• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Uusi kuivaus­rumpu säästää sähköä

  • Teksti: Selja Tiilikainen, Marja Einesalo
  • Kuvat:
  • 2016-12-19

Kuivausrumpu on kylppärin kotiapulainen. Pyykin kuivaamisen lisäksi se kerää talteen vaatenukan, joka muuten kertyisi villakoirina sängyn alle. Lue kuivausrummun sähkönkulutuksesta ja sen energiatehokkaasta käytöstä! 

Puhdistamalla kuivausrummun nukkasihdin joka käytön jälkeen ja kosteudentiivistimen/lämmönvaihtimen useamman kerran vuodessa saat mukavasti vähennettyä laitteen energiankulutusta.

Vinkit kuivausrummun käyttöön:

  • Epätarkoituksenmukainen käyttö saattaakin jopa tuplata kuivausrummun energiankäytön.
  • Pidä kylpyhuoneen ilmanvaihdosta huolta kuivauksen ajan.
  • Puhdista nukkasihti säännöllisesti useamman kerran vuodessa.

1. Käytä kuivausrumpua oikein ja säästä energiaa

Kuivausrummuista elää sitkeässä väite, että ne kuluttavat vaatteita ja syövät ener­giaa. Epätarkoituksenmukainen käyttö saattaakin jopa tuplata energiankäytön.

Perinteisen kuivausrummun kulutusta voi hillitä huolehtimalla tilan ilmanvaihdosta pitämällä kylpyhuoneen ovea auki kuivauksen ajan. Uuden tekniikan lämpöpumppukui­vausrumpuun ei ympäröivän huoneilman lämpötila vaikuta. Kuivausrummun nukkasihdin, kosteudentiivistimen/lämmönvaihtimen puhtaudesta tulee kuitenkin huolehtia energiankulutuksen vähentämiseksi. Nukkasihti puhdistetaan joka käytön jälkeen ja kosteudentiivistin/lämmönvaihdin useamman kerran vuodessa, ennemmin liian usein kuin liian harvoin.

2. Tiedä nämä kuivausrummun nukkasihdistä

Ajatus kuivausrummun vaatteita kuluttavasta vaikutuksesta perustuu pitkälti laitteen nukkasihtiin kertyvän nöyhdän määrään. Totuus on kuitenkin, että suurin osa nukasta on käytön ja pesun aiheuttamaa ja vain kymmenesosa aiheutuu rumpukuivauksesta.

Tekstiilistä irtoava nukka, joka muuten kertyisi villakoirina sängyn alle, suodattuu kuivausrummussa nukkasihtiin. Näin ollen kuivausrumpu saattaa vähentää kodin imuroinnin tarvetta. Etenkin allergiatalouksissa tekstiilit voi pyöräyttää kuivausrummun tuuletusohjelman kautta silloin tällöin.

3. Pyykin kuivaaminen ilman kuivasrumpua

Ainoa pyykinkuivausmuoto, joka ei lisää asunnon energiankulutusta, on pyykin kuivaaminen ulkona tai lämmittämättömällä vintillä. Kun pyykki kuivataan sisällä, tarvitaan enemmän lämmitysenergiaa. Hyvin lingotun pyykin kuivaaminen perinteisessä kuivausrummussa käyttää sähköä 2 kWh, lämpöpumppurummussa 1 kWh.

Monelle on yllätys, että myös pyykin kuivaus narulla huoneilmassa lisää asunnon energiankulutusta.

Monelle on yllätys, että myös pyykin kuivaus narulla huoneilmassa lisää asunnon energiankulutusta.

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

Arkiruoan valmistuksessa ei välttämättä aina ehdi miettimään omien valintojensa ja toimintatapojensa taloudellisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Energiatehokkuus keittiössä on pieniä arjen tekoja ja kestäviä valintoja.

Raikas sisäilma ja Ilmanvaihdon energiatehokkuus

Raikas sisäilma ja riittävä ilmanvaihto ovat asumisterveyden ja rakenteiden kunnon kannalta tärkeitä. Jopa kolmannes kiinteistön kokonaiskulutuksesta syntyy ilmanvaihdon kautta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöillä ja niihin liittyvillä toimenpiteillä pienennät energialaskuasi tehokkaimmin.

Imureita on monenlaisia – miten valitsen oikean ja energiatehokkaan?

Valitako pussillinen vai pussiton? Sopisiko robotti? Olisiko rikkaimurista apua? Erilaiset imurit soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja tiloihin. Käyttömukavuus ja pölynpoistokyky ovat tärkeitä. Käyttötarpeeseen sopiva laite säästää energiaa.