Uutinen / 14.7.2021

Helen kiinnittää aurinkopaneelien tuotannon ja materiaalien vastuullisuuteen yhä enemmän huomiota

Aurinkopaneelien tuotannon ja materiaalien vastuullisuuteen on koko toimialan kiinnitettävä yhä enemmän huomiota globaalisti. Vastuullisuus on Helenille tärkeää, ja siksi Helen tunteekin omat aurinkopaneelivalmistajansa, niiden valmistuspaikat sekä hankintaketjun. Helenin aurinkopaneelit valmistetaan Kiinassa alueilla, jotka eivät sijaitse Uiguuri-alueella.

Finnwatchin laatima raportti kertoo arvokasta tietoa globaalista aurinkopaneeleissa materiaalina käytettävän polypiin markkinasta. Helen on ollut mukana tekemässä raporttia ja tuottanut tietoa omasta hankintaketjustaan.

”Tunnemme omat aurinkopaneelivalmistajamme, ja pyrimme heidän kanssaan jatkuvasti tarkentamaan ymmärrystämme alihankintaketjustamme. Aurinkopaneelimme valmistetaan Kiinassa alueilla, jotka eivät sijaitse Uiguuri-alueella. Olemme tunnistaneet polypiin globaalit vastuullisuushaasteet ja osaltamme pidämme huolta, etteivät meidän aurinkopaneelitoimittajamme löydy vastuuttomasti toimineiden listalta. Finnwatchin laatima raportti tarjoaa arvokasta tietoa koko toimialalle, kun pyrimme yhdessä varmistamaan tuotannon ja materiaalien vastuullisuuden yhä tarkemmin”, vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Maiju Westergren kertoo.

Yhdessä aurinkopaneelivalmistajien kanssa Helen pyrkii jatkuvasti tarkentamaan ymmärrystä alihankintaketjustaan. Haasteena on aurinkopaneelien yksi raaka-aine, polypii, jossa erityisesti Kiinan (suurin tuottaja n. 80% maailman tuotannosta) polypiin alkuperän varmentamisessa on edelleenkin globaalilla tasolla haasteita.

”Polypiin alkuperä ei ole tällä hetkellä kunnolla jäljitettävissä ja kaikki aurinkopaneelivalmistajat käyttävät samoja polypiin markkinoita. Helenin intressissä on saada alkuperätakuu polypiille, ja tähän tarvitaan mukaan koko eurooppalainen aurinkotoimiala. Esimerkiksi EU voisi omalla lainsäädännöllä edistää polypiin vastuullista tuotantoa”, Westergren jatkaa.

Eurooppalaisen yhteistyön lisäksi Helen jatkaa oman alihankintaketjun kehittämistä. Helenillä on käytössä toimittajille yritysvastuuvaatimukset, joiden mukaisesti valvotaan toimittajia auditoinnein sekä yrityksenä että yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa. Tavarantoimittajat ovat allekirjoittaneet 4.2.2021 alan toimijoiden yhteisen globaalin aurinkopaneelien tuotantoon liittyvän pakkotyön kitkemiseen pyrkivän sitoumuksen edelleen edistää alihankintaketjujensa läpinäkyvyyttä alan kattojärjestön SEIA:n, Solar Energy Industries Association, kautta.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia