• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Aurinkoenergia

7 + 1 asiaa, jotka sinun tulisi tietää, kun aiot hankkia aurinkopaneelit

  • Kuvat:
  • 2019-07-12

Aurinkopaneelikaupoille ei kannata suunnata hötkyillen. Tekemällä pohjatyöt kunnolla varmistat, että saat juuri sinun tarpeisiisi mitoitetun järjestelmän etkä maksa turhasta.

1. Aurinkosähköjärjestelmät toimitetaan yleensä avaimet käteen -periaatteella. Tämä tarkoittaa, että toimittaja hoitaa kaiken aina järjestelmän toimituksesta sen asennukseen, käyttöönottoon ja käyttöopastukseen.

2. Aurinkopaneelihankinta kannattaa aloittaa selvittämällä kattosi aurinkosähköpotentiaali. Tämän voit tehdä helposti esimerkiksi aurinkolaskurilla. Lisäämällä laskuriin arvion vuotuisesta sähkönkulutuksestasi saat suosituksen paneelien määrästä sekä arvion maksimituotosta ja hankintahinnasta.

3. Aurinkopaneelimarkkinoille tulee jatkuvasti uusia toimijoita ja valmistajia. Tuotteiden laadun ja takuun varmistamiseksi kannattaa kuitenkin harkita vakiintunutta toimijaa, jolta saa tukea myös asennuksen jälkeen. Halpa tulee usein pidemmän päälle kalliimmaksi.

4. Aurinkosähköjärjestelmien tarjouksien vertailu kannattaa tehdä huolellisesti. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin:

  • Osien laadukkuus: Inverttereiden puolella vakiintuneita, luotettavia ja laadukkaita valmistajia ovat Fronius, SMA ja Steca. Näiden laatuun voi varmuudella luottaa. Paneelivalmistajia puolestaan listataan TIER-luokituksin, joista 1-luokan valmistajat ovat luotettavimpia.
  • Paneelien määrä: Paneelien määrä on hyvä suhteuttaa talosi sähkönkulutukseen ja katon aurinkoiseen pinta-alaan. Jos et ole sähkölämmittäjä, on usein sopiva paneelimäärä 8–16 paneelia. Sähkölämmittäjille sopiva paneelimäärä on usein 14–18 kpl.
  • Hinta: Järkevintä on vertailla tarjousten hintoja €/Wp. Tarkista myös, että alv 24 % on jo mukana hinnassa ja että kotitalousvähennystä ei ole vähennetty tarjouksessa näkyvästä hinnasta.
  • Takuut: Yleiset takuut aurinkopaneeleille ovat tuotetakuu 10 vuotta ja suorituskykytakuu 25 vuotta, invertterille 5–7 vuotta, kiinnitysjärjestelmälle 10 vuotta ja asennukselle 5 vuotta.

5. Aurinkopaneelien, invertterin, sähkövaraston ja muun kaluston asennus hoituu 1-2 päivässä järjestelmän koosta riippuen. Asennuksen lopuksi saat opastuksen järjestelmän käyttöön.

6. Aurinkopaneeleiden tuottamaa ylijäämäsähköä on mahdollista myydä, kun järjestelmä on kytketty sähköverkkoon.

Helenin sähkösopimusasiakkaana ostamme takaisin aurinkopaneeleiden ylituotannon, ja hyvitys vähennetään sähkölaskusta automaattisesti. Maksamme sähköstä markkinahintaisen spot-hinnan. Sopimuksessa ei ole perus- tai toimitusmaksua, emmekä peri välityspalkkiota verkkoon myydystä sähköstä. 

7. Aurinkopaneelit ovat käytännössä huoltovapaat. Esimerkiksi lumen poistaminen paneelien päältä ei ole suotavaa, koska talven tuotanto on hyvin vähäistä ja lumenpoistovälineet voivat aiheuttaa paneeleihin pieniä mikrohalkeamia, jotka heikentävät niiden tuotantoa.

+1 Muista, että voit vähentää verotuksessa aurinkosähköjärjestelmäsi asennustyön osuuden. Helenin laskussa kotitalousvähennyskelpoinen osuus on valmiiksi eritelty.

Lisäohjeita aurinkopaneelikaupoille löydät täältä.

Muokattu: 30.06.2020.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja ota yhteyttä, niin laskemme sinulle tarjouksen!

Avainsanat

Aurinko

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Aurinkopaneelien asennuksessa ilmansuunnalla on väliä

Etelään suunnattu kalteva harjakatto on ihanteellinen paikka aurinkopaneeleille, mutta paneelit tuottavat sähköä hyvin myös muun tyyppisillä katoilla. Lue asiantuntijan suositukset aurinkopaneelien hankintaan erilaisille katoille ja katso esimerkit Helenin asentamista aurinkosähköjärjestelmistä.

Aurinkosähköä odotettua enemmän

Vantaalaisen Lasse Tuomalan omakotitalon katolle asennettiin Helenin aurinkopaneelit. Parasta uuden järjestelmän asennuksessa on Tuomalan mukaan ollut se, kuinka paljon se tuottaa sähköä.

Aurinko – kaikki mitä olet halunnut tietää auringosta – ja vähän enemmänkin

Aurinko on aurinkokuntamme keskipiste ja elämän ehto maapallolla. Joka 1,5 miljoonasosasekunti se tuottaa enemmän energiaa, kuin ihmiskunta kuluttaa vuodessa.