• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Imureita on monenlaisia – miten valitsen oikean ja energiatehokkaan?

  • Teksti: Sari Loukasmäki
  • 2016-12-19
Valitako pussillinen vai pussiton? Sopisiko robotti? Olisiko rikkaimurista apua? Erilaiset imurit soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja tiloihin. Käyttömukavuus ja pölynpoistokyky ovat tärkeitä. Käyttötarpeeseen sopiva laite säästää energiaa.

Imureissakin on energiamerkintä

Energiamerkinnän myötä imureista on tullut entistä vähemmän sähköä kuluttavia. Aiemmin imureita markkinoitiin tehon (W) avulla tyyliin, mitä suurempi teho sitä suorituskykyisempi laite. Imurin moottorin teho ei kuitenkaan yksinään takaa imurin pölynpoistokykyä. Tärkeitä ovat myös suodattimien, tiivisteiden ja liitoskohtien tiiviys. Valmistajat ovat haasteen edessä, miten saada imurin pölynpoistokyky säilymään, vaikka moottoriteho laskee.  Energiamerkin avulla voi vertailla imureiden energiankulutusta puhdistuskykyä sekä äänitasoa. Energiamerkintä ei  koske akkukäyttöisiä robotti- ja rikkaimureita.

Pussillinen vai pussiton?

Tyypillisimpiä kodeissa ovat perässä vedettävät letkuimurit pussilla tai ilman. Viime vuosina pussittomien imureiden tarjonta on kasvanut. Houkuttimena on, ettei imuriin tarvitse ostaa pölypusseja. Rahallista säästöä ei silti välttämättä synny, koska pussien hinta saattaa olla sisällytetty imurin hankintahintaan. Tutkimusten mukaan pussittomien imureiden suorituskyky ei aivan yllä pussillisten tasolle. Lisäksi ne ovat hieman pussillisia äänekkäämpiä. Säiliön tyhjentäminen ole yhtä siistiä kuin pölypussin vaihto ja itse säiliökin vaatii pesua aika ajoin. Imurin ulkomitat kannattaa huomioida, jotta uusi tulokas mahtuu siivouskomeroon. Liitosjohdon pituudella on merkitystä. Myös suuttimien koko ja muotoilu vaihtelevat malleittain. Pienillä suuttimilla laajan pinnan imurointi on työlästä eikä lyhyt rakosuutin yletä kovin pitkälle. Kaikkien imureiden lattia-mattosuutin ei välttämättä mahdu matalien lipastojen tai sohvien alle.

Suodattimet ja poistoilman puhtaus

Imurin poistoilman vaikutus sisäilman hiukkaspitoisuuteen on vähäinen, koska imuria käytetään suhteellisen lyhyitä aikoja, noin tunti viikossa. Allergiaperheessä pölynlähteiden poistaminen kodista on tärkeää, lisäksi imurissa on hyvä olla tehokas poistoilman suodatus. Tehokkaimpia poistoilman suodattimia ovat HEPA-suodattimet, mutta tutkimusten mukaan niiden suodatuskyky vaihtelee huomattavasti. Osa suodattimista on pestäviä, jolloin uusia suodattimia ei tarvitse ostaa jatkuvasti. Lemmikkieläinperheelle parempi suodatinvaihtoehto saattaa olla hajuja poistava aktiivihiilisuodatin.

Sopisiko robotti-imuri omaan kotiin?

Robotti-imuri toimii sitä paremmin mitä vähemmän tilassa on kalusteita. Robotin työskentelyä varten kodin lattia kannattaa järjestää sille sopivaksi; matonhapsut maton alle ja sähköjohdot sivuun. Robotti saattaa juuttua paksuun mattoon tai kynnykseen. Parhaimman hyödyn robotti-imurista saa, jos se on käytössä lähes päivittäin, ajastettuna. Se huolehtii lattian ylläpitosiivouksesta, mutta ei puhdista ahtaita kalusteiden välejä, nurkkia tai jalkalistoja. Se hakeutuu itse lataustelineeseen tarvittaessa. Robotti-imureissa on tyhjennettävä pölysäiliö. Kalusteiden ja vuodevaatteiden imurointiin tarvitaan tavallinen imuri. Lemmikin suhtautuminen liikkeellä olevaan robotti-imuriin kannattaa testata ennen kuin jättää ne imuroinnin ajaksi keskenään.

Milloin rikkaimurista on apua arjessa?

Rikkaimuri ei korvaa tavallista imuria, johon verrattuna sen imurointitulos on heikko ja poistoilman puhtaus huono. Se voi kuitenkin olla verraton apu esim. keittiössä irtomurujen poistamiseen. Latauspiste kannattaa sijoittaa paikkaan, mistä imurin saa helposti käyttöön tarvittaessa. Rikkaimurien lataus riittää 10 – 20 minuutin käyttöön. Rikkaimureissa on yleensä tyhjennettävä pölysäiliö. Varrellinen rikkaimuri on kätevä irtoroskien ja murusten imurointiin lattialta. Yleensä siitä voi irrottaa varren ja imuroida pienemmällä yksiköllä myös kalustepintoja.

Tervetuloa Koti ja koneet säihkyväksi -iltapäivään Energiatorille 7.4. klo 13-16. Tutustu iltapäivän ohjelmaan ja ilmoittaudu!

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Uusi kuivaus­rumpu säästää sähköä

Kuivausrumpu on kylppärin kotiapulainen. Pyykin kuivaamisen lisäksi se kerää talteen vaatenukan, joka muuten kertyisi villakoirina sängyn alle. Lue kuivausrummun sähkönkulutuksesta ja sen energiatehokkaasta käytöstä! 

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

Arkiruoan valmistuksessa ei välttämättä aina ehdi miettimään omien valintojensa ja toimintatapojensa taloudellisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Energiatehokkuus keittiössä on pieniä arjen tekoja ja kestäviä valintoja.

Raikas sisäilma ja Ilmanvaihdon energiatehokkuus

Raikas sisäilma ja riittävä ilmanvaihto ovat asumisterveyden ja rakenteiden kunnon kannalta tärkeitä. Jopa kolmannes kiinteistön kokonaiskulutuksesta syntyy ilmanvaihdon kautta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöillä ja niihin liittyvillä toimenpiteillä pienennät energialaskuasi tehokkaimmin.