Uutinen / 2.3.2023

Uusi ilma-vesilämpöpumppulaitos Helenin Salmisaaren voimalaitosalueelle

Helen rakentaa Salmisaaren voimalaitosalueelle uuden teollisen kokoluokan ilma-vesilämpöpumppulaitoksen, joka tuottaa uusiutuvaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä. Investoinnin kokonaisarvo on 13,5 miljoonaa euroa, ja sille on myönnetty lähes 2,6 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön energiainvestointitukea.

Salmisaaren ilma-vesilämpöpumppulaitos käyttää energianlähteenä ulkoilmaa, ja se kykenee tuottamaan kaukolämpöä jopa -8-asteisesta ulkolämpötilasta. Lisäksi kesäaikaan lämpöpumppuja hyödynnetään kaukojäähdytyksen tuotannossa. Tuotannon on määrä käynnistyä alkuvuodesta 2025.

– Investoinnit monipuoliseen tuotantorakenteeseen kasvattavat energiaomavaraisuuttamme samalla, kun jatkamme vihreää siirtymää kohti hiilineutraalia energiantuotantoa. Lämpöpumpuilla saavutamme kustannussäästöjä kaukolämmön tuotannossa ja kasvatamme kaukojäähdytyksen kapasiteettia. Ilma-vesilämpöpumput mahdollistavat hyvin saatavilla olevan ehtymättömän lämmönlähteen, ulkoilman hyödyntämisen kaukolämmön tuotannossa, ja niiden avulla tuotamme lämpöä ja jäähdytystä energiatehokkaasti samassa prosessissa, summaa Helenin kestävistä energiaratkaisuista vastaava Juhani Aaltonen.

image688so.png

Havainnekuva Salmisaaren ilma-vesilämpöpumppulaitoksesta.


Teollisen kokoluokan ilma-vesilämpöpumput ovat Suomen olosuhteissa uutta teknologiaa, ja Salmisaareen tuleva laitos on toteutuessaan ensimmäisiä Suomeen rakennettuja vastaavan kokoluokan kohteita. Laitoksen lämpöpumppujen kaukolämpöteho on 14 megawattia ja kaukojäähdytysteho 8 megawattia. Käytännössä ne tuottavat noin 61 gigawattituntia kaukolämpöä ja 10 gigawattituntia kaukojäähdytystä vuodessa.

Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali energiayhtiö vuoteen 2030 mennessä. Rakennamme kestävää energiajärjestelmää, jossa keräämme lämmön talteen useista eri lähteistä: maasta, ilmasta ja vedestä. Toteutamme hiilineutraalin siirtymän yhdessä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa hyödyntämällä tekoälyä, kulutusta ohjaavaa dataa, älyverkkoa, hukkalämpöä ja uusiutuvia energialähteitä.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus