Artikkeli / 2.9.2020

Sähköauton lataus taloyhtiössä yhä useamman toive – näin vältetään epäselvyydet lataussähkön laskutuksessa

Liikenne sähköistyy, ja niin sähköistyvät myös taloyhtiöiden autopaikat. Helenin latauspalvelu tarjoaa helpoimman tavan varmistaa sähköauton lataus taloyhtiössä. Edullinen etäkatselmus kertoo, montako latauspistettä taloyhtiöön voidaan asentaa.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Getty Images

Vuonna 2020 myydyistä uusista autoista joka kuudes on ollut sähköauto. Latauspisteitä tarvitaan, ja ne tekevätkin vauhdikkaasti tuloaan yhä useamman taloyhtiön pihalle ja parkkipaikalle.

– Monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, mitä autopaikkojen sähköistyksen kanssa tehdään. Asukkailta alkaa tulla painetta. Nyt on oikea hetki lähteä liikkeelle ja tilata Heleniltä etäkatselmus, jolla selvitetään taloyhtiön valmius sähköautojen latauspisteiden asentamiseen, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Jere Jokinen Helenistä.

Latauspiste taloyhtiön pihalla mahdollistaa asukkaille puhtaat ajokilometrit sekä hybridi- että täyssähköautoilla.

Helen tarjoaa taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen aina suunnittelusta ylläpitoon.

Liikkeelle lähdetään edullisesta etäkatselmuksesta, jonka taloyhtiön edustaja voi tilata helen.fi:stä. Etäkatselmuksessa selvitetään, kuinka hyvin kiinteistön sähköliittymän kapasiteetti riittää nykyisiin ja tuleviin lataustarpeisiin.

– Etäkatselmusraportti kertoo yhdellä näkymällä, kuinka monta latauspistettä taloyhtiöön voidaan asentaa. Siitä selviää myös, mitä muutostöitä kiinteistön sähköistys vaatii, jotta vaikkapa puolet autopaikoista voidaan varustaa latauspisteellä, Jokinen kertoo.

Lasku suoraan sähköauton lataajalle

Kun taloyhtiössä on tehty päätös latauspisteiden hankinnasta, Helen laittaa pyörät pyörimään. Helenin asiantuntijat vastaavat siitä, että latauslaitteiden asennukset, sähkökeskuksen muutokset, kaapeloinnit ja muut työt hoituvat turvallisesti. Helen huolehtii myös latauspalvelun käyttöönotosta ja ylläpidosta.

Latauspalvelun käyttöönoton jälkeen kenenkään asukkaan ei tarvitse huolestua siitä, että joutuisi naapurinsa lataussähkön maksajaksi. Sähköautoilevat asukkaat rekisteröityvät Helen Lataus -palvelun asiakkaiksi. Tämän jälkeen he käyttävät latauspisteitä RFID-tunnisteella tai mobiilisovelluksella.

– Helen Lataus -palvelu laskuttaa suoraan sähköauton lataajaa, joten epäselvyyksiä latauspisteen kuluista ei synny. Palvelun käyttö on helppoa ja tasavertaista kaikille asukkaille, Jokinen toteaa.

Helenin latauslaitteet jakavat lataustehon tasaisesti kaikille lataajille. Älykäs kuormantasaus takaa, että taloyhtiön sähköpääkeskus ei ylikuormitu.

ARA-avustus alentaa sähköauton latauspisteiden kustannuksia

Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA myöntää avustusta, jos taloyhtiö rakentaa sähköautojen latausvalmiuden vähintään viidelle autopaikalle. Avustus koskee latauslaitteita ja kiinteistön sähköjärjestelmään liittyviä muutostöitä.

Avustuksen määrä kustannuksista on tällä hetkellä 35 prosenttia. Avustus nousee 50 prosenttiin, jos vähintään puolella latauspisteistä voi ladata vähintään 11 kW:n teholla. Tuolla teholla täyssähköauton latausaika on neljä tuntia.

– Latauspisteet nostavat kiinteistön arvoa. Asunnon ostajat tekevät valintoja sen mukaan, onko kiinteistössä varauduttu sähköautoiluun. Sähköautoilevan asunnonostajan valinta kallistuu todennäköisemmin taloon, jossa asia on jo hoidettu, Jokinen sanoo.

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Sähköinen liikenne