• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

  • Teksti: Sari Loukasmäki
  • 2016-12-19
Arkiruoan valmistuksessa ei välttämättä aina ehdi miettimään omien valintojensa ja toimintatapojensa taloudellisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Energiatehokkuus keittiössä on pieniä arjen tekoja ja kestäviä valintoja.

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

Maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour 19.3. antaa hyvän syyn tarkistaa omia ruokaan ja sen valmistukseen liittyviä tottumuksia.

Näin pihistät energiaa ruuanlaitossa

  • Korvaa mikroaaltouunilla lieden käyttöä. Mikro sopii erityisesti pienten ruoka-annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen.
  • Käytä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita, vesi tai ruoka lämpiää nopeammin. Hyödynnä myös levyjen jälkilämpö.
  • Monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, voi panna jo kylmään uuniin. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää, ja voit paistaa ruokaa kahdella tasolla samanaikaisesti.
  • Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
  • Hyödynnä jälkilämpö sekä liedellä että uunissa. Hautuvaa uuniruokaa valmistaessa voi uunista huoletta kääntää lämmöt nollille puolituntia ennen kypsennysajan päättymistä. Ruoka muhii valmiiksi alenevassa jälkilämmössä.
  • Induktioliesi on energiatehokas vaihtoehto. Se tuo käyttömukavuutta; on nopea, turvallinen ja helppo pitää puhtaana.
  • Aina ei tarvitse keittää tai paistaa. Kokeilisitko välillä vaikka raaka-ruokaa?

Osallistu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle ilmaston puolesta

Näistä aineksista syntyvät munakoisopihvit ja lisäkkeet illalliselle. Pyrin sekä terveyden että ilmaston hyväksi täyttämään lautasesta aina vähintään puolet kasviksilla. Lihan käyttöä vähennän valmistamalla esim. pataruokia, joissa tietoisesti kasvatan kasvisten osuutta lihan kustannuksella.

Ilmastoillalliselle päätin valmistaa pihvinkin kokonaan kasviksista ja kokeilla Earth hourin ideasivuilta löytyvää munakoisopihvireseptiä. Testasin ohjeen toimivuuden etukäteen ja herkullista tuli. Lisukkeeksi sivuilla suositellun lehtikaali-avokadosalaatin sijaan käytin kotimaista ja tein mehevän salaatin kaalista ja rouhean raasteen porkkanasta.

Valmis annos, herkullista! Talviaikaan suomalaisia juureksia ja kaalia kannattaa suosia, sillä niiden ilmastovaikutus on kasviksista pienin.  Mehukkuutta kaali- ja juuressalaatteihin saa sekoittamalla marinoivan kastikkeen etikasta tai sitruunamehusta ja öljystä. Makua voi varioida yrteillä. Kaali- ja juuressalaatit säilyvät useamman päivän jääkaapissa, maku vain paranee, joten niitä voi tehdä kerralla useamman päivän tarpeen. Kurkku-valkosipulijugurttikastike sopii oikein hyvin kyytipojaksi.

Varsinaisella ilmastoillallisella lauantaina kokeilen jälkkärinä myös Earth Hour -ideasivuilta löytyvää raakakakkua.

Herkullista kynttiläillallista 19.3. – osallistu ja vaikuta!

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Uusi kuivaus­rumpu säästää sähköä

Kuivausrumpu on kylppärin kotiapulainen. Pyykin kuivaamisen lisäksi se kerää talteen vaatenukan, joka muuten kertyisi villakoirina sängyn alle. Lue kuivausrummun sähkönkulutuksesta ja sen energiatehokkaasta käytöstä! 

Raikas sisäilma ja Ilmanvaihdon energiatehokkuus

Raikas sisäilma ja riittävä ilmanvaihto ovat asumisterveyden ja rakenteiden kunnon kannalta tärkeitä. Jopa kolmannes kiinteistön kokonaiskulutuksesta syntyy ilmanvaihdon kautta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöillä ja niihin liittyvillä toimenpiteillä pienennät energialaskuasi tehokkaimmin.

Imureita on monenlaisia – miten valitsen oikean ja energiatehokkaan?

Valitako pussillinen vai pussiton? Sopisiko robotti? Olisiko rikkaimurista apua? Erilaiset imurit soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja tiloihin. Käyttömukavuus ja pölynpoistokyky ovat tärkeitä. Käyttötarpeeseen sopiva laite säästää energiaa.