• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Lisää energia­tehokkuutta lämmitys­verkoston perus­säädöllä

 • Teksti: Tuomas Ojanperä
 • Kuvat:
 • 2016-12-19
Patteriverkoston säätäminen on tarpeen, kun asunnoissa vetää tai patterit eivät lämpene kunnolla. Lämmityksen pitää jakautua tasaisesti jokaiseen asuntoon.

Lämmitysverkoston perussäätö vähentää kiinteistön turhaa energiankulutusta.

Lämmityksen tehokas ja tasainen toiminta on tärkeää, niin asukkaiden kuin kiinteistönkin hyvinvoinnin kannalta. Lämmitysverkoston perussäätö on energiatehokkuutta lisäävä toimenpide, joka vähentää kiinteistön turhaa energiankulutusta. Perussäädön avulla varmistetaan, että verkoston vesi kiertää jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu kiinteistöön tasaisesti.

Vanhemmissa kiinteistöissä patteriverkoston perussäätö kannattaa toteuttaa tarpeen mukaan, mikäli verkoston toiminnassa havaitaan suurempia ongelmia. Arvioiden mukaan jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa kaipaisi patteriverkoston perussäätöä. Oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa.

Milloin patteriverkosto on syytä tarkistaa?

 1. Asunnoissa vetää.
 2. Asunnoissa on liian kylmä tai kuuma ja lämpötilat vaihtelevat asunnoittain.
 3. Pattereista kuuluu lorinaa tai putkistosta kuuluu muita ääniä.
 4. Patteri ei lämpene kunnolla. Toimiva patteri on lämmin yläosasta ja hiukan viileämpi alaosasta.
 5. Patteri on kuuma kesälläkin.
 6. Vesikiertoiseen patteriverkostoon pitää jatkuvasti lisätä vettä.
 7. Taloyhtiön energiankulutus on kasvanut tai korkea.

Lähde: motiva.fi

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukojäähdytyksestä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Vinkit

Vinkkejä lämmitys­kauden alkuun

Lämmityskausi käynnistyy jälleen. Katso vinkit kerrostaloasunnon ilmanvaihtolaitteiston säätöön. Tarkista myös patterien toimivuus ja ilmalämpöpumpun oikeat asetukset.

Lupa koskea termostaattiin

Näyttelijä Eeva Litmanen lähti mukaan Helenin Lämpölupaus-kampanjaan, koska hän haluaisi jättää jälkipolville paremman maailman.

Käytä kylpyhuoneen lattia­lämmitystä oikein

Tiesitkö, että lämmitys vie suurimman osan kodin energiankulutuksesta? Lattialämmitys parantaa asumismukavuutta, mutta se voi olla yksi kodin yllättävistä energiasyöpöistä. Näin käytät fiksusti kylpyhuoneen lattialämmitystä ja säästät energiakustannuksissa.