Artikkeli / 16.9.2020

Sähköauton lataus ja 5 muuta yllättävää asiaa, jotka ehtii tehdä reilussa vartissa

Oletko sinä jo arkisen ajankäytön mestari – vai aina akateemisen vartin verran myöhässä? Nappaa tästä vinkit arjen tehokäyttöön.

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie Kuvat: Getty Images

Akateemisen vartin juuret juontavat keskiajalle. Silloin ihmisillä ei ollut rannekelloja, joten tasatunnein soivat kirkon- ja kaupunginkellot antoivat merkin, milloin piti kokoontua yliopistojen luennoille. Kellojen soimisen jälkeen luentotiloihin siirryttiin noin 15 minuutissa.

Nykymaailmassa reilussa vartissa ehtii niin paljon enemmän, kuten hoitaa kodin askareita entistä sukkelampaan tai ladata akkuja – omia tai sähköauton.

1. Aamu – pese pyykit tai astiat

Pitäisi laittaa pesukone pyörimään, mutta sitä ei saa jättää yksin päälle – mitä tehdä, jos ei voi jäädä kotiin päivystämään useammaksi tunniksi? Ei hätää, uusimmissa pesukoneissa on usein pikaohjelma, joka pesee pyykit tai astiat jopa vartissa. Kätevää. Aamukahvin ohessa ehtii pestä koneellisen sukkia.

2. Keskipäivä – kokkaa kunnon lounas

Leipää leivän perään, ja vatsaa turvottaa! Kotitoimistolla tulee helposti tehtyä pelkkiä voileipiä lounaaksi, vaikka vartissa ehtisi tehdä kunnon aterian. Tee helppo ryhtiliike ja kokeile vaikka näitä arkiruokareseptejä.

3. Iltapäivä – lataa sähköauto

Helsingin Suvilahdessa syyskuussa käyttöönotetulla kahden latauspisteen suurteholaturilla lataa tunnissa virtaa jopa 750 kilometrin ajamiseen. Suurteholaturi siis lataa sähköautoa reippaasti jo reilussa vartissa! Entuudestaan pääkaupungista löytyy jo kahdenlaisia sähköautojen latauspisteitä: keskinopeita latauslaitteita ja täyssähköautoille soveltuvia pikalatureita, mutta suurteholaturi on vielä pikalaturiakin tehokkaampi.

4. Töiden jälkeen – treenaa HIITisti

Miksi treenata pitkään, jos hyödyn saa jo vartissa? Vartin kovatehoisen HIIT-treenin kerrotaan vastaavan jopa tunnin lenkkiä. Kotitreenin voi tehdä myös ulkona. Katso helpot perusohjeet HIIT-treeniin!

5. Ilta – katso lempisarjaa

Luulitko, että ohjelman jakso kestää aina puolituntia tai tunnin? Ehei, suoratoistopalveluihin tuotetaan yhä useammin niin kutsuttuja short form -sarjoja, joiden jaksot kestävät 10–15 minuuttia. Ruuhkavuosissa elävää voi hauskuuttaa esimerkiksi Yle Areenasta löytyvä arjen noloista tilanteista kertova sketsisarja Pirjo. Sen jaksoja ehtii katsoa vartissa peräti kolme.

6. Päivän päätteeksi – ole hyvä ystävä

Ystävyyden tai perhesuhteiden lujittamiseen riittää joskus vain neljännestunti. Jos läheisellä on tärkeää kerrottavaa, harjoita aktiivista kuuntelua. Älä täytä varttia omalla puheella vaan osoita elein ja pienin sanoin, että sinulla on aikaa kuunnella ystävää. Keskity puhujan jokaiseen sanaan sen sijaan että miettisit koko ajan, milloin on sinun vuorosi puhua.

Suurteholaturi

  • Pääkaupunkiseudun ensimmäinen, nykyisiä laturityyppejä monta kertaa tehokkaampi Helenin 150 kW:n suurteholaturi avattiin syyskuussa Helsingin Suvilahdessa (osoite Parrukatu 2).
  • Latausjohtojen pistoketyyli on täyssähköautoihin sopiva CCS-liitin. Entuudestaan Parrukadulla on jo 50 kW pikalaturi, jossa on CCS/CHAdeMO-pistoketyypit.
  • Yhdellä suurteholaturilla on mahdollista ladata samanaikaisesti kahta autoa.
  • Akun saa ladattua täyteen jopa parissa kymmenessä minuutissa automallista riippuen. Latausaikaan vaikuttavat muun muassa akun vastaanottama latausteho sekä akun koko.
  • Helsingin julkinen latausverkosto on Suomen laajin ja kattaa yli 160 latauspistettä.
  • Rekisteröitymällä Helen Latauksen asiakkaaksi saat käyttöösi laajan latausverkoston koko Suomessa sekä ulkomailla. Helen Lataus -palvelussa ei ole kuukausimaksua – maksat ainoastaan toteutuneista lataustapahtumista

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne