Uutinen / 12.8.2021

Harvinaisen kuuma kesä on siivittänyt jäähdytystarpeen ennätyksellisiin lukemiin

Kesä-heinäkuussa Suomessa rikottiin useita lämpöennätyksiä, mikä on heijastunut myös ennätyksellisen korkeaan jäähdytystarpeeseen. Heinäkuussa koettiinkin kaikkien aikojen korkein jäähdytystarve, joka oli 160MW. Helteistä huolimatta jäähdytetyissä kiinteistöissä on saatu nauttia viileistä sisälämpötiloista.

Jäähdytys on kovassa kasvussa, mihin helteinen kesä on vaikuttanut merkittävästi. Normaalilla hellesäällä Helenin jäähdytyksen kulutus on noin 100MW luokkaa, joten ennätyksellinen 160MW tarve on ollut noin 60 % suurempi kuin normaalitilanteessa. Merkittävän korkeaan jäähdytystarpeeseen on helteiden lisäksi vaikuttanut myös se, että jäähdytyksen piirissä olevien asiakkaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Myös uudet, hyvin eristetyt rakennukset voivat olla lämpimiä kesän helteillä, mikä kasvattaa jäähdytyksen tarvetta.

Jäähdytyspalvelua kaikkialle Helsinkiin

Helenin hiilineutraali jäähdytys ei ole enää vain kantakaupungin etuoikeus, sillä jäähdytystä on tarjolla kaikkialle Helsinkiin. Kaukojäähdytysverkon ulkopuolella jäähdytys toteutetaan erillisen lämpöpumpun avulla. Jäähdytyksen piirissä on tällä hetkellä useita satoja asiakkaita ja erilaisia kohteita, kuten kauppakeskuksia, toimistoja sekä asuinkiinteistöjä ympäri Helsinkiä.

- Puhumme kiinteistöjäähdytyksestä, kun jäähdytys toteutetaan kaukojäähdytysverkon ulkopuolelle. Sekä kaukojäähdytys että kiinteistöjäähdytys ovat toimintavarmoja, hiilineutraaleja, helppoja, hiljaisia ja huolettomia. Niiden sopimusmallit ovat samanlaisia ja kustannukset ovat samaa suuruusluokkaa, tiivistää Helenin hinnoittelu ja myynnin analyysit -ryhmän vetäjä Marko Kivimaa.

Suotuisa sisälämpötila lisää kiinteistöjen viihtyvyyttä

Jäähdytyksen tarve tulee kasvamaan entisestään ilmaston lämmetessä. Ihmiset arvostavat kohtuullisia sisälämpötiloja niin kotona kuin julkisillakin paikoilla, mikä ei ole ihme: sopiva sisälämpötila parantaa ilmanlaatua ja lisää tutkitusti työskentelytehokkuutta ja viihtyvyyttä.

- Jäähdytys ei ole enää erikoinen harvinaisuus. Ihmiset osaavat arvostaa tasaisia olosuhteita ja jäähdytettyjä tiloja niin kodeissaan kuin työpaikoilla ja kauppakeskuksissakin, toteaa Helenin jäähdytyksen tuotepäällikkö Antti Tilamaa.

Helen haluaa muistuttaa, että jokainen meistä voi omalla toiminnallaan myös vähentää jäähdytyksen tarvetta kuumina kesäpäivinä, ja näin ollen lisätä energiansäästöä. Yksinkertainen keino on esimerkiksi sulkea kiinteistön ikkunoissa olevat varjostimet ja kaihtimet niin arkena kuin viikonloppuisin.

Faktat:

  • Helsingissä on Euroopan kolmanneksi suurin kaukojäähdytysverkko.
  • Suurin osa Helenin jäähdytyksestä tuotetaan maailman suurimpiin kuuluvan Katri Valan lämpö- ja jäähdytyspumppulaitoksella.
  • Katri Valan kuudes lämpöpumppu valmistuu kesän 2021 aikana ja seitsemäs vuoden 2023 aikana. Uusilla pumpuilla Helen varautuu jäähdytyksen kysynnän kasvuun.
  • Helen tarjoaa kauko- ja kiinteistöjäähdytystä palveluna, mikä vähentää asiakkaan riskejä.
  • Kauko- ja kiinteistöjäähdytyksellä kiinteistöistä kerätty hukkalämpö ja muu ylimääräinen lämpö kierrätetään ja jalostetaan lämpöpumpuilla edelleen hiilineutraaliksi kaukolämmöksi.
  • Kierrätettyä lämpöä käytetään kesäisin erityisesti helsinkiläisten käyttöveden lämmitykseen.

Hellepäivien kehitys Suomessa vuosina 1990 - 2021. Kuvaajan on tehnyt Helenin jäähdytyksen tuotepäällikkö Antti Tilamaa, ja kuvaajassa käytetty data on peräisin Ilmatieteen laitokselta.
*Hellelukemat on raportoitu vuoden 2021 osalta vain heinäkuuhun asti.