• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Sähkö

Viihde-elektroniikka syö sähköä

  • Teksti: Jenni Uusilehto
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
StarCraft 2 -pelaaja Niina Kahelan tietokone on päällä aina, kun hän on kotona. Sähköä säästyy pitämällä turhat valot pois päältä.

”Parasta pelaamisessa on se, kun saa koetella itseään ja katsoa mihin pystyy", sanoo Niina Kahela.

Merkillisen näköiset otukset ryömivät Niina Kahelan tietokoneen näytöllä pitäen eriskummallista ääntä. Kahela takoo näppäimiä sellaisella tahdilla, että sivustaseuraajan on mahdoton pysyä perässä, mitä ruudulla tapahtuu. Eikä mikään ihme, sillä Kahela pelaa StarCraft 2 -peliä päivittäin. ”Helposti saattaa kuusikin tuntia vierähtää pelatessa”, hän sanoo.

Kahela kutsuu itseään harrastelijaksi, mutta siitä huolimatta hän on edustanut jo kahdesti Suomea elektronisen urheilun MM-kisoissa StarCraft 2 -pelin naisten sarjassa. Viime vuonna hän voitti kisoista hopeaa.

Pelaaminen on ollut Kahelalle tärkeä harrastus pienestä pitäen. ”Olen pelannut siitä asti, kun aloin ymmärtää, mitä tietokoneessa tapahtuu, eli noin 4-vuotiaasta.”

Pelaamisen ohella Kahela opiskelee kolmatta vuotta matematiikkaa Helsingin yliopistossa. Pelaamisen hän ajoittaa ilta-aikaan. ”Iltaisin pelatessa on parempi flow, koska olen iltavirkku. Jos aloitan pelaamisen kauhean aikaisin, menee peli huonommin.”

Tavallisesti Kahela aloittaa pelaamisen kolmen ja kuuden välissä iltapäivällä riippuen siitä, onko koulua vai ei. Pelaaminen jatkuu usein keskiyöhön saakka, tai jos aamulla ei ole aikaista herätystä, paljon myöhempäänkin. ”Pyrin pelaamaan vähintään viisitoista peliä päivässä, jotta kehittyisin.”

Yksi peli saattaa kestää muutamasta minuutista puoleentoista tuntiin.

Pelaamisesta ei tingitä

Tavallisesti Kahelan pöytäkone on päällä aamusta iltaan. Pelaamisen lisäksi Kahela irkkaa ja piirtää tietokoneella. ”Aina, kun olen kotona, olen tietokoneella.”

Pelaaminen ei ihan millä tahansa koneella onnistuisi. StarCraft 2 vaatii paljon prosessorilta, ja tuulettimet hurisevat usein kovaa Kahelan pelatessa.

Tietokoneen lisäksi asunnosta löytyy myös televisio, jota ei kuitenkaan käytetä kuin silloin tällöin Playstationin pelaamiseen.

Myös Kahelan koodaamista harrastava poikaystävä käyttää tietokonetta paljon kotona. Toista pöytäkonetta asunnosta ei sentään löydy, vaan koodaus hoituu läppärillä.

Viihde-elektroniikka haukkaa ison osan asunnon ­sähkölaskusta. Siitä pariskunta ei kuitenkaan ole valmis tinkimään, vaan sähköä pyritään säästämään muissa asioissa. ”En koskaan jätä turhaan valoja päälle”, Kahela sanoo.

Seuraa omaa energiankulutustasi verkossa: helen.fi/asiointi

Julkaistu Helen 2/2015

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Omakotitalon sähkön­kulutuksessa voi säästää

Omassa talossa sähkönkulutuksesta saa leikattua jopa viidenneksen järkevillä valinnoilla. Helsinkiläiset Miettiset tietävät, että valot kannattaa sammuttaa, mutta lämmitys on kuitenkin suurin menoerä.

Valaistus toimivaksi

Valaistus tuo kotiin viihtyvyyttä, tunnelmaa ja turvallisuutta. Energiansäästöä syntyy energiatehokkailla ledeillä. Turhat valot kannattaa edelleen sammuttaa.

Energiansäästöä lapsiperheessä

Energia-asiantuntija vieraili Lähiömutsi-bloggaaja Hanne Valtarin nelihenkisen perheen kotona. Kodin suurimmat sähkösyöpöt löytyivät kylpyhuoneesta.