Uutinen / 23.7.2021

Munkkisaaren niittykatto tuo värikkäät niittykasvit keskelle kaupunkia

Niittykatto-projekti Munkkisaaren lämpölaitosksen katolle käynnistettiin toukokuussa 2020. Nyt niittykatolla versoo lajien kirjo, mikä on houkutellut runsain mitoin pölyttäjiä paikalle. Niityn kasvisto on ilahduttanut myös lähistöllä asuvia ihmisiä ja ohikulkijoita.

Helen näkyy monella tapaa Helsingin kaupunkikuvassa, ja siksi kaupunkiympäristöä on haluttu muuttaa viihtyisämmäksi yhdessä kaupunkilaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Munkkisaaressa kokonaan luonnolle varattu viherkatto on 800-neliöinen, ja kuka vaan on tervetullut ihastelemaan kasvavaa niittyä aidan takaa.

Niittykatto-projektin tarkoituksena on ollut biodiversiteetin lisääminen, kaupunkikuvan parantaminen sekä osallisuuden ja ympäristötietoisuuden lisääminen. Niittykatto-projekti jatkaa jo aiemmin Punavuoren pölytysasema-teoksesta aloitettua erilaisten vajaakäyttöisten tilojen muuttamista osaksi vihreää infrastruktuuria Green Infra -konseptin mukaisesti. Projekti on toteutettu yhteistyössä suunnittelutoimisto RaivioBumannin ja Jyväskylän Yliopiston Katoava luonto -hankkeen kanssa.

-Kävimme biologien kanssa katsomassa niittyä ja heidän mielestään niitty on hyvällä mallilla. Niityllä kasvaa monia lajeja. Osa istutetuista lajeista uupuu, mikä on aivan normaalia, sillä niitty elää omaa elämäänsä. Pölyttäjiä on bongattu runsain mitoin. Seuraavaksi niityllä kukkivat keltapäivänkakkarat, jotka olivat jo nupullaan, kertoo muotoilija Päivi Raivio RaivioBumann-suunnittelutoimistosta.

Monilla alueen asukkailla on näköyhteys ikkunoistaan lämpölaitoksen katolle. Värikkäät niittykasvit ovat ilahduttaneet niin asukkaita kuin ohikulkijoitakin. Suunnittelutoimisto RaivioBumannin keräämien asiakaskommenttien perusteella alueen asukkaat ovat tyytyväisiä ja iloisia siitä, että he pääsevät ihastelemaan niittymaisemaa ja sen värikkäitä niittykasveja keskellä kaupunkia:

- Kaupunki tuntuu luonnonläheisemmältä ja tuo mieleen lapsuuteni ihanat niityt, joita ei kaupungissa asuessa pääse näkemään.

- Joka päivä kävelen siitä ohi ja se tekee minut todella iloiseksi, että tällainen on omalla ”etupihalla”.

- Kukat ovat aina mielenkiintoisempaa katseltavaa kuin tylsä nurmikko.

- Tätä pitäisi olla enemmänkin. Eli todella hyvä idea!

Lue lisää aiheesta

Helen