paine-eroja ja pumppauksia sekä koordinoi lämpökeskusten ja kaukolämpöakkujen tehoja. Sillä saadaan automatisoitua kaukolämpöverkon ja -laitoksien hallintaa, Lindholm jatkaa.

Optimointijärjestelmä on määrä ottaa käyttöön keväällä 2021.

Helenin tavoitteena hiilineutraalius 2035

- Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto, ja kaukolämpötuotannon ja -verkon optimointi on yksi monista keinoista matkallamme tähän tavoitteeseen, sanoo johtaja Heikki Hapuli Helenistä.

Vuoden 2024 loppuun mennessä Helen vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta, nostaa uusiutuvan energian osuutta energiantuotannossa 25 prosenttiin, ja puolittaa kivihiilen käytön.

Helen lopettaa kivihiilen käytön kokonaan vuoteen 2029 mennessä. Helenin energiantuotanto on hiilineutraali vuonna 2035.

Faktat:

  • Helen hankkii adaptiivisen kaukolämpöverkkoa optimoivan säätöjärjestelmän.
  • Järjestelmällä parannetaan kaukolämpöverkon energiatehokkuutta.
  • Sen avulla vähennetään energiahankinnan kustannuksia ja päästöjä.
  • Järjestelmän toteuttaa Valmet, ja se saadaan käyttöön keväällä 2021.

Pariskunta sohvalla

Lue lisää aiheesta

Lämpö