Jäähdytys

Jäähdytys viilentää tehokkaasti – miten se oikeasti toimii?

  • Teksti: Eeva Louko
  • 13.05.2019

Kuumassa asunnossa on tukala olla – edes jäätelö ei auta. Helenin jäähdytyksellä on mahdollista saada omaan kotiin juuri itselleen sopiva lämpötila. Myös ympäristö kiittää.

Helenin jäähdytyksen toimintaperiaate on yksinkertainen: lämpöpumppulaitoksessa jäähdytetty vesi siirretään rakennuksiin maanalaisissa putkistoissa. Lämpöpumppulaitokset sijaitsevat luolissa maan alla eri puolilla Helsinkiä.

- Kantakaupungin alueella on tällä hetkellä noin 90 kilometrin jäähdytysverkko Hernesaaresta Pasilaan ja Salmisaaresta Kalasatamaan, kuvailee Helenin myyntipäällikkö Jani Luukkonen.

Jäähdytysverkon ja asunnon väliin tarvitaan tekniikkaa, jolla veteen sidottu jäähdytysenergia siirretään asuinrakennukseen.

- Kylmä vesi kiertää kahdessa erillisessä vesipiirissä, joista toinen on Helenin putkistossa ja toinen asuinrakennuksessa. Rakennuksen kellarissa olevat laitteet siirtävät jäähdytysenergian talon vesikiertoon.

Jäähdytys on asuinhuoneistossa huomaamaton: tilalaitteet, jotka tuovat viileän ilman asuntoon, voidaan integroida seinään tai kattorakenteisiin.

- Jäähdytetty ilma puhalletaan huoneistoon esimerkiksi ilmastointilaitteella, josta jää näkyviin vain huomaamaton säleikkö. Jäähdytys voidaan tuoda huoneistoon myös kattosäteilijän tai lattiaviilennyksen kautta, Luukkonen sanoo.

Ekologisempi vaihtoehto

Jäähdytyksen tuotannossa hyödynnetään uusiutuvaa sähköä ja uusiutuvaa lämpöä. Siten jäähdytys on päästötöntä.

Jäähdytys on osa Helenin energiatehokasta järjestelmää: energiaa kierrätetään sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Asuntoa viilentäessään kylmä vesi lämpiää, minkä jälkeen se johdetaan takaisin lämpöpumppulaitokseen ja kaukolämpöverkkoon. Lämpöpumppulaitosta täydentää jäähdytysakku, johon kylmä vesi varastoituu. Energiaa kierrätetään ja asiakas saa ekologisuuden lisäksi edullista jäähdytystä.

- Esimerkiksi siirrettävät viilennyslaitteet ja ilmalämpöpumput kuluttavat runsaasti sähköä ja vaativat kondenssiveden poiston. Lisäksi seinillä sijaitsevat ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt ovat rumia ja puhaltavat koko ajan hukkalämpöä taivaan tuuliin. Jäähdytys on huomaamaton ja energiatehokas tapa viilentää koti, Luukkonen summaa.

Jäähdytys lisää asunnon arvoa ja asumismukavuutta. Lämpötilaa on helppo säätää huoneistokohtaisella termostaatilla.

- Vanhoissa kerrostaloissa lämpötilat saattavat kohota korkeiksi kesällä, koska talojen rakenteet varaavat runsaasti lämpöä. Erityisesti vanhuksille jatkuva kuumassa huoneistossa oleskelu saattaa olla jopa vaarallista.

Miten jäähdytyksen oikein saa?

Tällä hetkellä Helsingissä Helenin jäähdytyksen piirissä on noin 400 kiinteistöä, joista 10 prosenttia on asuinkerrostaloja. Luukkosen mukaan uusista kerrostaloista jätetään harmillisen usein jäähdytys pois kustannussyistä.

- Jäähdytyksen hinta ei liene kynnyskysymys, vaan asuntojen varustelutaso. Olemmekin ohjeistaneet rakennusliikkeitä ottamaan suunnitteluvaiheessa huomioon, että tulevaisuudessa taloyhtiö on mahdollista liittää jäädytykseen. Jäähdytykseen liitetään aina koko rakennus, yksittäiseen asuntoon sitä ei voi asentaa.

Jos talo on vanha, ja siihen on suunniteltu putkiremontti, jo putkisaneerausvaiheessa on hyvä tehdä vähintäänkin varaus jäähdytysputkistoille. Se mahdollistaa jäähdytykseen liittymisen myöhemmin. 

- Huoneistokohtainen liittymismaksu esimerkiksi 50 asunnon kerrostalossa on noin 2 000 euroa. Käyttökustannukset ovat noin 15 euroa kuukaudessa. Jäähdytyssopimus on määräaikainen ja voimassa 15 vuotta.

Myös jäähdytysverkoston ulkopuolella asuvien helsinkiläisten on mahdollista saada Helenin jäähdytysratkaisu.

- Kaukolämpötaloihin jäähdytys voidaan toteuttaa paikallisesti lämpöpumpulla. Jos esimerkiksi Kruunuvuoressa tai Lauttasaaressa kerrostaloon halutaan jäähdytys, se voidaan toteuttaa samaan tapaan kuin perinteisessä kaukojäähdytyksessä, Luukkonen lisää.

Lue lisää jäähdytysratkaisuista

Avainsanat

kaukojäähdytys

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viilennyslaitteet vertailussa – tiedätkö, mikä on paras sinun kotiisi?

Ilmastoitu kauppakeskus houkuttelee kesähelteellä, olisipa kotonakin yhtä viileää! Esittelemme erilaiset viilennyslaitteet. Löydä omaan kotiisi parhaiten sopiva laite ja nauti kesästä.

Lisää mukavuutta kaukojäähdytyksellä

Helsingin Museokadulla remontoidaan kaunista jugend-tyylistä rakennusta, ja samalla kiinteistön jäähdytys tuodaan nykyaikaan. "Olin jo pitkään odottanut, että taloon saadaan kaukojäähdytys", kertoo asukas Riitta Salmelin. Hän asennutti jäähdytysjärjestelmän fiksusti remontin yhteydessä.

Suomen viilein mies

Jos tunnet helsinkiläisessä kauppakeskuksessa tai toimistossa raikkaan tuulahduksen, sen takana on todennäköisesti Jani Luukkonen. Jäähdytysratkaisujen myyntipäällikkö pysyy viileänä – jopa saunassa.