Lämpö

Kauko­lämpö on ilmasto­talkoiden avain­tekijä

  • Teksti: Nina Garlo-Melkas
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Maailmassa tuotetusta energiasta lähes puolet kuluu lämmitykseen.

”Erityisesti nyt, kun minulla on perhe ja lapsia, suhtautumiseni energia-asioihin on muuttunut ja mietin hyvinkin tarkkaan sitä, millaista elinympäristöä haluamme jättää jälkipolvillemme.”

Euroopalla ei ole varsinaista lainsäädäntöä, joka koskisi rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen liittyviä energiakysymyksiä, vaan energiakeskustelu Brysselissä on vahvasti keskittynyt sähköenergiaan ja sen tuottamiseen. ”Tämä on ongelma, sillä vuoden 2030 jälkeen EU-komission päästövähennystavoitteet tiukkenevat merkittävästi ja tavoitteena on käytännössä CO2-päästö-vapaa Eurooppa – erityisesti rakennussektorin osalta”, toteaa Euroheat & Powerin toimitusjohtaja Paul Voss.

Energiateollisuus ry:n järjestämillä Kaukolämpöpäivillä puhunut Voss totesi, että varsinkin tiheään asutuissa Euroopan keskuksissa kaukolämmitys on ylivertainen lämmitysratkaisu. Helsinkiä hän kutsuu ”mallioppilaaksi”, josta muilla Euroopan mailla olisi paljon opittavaa kasvihuonekaasupäästöjensä vähentämiseksi.

Helsingin mallia muillekin

Kaukolämmön avulla lämmitetään Helsingissä yli 90 prosenttia kaikesta lämmitystarpeesta, mukaan lukien lämmin käyttövesi. Yhteistuotanto on erinomainen tapa maksimoida polttoainetehokkuus tuottamalla samassa prosessissa sekä lämpöä että sähköä. Kaupunkialueilla kaukolämpöjärjestelmään voidaan ottaa lisäksi talteen esimerkiksi kaukojäähdytyksellä kerättyä aurinkolämpöä ja lämmittää sillä asuin- ja liiketiloja.

”Isossa-Britanniassa kaukolämmityksen osuus on vain 2 %.”

Vaikka Pohjoismaissa kaukolämmityksen osuus rakennusten lämmitysmuotona on jo kiitettävällä tasolla, muualla Euroopassa se on edelleen lapsenkengissä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kaukolämmityksen osuus kaikista lämmitysmuodoista on vain kaksi prosenttia.

Vossin mukaan EU-komission tiukkenevat energiatehokkuustavoitteet vaativat järeitä keinoja CO2-päästöjen hillitsemiseksi. Ei riitä, että keskitytään energiatehokkaiden talojen rakentamiseen ja olemassa olevan rakennuskannan lisäeristämiseen. Tarvitaan ympäristöystävällisiä energiantuotantoratkaisuja sekä sähköntuotantoon että lämmitysvaihtoehtoihin.

Luonto ja lompakko kiittävät

Euroopan unionin lyhyen aikavälin ympäristötavoitteet voi tiivistää lukuun 20. Kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään 20 prosentilla, uusiutuvan energian osuus nostamaan 20 prosenttiin ja energian käyttöä tehostamaan 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Pitkän ajan tavoitteiden mukaan vuonna 2050 EU:n päästöt ovat 80 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990.

Voss korostaa, että kaukolämpö on ympäristön kannalta edullinen lämmitysmuoto, mutta myös taloudellisesti kannattava satsaus. Tanskalaisen Aalborgin ja ruotsalaisen Halmstadin yliopistojen viime vuonna yhteisesti laatima Heat Roadmap Europe kertoo samoin: strategialla, jossa rakennukset on liitetty kaukolämpöverkostoon, säästetään 100 miljardia euroa verrattuna strategiaan, jossa kaukolämpöjärjestelmien laajeneminen ei ole vaihtoehtona.

Vossin mukaan Suomella on mitä parhaimmat mahdollisuudet saavuttaa EU:n asettamat päästötavoitteet.

”Lähes kaikki kaupungin kiinteistöt ovat valinneet kaukolämmön, enkä näe mitään syytä, miksi Helsingin Energian systemaattisesti kehittyvä kaukolämpö ei pystyisi tarjoamaan asiakkailleen entistäkin vähäpäästöisempää lämpöä. Unohtamatta korkeaa toimitusvarmuutta ja kilpailukykyistä hintatasoa.”

Julkaistu Helen B 3/2014

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Asiantuntijamme ovat palveluksessasi

Asiantuntijamme palvelevat yritysasiakkaita niin lämpöön, jäähdytykseen kuin sähköön liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Energia­tehokkuus esiin

Energiansäästöstä ovat vastuussa niin energiayhtiöt, yritykset kuin kuluttajatkin. Uusia keinoja keksitään jatkuvasti.

Viileää ja varmasti kaukojäähdytyksellä

Hiltonin huomassa viihtyy vaativampikin asiakas. Kaukojäähdytyksellä viilenevistä huoneista on nautittu Hilton Strandissa kohta vuosi.

Kaukojäähdytys viilentää Scandic Parkin

Kaukojäähdytetyt huoneet takaavat miellyttävän hotellivierailun.

Toimintavarma ja vaivaton Kaukojäähdytys takaa onnistuneen hotellielämyksen Scandic Parkissa.