Artikkeli / 19.12.2016

Lattia­lämmitys termostaatilla energia­tehokkaaksi

Kylpyhuoneen lattialämmitys hohkaa monessa kodissa lämpöä harakoille. Ohjelmoitava termostaatti karsi turhaa energiankulutusta.
Teksti: Linda Pynnönen Kuvat: Pentti Vänskä

1. Turhaa kulutusta voi karsia

Vielä kolme vuotta sitten suonenjokelaisen Eero Paanasen ja hänen vaimonsa kylpyhuoneessa sähköinen lattialämmitys oli päällä yötä päivää. Kun kylpyhuone oli käytössä vain pienen ajan päivästä, kului lämpöä ja energiaa hukkaan jopa tuhat kilowattituntia vuodessa.

”Lattialämmityksen tuoma käyttömukavuus on tärkeää, mutta energian hukkaan heittäminen on typerää”, Eero Paananen toteaa.

2. Termostaatin ohjelmoinnilla säästöä

Paanaset päätyivät korvaamaan vanhan termostaattinsa uudella, aikaohjelmoitavalla mallilla. Uusi termostaatti ohjelmoitiin niin, että se lämmittää lattiaa vain niinä aikoina vuorokaudesta, kun kylpyhuone on käytössä: aamuisin ja iltaisin. Muina aikoina termostaatti pitää lämpötilan säästölämmöllä, jolloin lattia ei tunnu jalkapohjaan lämpimältä.

Ohjelmoitava termostaatti pudotti Paanasten kylpyhuoneen lämmityskustannuksia jopa 40 prosenttia vanhaan verrattuna. Käyttömukavuus on siitä huolimatta ennallaan, sillä aina, kun kylpyhuone on käytössä, on lattiakin lämmin.

3. Ohjelmointiin kärsivällisyyttä

Ennen kuin uusi termostaatti asennettiin, Paanasilla pidettiin kirjaa kylpyhuoneen käyttöajoista ja lämpötiloista pari kuukautta. Asennuksen jälkeen oli edessä lämpötilojen säätäminen oikeille tasoille eri vuorokaudenaikoina.

”Aluksi asetin käyttölämpötilan 26 asteeseen ja säästölämmön 21 asteeseen. Ne osoittautuivat kuitenkin liian kylmiksi, joten hilasin säätöjä puoli astetta kerrallaan ylöspäin tunnustellen sopivaa lämpötilaa”, Paananen kertoo.

Juuri sopivat lämpötilat löytyivät kahden nostokerran jälkeen, ja Paanaset huomasivat, miten jo puolen asteen eron tuntee jalkapohjassa. Kovien pakkasten saavuttua säätöjä piti vielä kerran tarkistaa, mutta sen jälkeen termostaatti on hoitanut lämmityksen ilman, että siihen on tarvinnut kajota.

4. Pieni kustannus, iso säästö

Termostaatti asennustöineen maksoi Paanasille vajaat kolmesataa euroa.

”Lämmityksen ohjelmoinnin avulla säästämme reilu sata euroa vuodessa, joten investointi kannatti. Vielä rahallistakin säästöä enemmän arvostan kuitenkin sitä, ettei kylpyhuonetta tarvitse enää lämmittää turhaan”, Eero Paananen sanoo.

Ohjelmoitavan termostaatin voi asentaa monenlaisiin lämmitysjärjestelmiin. Parhaiten lämpötilan pudotukseen sopivat seinä- ja kattolämmitykset sekä välittömästi lattiamateriaalin alle asennetut lattialämmitykset. Mitä vähemmän varaavuutta lämmitysjärjestelmässä on, sitä suuremmat säästöt lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa.

Julkaistu Helen 3/2014

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö