Artikkeli / 15.8.2022

4 helppoa keinoa energiansäästöön

Pienillä teoilla on suuri merkitys energiakuluissa säästämiseen. Keräsimme energia-asiantuntijoiltamme tehokkaita ja helppoja vinkkejä siihen, miten säästät energiaa arjessa. Tutustu vinkkeihin!

1. Tiputa huonelämpötilaa

Lämmitykseen liittyvillä tekijöillä on suurin vaikutus energiankäytön tehostamisessa ja energialaskussa säästämisessä. Karkeasti kaksi kolmasosaa kodin kokonaisenergiankäytöstä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen, asuitpa kaukolämmitetyssä kerrostaloasunnossa tai sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Siksi erityisesti sään viiletessä on tärkeää säätää huonelämpötilat tarkoituksenmukaisesti.

Oleskelutiloissa lämpötilaksi riittää 21–22 astetta, kun taas makuuhuoneissa saa olla viileämpää. Perussääntönä voi pitää, että asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa 5 % säästöä lämmityskustannuksissa.

Harkitse myös säädettävää termostaattia, jolla voit ajastaa arkeesi sopivat käyttöajat ja lämpötilat esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitykseen. Näin vältät turhan energiankäytön silloin, kun et sitä tarvitse.

2. Käytä kodinkoneita energiatehokkaasti

Kodinkoneiden käyttötavoilla on merkittävä vaikutus niin energiankäyttöön kuin sähkölaskussa säästämiseen. Huomioi ainakin seuraavien paljon energiaa kuluttavien kodinkoneiden energiatehokkaat käyttövinkit.

  • Pyykinpesukone: Pese täysiä koneellisia. Kiinnitä huomiota myös lämpötilaan – sähkönkulutus puolittuu, kun lasket pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen. Lue lisää täältä!

  • Kylmälaitteet: Jääkaapin suosituslämpötila on +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste kylmempään lisää laitteen sähkönkulutusta noin 5 %. Lue lisää täältä!

  • Uuni: Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.

  • Sähkökiuas: Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta kuluu saunan lämmittämiseen, minkä takia saunassa kannattaa käydä perheen kanssa samaan aikaan tai ainakin tiiviisti peräkkäin. Itse saunanautintoon taas riittää lempeämpikin lämpö. Sataan asteeseen lämmitetty sauna kuluttaa 20–30 % enemmän sähköä kuin 70-asteiset löylyt.

Lisäksi eräs monia yllättävä energiansäästövinkki saunomisessa liittyy kiuaskiviin. Panosta kiuaskivien laatuun ja muista vaihtaa kivet parin vuoden välein. Sähköä kuluu enemmän, mikäli huonokuntoisista kiuaskivistä tippunut muju hidastaa kiukaan lämpenemistä.

3. Tuuleta oikein ja muista tiivistys

Tiiviys ja tuuletus ovat ilmanvaihdon A ja O. Lämmityskaudella säädä ilmanvaihto mahdollisimman pienelle, sillä jopa 1/3 lämpöhäviöistä syntyy ilmanvaihdon kautta. Tarkista myös, että ovet ja ikkunat on tiivistetty. Tiivistäminen on parempi keino lämmityksen tehostamiseen ja lämmityskuluissa säästämiseen kuin huonelämpötilan nostaminen.

Tuulettamiseen tehokkain keino on ristiveto, mikäli se on asunnossasi mahdollista. Älä kuitenkaan jätä tuuletusikkunoita auki pitkäksi aikaa kylmällä säällä, jotta lämpö ei karkaa. Muista hyödyntää myös tekstiilejä − talvella verhot eristävät vetoa, kun taas kesällä ne suojaavat paahteelta.

4. Seuraa omaa energiankäyttöäsi

Energiankäyttöä seuraavien palvelujen avulla voit tarkastella sähkönkäyttöäsi, optimoida kulutustasi datan pohjalta ja siten säästää niin rahaa kuin energiaakin. Nämä kuluttajalle maksuttomat palvelut ovat helpoin tapa nähdä konkreettisesti, millainen vaikutus pienilläkin teoilla voi olla päivittäiseen energiankulutukseen.

Useat sähkönmyyntiyhtiöt tarjoavat ratkaisuja energiankäytön seurantaan. Esimerkiksi Oma Helen -sovelluksella voit seurata omaa energiankulutustasi tuntitasosta vuositasoon, tarkastella oman energiankäyttösi vuorokausijakaumaa ja saada vertailutietoa selkeästi luettavien graafien avulla.

Kaipaatko lisää vinkkejä energiansäästöön? 

Tutustu Vinkkejä energiansäästöön -sivuihimme ja ota loputkin vinkit käyttöön arjessasi!

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö