Artikkeli / 27.10.2017

Kaisa Mäkäräinen palautuu kotiaskareiden parissa

Kaisa Mäkäräinen rakensi puolisonsa kanssa vuosi sitten oman kodin Pohjois-Karjalaan. Puutarhanhoito modernin ­hirsihuvilan pihalla palauttaa rankoista treeneistä.

Teksti: Hannele Tavi Kuvat: Joona Kotilainen

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen vastaa puhelimeen kotikeittiössään, aamukahvikupin äärestä. Meneillään on harvinainen viikko, sillä hän on kotona. Suomen menestynein ampumahiihtäjä, kaksinkertainen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja nimittäin reissaa 200 päivänä vuodessa joko harjoittelemassa tai kilpailemassa.

”Kaikki loput päivät pyrin olemaan kotona”, Mäkäräinen sanoo.

Kodiksi valmistui vuosi sitten noin 150-neliöinen hirsitalo Joensuun Noljakkaan. Rakennusprojekti on vienyt kaiken vapaa-ajan viimeisen kahden vuoden ajalta. Kodista löytyy niin kuntoilutila Mäkäräisen voimaharjoittelulle kuin iso varasto, johon urheilevan perheen sukset ja pyörät mahtuvat.

”Hirsi ei ollut ensimmäisenä rakennus­materiaalivaihtoehtona, mutta kun se jostain vähän puolivahingossa tuli vastaan, alkoi materiaali kiinnostaa todella paljon. Honkarakenteen hirsitalo istuu hyvin moderniin kaupunkikuvaan.”

Kestovoimatreeniä puutarhassa

Kun Mäkäräinen ei ole kotona, hän harjoittelee pääasiassa Keski-Euroopassa. Kesät hiihdetään rullasuksilla, lumiharjoittelu astuu mukaan kuvaan lokakuun puolenvälin jälkeen. Vuoden lähestyessä loppuaan ampumahiihtäjä elää jännittäviä aikoja, kun maailmancup alkaa. Nyt nähdään, miten kesän ja syksyn harjoittelu­kausi on mennyt.

”Tavallaan varsinainen duuni alkaa.”

Mäkäräisen kilpailukauteen kuuluu kolme kolmen viikon maailmancup-jaksoa. Tälle talvelle oman lisämausteensa tuovat olympialaiset. Vuonna 2018 ne pidetään Etelä-Korean Pyeongchangissa, jossa Mäkäräinen on ollut kisaamassa jo kolmesti aikaisemmin.

”Ampumahiihdossa maailmancup on hyvin tiivis ja lähes kaikki urheilijat kiertävät kaikki kisat. Olympialaisten startit ovat siis yhtä kovia kisoja kuin maailmancupin kisat.”

Mahtuuko talvikuukausiin muuta kuin ampumahiihtoa?

”Ei todellakaan. Eikä oikein kesäkuukausiinkaan. Huhtikuun puolesta välistä alkaa kuukauden loma”, Pohjois-Karjalan kaikkien aikojen urheilijaksi heinäkuussa valittu Mäkäräinen toteaa.

Harjoituskausi etenee sykleissä. Kun ohjelmassa on kevyempi viikko, Mäkäräinen on tänä kesänä keskittynyt laittamaan puutarhaa.

”Pihan laittaminen on ihan mukavaa, siitä en ole stressannut.”

Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräisen Joensuun-kotiin solmittiin tänä kesänä sähkö­sopimus Helenin kanssa. ”Valinnassa painoivat kustannukset ja se, että halusimme sähkösopimuksen ison ja vakaan kumppanin kanssa.”

Rakennusprojekti hiihdon ehdoilla

Modernin hirsitalon rakennusprojekti ajoitettiin kesään 2016 siten, että se häiritsi mahdollisimman vähän kisakautta. Rakentaminen alkoi huhtikuun alussa ja muuttamaan päästiin lokakuussa.

Koti lämpiää maalämmöllä, mikä oli alusta lähtien ainut vaihtoehto. Maalämpö pitää kodin tasaisen lämpimänä myös silloin, kun perhe matkustaa työn perässä. Ammattilaiset säätivät rakennuksen ilmanvaihdon juuri poissaoloja silmällä pitäen.

”Meillä on kaikkiin laitteisiin kotona- ja poissa-tilat. Saamme esimerkiksi vedet kytkettyä pois, ettei mitään vahinkoja pääse syntymään meidän ollessamme maailmalla.”

Maalämmön lisäksi lämpöä kotiin tuo myös varaava takka, jossa poltetaan yhä raksalta ylijäänyttä puutavaraa.

”Saunomme muutaman kerran viikkoon. Saunan korvikkeena toimii myös kylpyamme, jonka vesi lämpiää myös maalämpöpumpulla. Jos ei saunaa jaksaa lämmittää, niin ammeessa ainakin pää palautuu”, Mäkäräinen naurahtaa.

Leireiltä ja kisoista Mäkäräisen mukaan tarttuu usein jotain pientä kotiin. Häntä viehättää keskieurooppalaisten kyky yhdistää luonnonmateriaaleja sisustukseen.

”Sisustajana olen hyvin käytännönläheinen. Valitsen ympärilleni silmää miellyttäviä esineitä, eivätkä sohvatyynyt vaihdu meillä joka viikko.”

Eurooppalaisten vaikutteiden rinnalla Mäkäräisen kotona näkyy paljon pohjoiskarjalaisia tuotteita. Löytöjä ja kotinsa sisustusta Mäkäräinen esittelee Kaisa Goes Home -tileillä sosiaalisessa mediassa.

Ei se mitali, vaan matka sinne

Kodin laittaminen ja puutarhassa touhuaminen lievittävät stressiä, joka kuuluu urheilijan arkeen.

”Olen sellainen tyyppi, joka stressaa kaikesta vähän liikaakin.”

Eniten Mäkäräistä huolettaa terveenä pysyminen.

”Joudumme matkustamaan aika paljon, ja matkat tuntuvat tosi stressaavilta. Jos viereen sattuu lentokoneessa istumaan joku, jolla on nuha, joudun miettimään, miten pääsen tilanteesta pois.”

Mäkäräisen treenaamista helpottaa puoliso Jarkko Siltakorpi, joka toimii talvisin koko Suomen maajoukkueen suksihuoltajana. Opettajan työstään virkavapaalla oleva puoliso seuraa mukana pidemmille reissuille. Pariskunnan yhteinen työ on kantanut hedelmää, kun Mäkäräinen on menestynyt maailmancupissa.

”Onnistumisia osaa arvostaa, kun tietää työmäärän ja ne päivät, kun kaikki ei ole mennyt ihan putkeen – niitäkin päiviä on ollut minulla aika paljon”, Mäkäräinen toteaa.

Toisaalta mieleen on jäänyt uran varrelta paljon yksittäisiä upeita hetkiä esimerkiksi vaelluksilta.

”Niissä hetkissä sitä miettii, että enpä olisi päässyt tännekään ilman ampumahiihtoa.”

Monen mielestä Mäkäräiseltä puuttuu yhä mitali olympialaisista. Urheilutähti ei enää pidä olympiamitalia itseisarvona.

”Parit olympialaiset ja arvokisat ovat näyttäneet, että elämä jatkuu, menipä kisoissa miten vaan. Onnellisuus ja onnistumiset eivät ole yksittäisistä kisoista, vaan pitää osata nauttia treenihetkistä ja siitä matkasta”, Mäkäräinen korostaa.

”Vaikka olympiamitali on ehdottomasti yksi ensi talven tavoitteistani, se ei kuitenkaan ole koko elämä. Olympialaiset ovat vain kaksi viikkoa kerran neljässä vuodessa. Jos koko elämänsä laskee sen varaan, on se aika heikoissa käsissä.”

Kaisa Mäkäräisen energiansäästövinkit

  1. ”En näe mitään syytä valita kotiin enää muita kuin led-valoja.”
  2. ”Arkiliikunta eli jalkaisin tai pyörällä kulkeminen on yllättävän tehokasta, kuulemma. Itselleni urheilu on työtä, joten joudun turvautumaan vähän turhankin tiuhaan autoon. Nyt, kun asumme aivan puru­radan vieressä, olen pystynyt säästämään sekä aikaa että polttoainetta.” 
  3. ”Puuta täällä meillä Suomessa riittää. Kun muutimme uuteen kotiin, kaasugrilli vaihtui puilla lämpiävään nuotiogrilliin. Olemme laittaneet sillä yllättävän paljon ruokaa. Myös takka paitsi lämmittää myös luo tunnelmaa.”

Kaisa Mäkäräinen, 34, on joensuulainen ampumahiihtäjä. Ampumahiihdon maailmancup alkaa 24.11. Ruotsin Östersundissa. Koko kausi on nähtävissä YLEllä. Vapaa-ajan harrastuksina Mäkäräisellä on lukeminen, neulominen ja puutarhailu.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö