Blogi / 14.3.2024

Älykkäät sähkövarastot lisäävät energiajärjestelmän joustavuutta

Vihreän siirtymän edellyttämä yhä suurempi energiajärjestelmän joustokyky lisää sähkövarastojen tarvetta vuosi vuodelta. Sähkövarastoilla voidaan tasapainottaa sähkön kysyntää ja tarjontaa, kun sääriippuvaisesta sähkön tuotannosta tulee pääasiallinen tuotantomuoto.

Energia-alan vihreä siirtymä tarkoittaa siirtymistä hiilineutraaliin energiantuotantoon, jossa sääriippuvaisen tuotannon, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, määrä kasvaa. Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan, jolloin tuulettomina tai pilvisinä päivinä tarvitaan muita energialähteitä ja joustoa kattamaan sähkön kysyntä. Sähkövarastot edistävät siirtymistä hiilineutraaliin energiantuotantoon tuomalla sähköverkkoon joustavuutta ja vakautta, jotta energiajärjestelmä kestää sääriippuvaisen tuotannon aiheuttaman vaihtelun.

– Sähkövarastot ovat monipuolinen työkalu sähkömarkkinoilla, mutta toimiakseen optimaalisesti ne tarvitsevat älykkyyttä joustavuuden hallintaan. Tätä varten lähdimme kehittämään älykästä energianhallintajärjestelmää, joka tuo sähkövarastojen omistajille uusia mahdollisuuksia ansaita sähkövaraston joustokyvyllä, kertoo Helenin optimoinnin kehityksen ryhmäpäällikkö Kristiina Siilin.

Lanseerasimme syksyllä yritysasiakkaillemme Akkutuotto- palvelun, joka auttaa asiakkaita ansaitsemaan joustokyvyllään samalla, kun asiakkaan omat sähkövarastot osallistuvat energiamurroksen toteuttamiseen. Palvelussa operoimme asiakkaan omistamia sähkövarastoja, optimoimme niiden tuoton ja varmistamme asiakkaan sähkövarastojen turvallisen kaupankäynnin sähkömarkkinoilla ympäri vuorokauden. 

– Sähkön kysynnän ja tarjonnan välisen tasapainon ylläpitäminen vaatii nopeaa tehon ja energian säätöä, ja säätökyvystä maksetaan säädön tarjoajalle korvaus. Akkutuotto-palvelu auttaa riittävän säätökyvyn varmistamisessa ja tarjoaa sähkövarastoihin investoiville yrityksille reitin markkinoille ja tuottoa investoinnille, Siilin jatkaa.

Ensimmäinen Akkutuotto-palvelua hyödyntävä sähkövarasto on Helenin Lakiakangas 3 -tuulipuiston yhteyteen rakennettu viiden megawatin varasto. Jatkamme varastoinvestointeja Lohjan aurinkopuistoon, jonne rakennamme Helenin ensimmäisen aurinkopuiston yhteyteen tulevan sähkövaraston. Puisto on rakenteilla ja se laajenee sähkövarastolla vuoden 2024 aikana.