• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Lämpö

Helsingin lämmitys hiilineutraaliksi

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2021-10-06

Helen kehittää koko ajan uusia tapoja tuottaa puhdasta ja päästötöntä kaukolämpöä. Uusiutuva kaukolämpö on helppo helsinkiläinen ilmastoteko.

Tänään noin 95 prosenttia Helsingistä lämpiää kaukolämmöllä, ja noin 600 000 helsinkiläistä asuu kaukolämmitetyssä kerrostalossa. Kaukolämpöä voidaan tuottaa monilla energialähteillä ja erilaisilla teknologioilla.

Tulevaisuudessa se on täysin hiilineutraali lämmitysmuoto.

”Hanasaaren voimalaitos suljetaan vuonna 2023, jolloin kivihiilen käyttö puolittuu. Valmistaudumme lopettamaan kivihiilen käytön Salmisaaressa jo ennen vuotta 2029. Vuonna 2030 energiantuotantomme on täysin hiilineutraalia”, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.

Helsingin lämmöntarve on yhtä suuri kuin Tampereen, Turun ja Espoon yhteensä, joten Helenin ratkaisuilla on merkitystä myös valtakunnallisesti.

Jo nyt asiakkaat voivat valita hiilineutraalin lämmitysvaihtoehdon, Uusiutuvan kaukolämmön. Sitä tuotetaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamon puhdistetun jäteveden hukkalämmöstä. Hukkalämpöjä kerätään talteen myös konesaleista, kauppakeskuksista, toimisto- ja asuinkiinteistöistä sekä teollisuuden prosesseista.

Monta tapaa tuottaa puhdasta kaukolämpöä

Kaukolämpö- ja jäähdytysverkosto on hyvä alusta kaikille uusille teknologiaratkaisuille.

Hukkalämpöjen lisäksi kivihiiltä korvataan biolämmöllä, energian varastoinnilla sekä aurinko- ja tuulivoimalla. Helen on mukana selvittämässä myös meriveden lämmön talteenottoa, geotermistä energiaa sekä esimerkiksi pienydinreaktorien ja vedyn hyödyntämistä.

Helen kehittää yhdessä asiakkaidensa kanssa jatkuvasti erilaisia puhtaan kaukolämmön teknisiä ratkaisuja.

”Vuosaaren nykyisen voimalaitoksen ja uuden biolämpölaitoksen yhteyteen asennetaan lämpöpumput, joilla hyödynnämme täysimääräisesti tuotantoprosessin hukkalämmöt.”

Pauligin kahvipaahtimolla Vuosaaressa on käytössä lämmöntalteenottojärjestelmä, jonka avulla paahtimon omien tarpeiden yli jäävät hukkalämmöt kierrätetään Helenin kaukolämpöverkkoon.

Kallion Lidliin on asennettu kiinteistökohtainen jäähdytysjärjestelmä, joka jäähdyttää liiketilat ja tuottaa kaukolämpöverkkoon uusiutuvaa kaukolämpöä.

Postipuiston uudella asuinalueella Rullakkokadun asuintalon eri lämmönlähteiden ylijäämälämpö jatkojalostetaan kaukolämmöksi Helenin kaukolämpöverkkoon.

”Kaukolämpö on fiksu tapa hyödyntää useita eri lämmönlähteitä energiatehokkaasti.”

Faktaa

  • Noin 95 prosenttia Helsingistä lämpiää kaukolämmöllä.
  • Lämmitysvaihtoehdoksi voi valita myös hiilineutraalin, uusiutuvan kaukolämmön.
  • Helen hyödyntää jo nyt kaukolämpö- ja jäähdytysverkostossaan puhdistetusta jätevedestä, konesaleista, kauppakeskuksista, toimisto- ja asuinkiinteistöistä sekä teollisuuden prosesseista talteen kerättyjä hukkalämpöjä.
  • Kaukolämpö- ja jäähdytysverkosto on erinomainen alusta kaikille uusille teknologiaratkaisuille, esimerkiksi geotermiselle lämmölle, maalämmölle ja pienydinvoimaloille.

Avainsanat

Lämmitys

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kodin lämmitysvinkit

Lämmityskauden alkaessa on hyvä tarkistaa ilmanvaihto, lämmityslaitteet ja niiden säädöt kuntoon.

Viileä huonelämpötila pitää aivot vireessä

Huonelämpötilan alentaminen voi vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiin, työtehoon ja vireyteen. Ihanteellisin huonelämpötila on jokaiselle yksiköllistä, mutta suotuisalla lämpötilalla ja ilmankosteudella on vaikutuksia hyvinvointiin ja vireyteen. Kysyimme Työterveyslaitoksen vanhemmalta tutkijalta Sirkka Rissaselta, missä lämpötilassa suorituskykymme on parhaimmillaan.

Miksi patterit suhisevat? Miksi kotona on kylmä, vaikka pakkaset ovat lakanneet?

Lue kahdeksan vastausta asukkaita eniten askarruttaviin kysymyksiin kodin lämmityksestä.