Uutinen / 21.6.2021

Satamaparkkitalossa onnistuu sähköautojen lataus laivamatkan aikana – Heleniltä 18 sähköautojen latauspistettä

Sähköautojen lataus onnistuu nyt myös laivamatkan aikana. Helsingin Länsisataman Satamaparkkitaloon on asennettu 18 uutta sähköautojen latauspistettä. Uudet latauspisteet ovat osa Satamaparkkitalon 730 pysäköintipaikan kokonaisuutta, joka palvelee ennen kaikkea Länsisataman laivamatkustajia, mutta myös alueen yrityksiä, asukkaita ja alueella vierailevia autoilijoita. Latauspisteet on toimittanut julkisen kilpailutuksen voittanut energiayhtiö Helen.

Satamaparkki

Helsingin Länsisatamaan valmistui alkuvuodesta 2021 uusi, palvelumuotoilun menetelmin suunniteltu Satamaparkkitalo. Satamaparkkitalo on myös iso digitaalinen ja palvelukokemuksellinen harppaus Helsingin Satamalle.

- Satamaparkkitalo on saanut käyttäjiltä kiitosta helppoudesta, ja uudet sähkö- ja hybridiautojen latauspisteet olivat luonnollinen lisä moderniin pysäköintikokemukseen. Mikäli tarve latauspisteille kasvaa, niitä on mahdollista vielä lisätä, kertoo Marika Pauli, Helsingin Sataman matkustajaliiketoiminnan matkustajapalveluiden ja kiinteistökehityksen tiiminvetäjä.

Osa sähköautojen latauspisteistä on drive-in-paikoilla, joissa kuka tahansa voi ladata sähköautonsa uusiutuvalla sähköllä.

- Panostamme valtakunnallisen verkoston rakentamiseen valtateiden varsille, kasvukeskuksiin ja liikenteen solmukohtiin. On hienoa, että voimme olla mahdollistamassa latauspalveluiden tarjoamista laivamatkustajille yhdessä Helsingin Sataman kanssa, kertoo Sari Mannonen, Helenin ratkaisuliiketoiminnasta vastaava johtaja.

Helsingin Satama on sitoutunut omistajansa Helsingin kaupungin tavoin saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Helsingin Satamalla on tätä varten selkeä toimenpideohjelma, johon kuuluvat muun muassa sataman energiankulutuksen minimointi sekä tarvittavan energian hankkiminen hiilivapaista lähteistä.

- On tärkeää, että matkailualan vastuullisuutta kehitetään Suomessa pitkäjänteisesti ja yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Helsingin Satama on sitoutunut edistämään kestävää matkailua, ja saimme alan ensimmäisten yritysten joukossa kestävän matkailun merkin, Marika Pauli tarkentaa.

- Sähköautoilu on merkittävä keino hillitä liikenteen päästöjä, ja haluamme edesauttaa tätä kehitystä. Tavoitteenamme on kasvattaa Helenin julkista latausverkostoa valtakunnallisesti nykyisestä yli 250 latauspisteestä yli 1000 pisteeseen vuoteen 2025 mennessä, Sari Mannonen kertoo.

Helsingin Satama ostaa Heleniltä latauspalvelun, latauspisteiden ylläpidon ja huollon. Latauspisteiden käytöstä ja käytön hinnoittelusta vastaa Helsingin Satama.

Peruspysäköinnin lisäksi Satamaparkkitalosta löytyy premium-pysäköintipaikkoja. Tavallista leveämmät premium-paikat sijaitsevat Satamaparkkitalon alimmassa kerroksessa, vain minuuttien päässä laivaterminaalien lähtöporteilta. Ennakkovarattuun premium-paikoitukseen sisältyy myös mahdollisuus ladata sähköauto veloituksetta uusiutuvalla energialla. Pysäköinti on etukäteen varattuna 10 - 15 % edullisempaa kuin suoraan pysäköintihalliin ajettaessa.