Uutinen / 27.9.2023

Hukkalämmöillä merkittävä rooli kestävässä energiajärjestelmässä – Katri Valan lämpöpumppulaitos lämmittää jopa keskikokoisen kaupungin

Maailman suurimman kaukolämpöä ja -jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä tuottavan Katri Valan lämpöpumppulaitoksen laajennustyöt ovat valmistuneet. Laitoksen seitsemäs ja viimeinen lämpöpumppu otettiin käyttöön keväällä kolmen ja puolen vuoden laajennusurakan jälkeen.

Helsingin Sörnäisissä Katri Valan puiston alla sijaitseva lämpöpumppulaitos kohoaa laajennustöiden jälkeen lämpökapasiteetiltaan 160 megawattiin ja jäähdytyskapasiteetiltaan 100 megawattiin. Laitos tuottaa lämpöä yli 1 000 gigawattituntia vuosittain. Tämä riittää kattamaan kesäaikaan valtaosan Helsingin kantakaupungin lämmöntarpeesta ja vastaa Kuopion kaupungin lämmön kulutusta.

Lämpöpumput käyttävät voimanlähteenään päästötöntä sähköä eivätkä ne tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Laitos on hieno esimerkki kiertotaloudesta parhaimmillaan: se ottaa talteen puhdistetussa jätevedessä olevan hukkalämmön, joka lämmittää edelleen helsinkiläisiä koteja ja kiinteistöjä. Lämpöä tuotetaan myös kaukojäähdytyksen paluuvedestä.

Vuoteen 2025 mennessä lämpöpumppuja jo yli 300 megawattia

 Helen on panostanut viime vuosina hiilineutraaliin tuotannon kasvattamiseen strategiansa mukaisesti. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennys vuonna 2025 verrattuna vuoden 1990 päästöihin ja hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030.

– Panostamme lämmöntuotannossa vahvasti hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen. Energia-alustamme ja yli 1 400 kilometriä pitkä kaukolämpöverkostomme mahdollistavat uusien teknologioiden ja tuotantotapojen älykkään hyödyntämisen. Lämpöpumput ovat oleellinen osa kestävää energiajärjestelmää, summaa Helenin energia-alustasta ja tuotantoratkaisuista vastaava johtaja Timo Aaltonen.

Olemme investoineet erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin, kuten datakeskusten hukkalämpöjen talteenottoon ja Vuosaaren merivesilämpöpumppuun. Parhaillaan rakennamme Eiranrantaan uutta lämpöpumppulaitosta, jonka arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 lopussa. Laitos tuo Helenin hiilidioksidipäästöihin yli 80 000 tonnin vähennyksen vuosittain.

Eiranrannan huipputehokkaassa laitoksessa lämpöä saadaan tuotettua poikkeuksellisen matalalämpöisestä vedestä, jota on hyödynnetty kaukolämmön tuotantoon jo kertaalleen Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa. Lämpöpumppujen kaukolämpöteho on noin 90 megawattia ja kaukojäähdytysteho noin 60 megawattia. Laitos tuottaa lämpöä noin 300 gigawattituntia vuosittain, joka vastaa Rauman kaupungin lämmön kulutusta.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö