Blogi / 14.3.2024

Ellenin energiaseikkailu vie lapset ja nuoret matkalle energiatulevaisuuteen

Energia on ollut viime vuosina keskeinen aihe niin mediassa kuin monissa suomalaiskodeissa. Helenillä on pitkät perinteet energiakasvattajana ja vuoden 2023 aikana panostimme energiakasvatukseen erityisen laajasti. Tavoitteemme on tehdä energiasta ymmärrettävää kaikenikäisille sekä vähentää aiheeseen liittyviä huolia.

Julkaisimme keväällä Ellenin energiaseikkailu -lastenkirjan, jossa kerrotaan energiasta ja energiamurroksesta tarinan muodossa. Kirjan lähtökohtana oli Munkkiniemen alakoulun oppilaiden kanssa pitämämme työpaja, jossa selvitimme, kuinka paljon lapset ymmärtävät energiasta ja miten siitä tulisi heille puhua. Jaoimme kirjaa asiakkaillemme painettuna ja e-kirjana, minkä lisäksi julkaisimme sen äänikirjana. Kirja on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Kirjan lisäksi tuotimme siihen perustuvat oppimateriaalit, jotka tarjoavat varhaiskasvattajille ja opettajille keinon kertoa energiasta ja energiamurroksesta lapsille. Olemme julkaisseet oppimateriaaleista kolme painosta ja niitä oli vuoden 2023 loppuun mennessä tilattu noin 20 000 kappaletta.

Rauman koulussa oppimateriaalit ovat olleet käytössä kakkosluokkalaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien päivinä. Opettaja Johanna Saarela on iloinen, että oppimateriaalit tukevat nykyistä opetussuunnitelmaa.

– Opettajat tarvitsevat opetuksen tueksi tällaista materi-aalia, jossa on ajankohtaista ja uusinta tietoa. Energia on aiheena vaikea ja tekninen, ja siitä on saatavilla lapsen-tasoista materiaalia vain vähän. Oppimateriaalit auttoivat opettamaan nykyiseen opetussuunnitelmaan kuuluvia asioista lapsille mielekkäällä tavalla, Saarela toteaa.

Esi- ja alkuopetukseen suunnatut materiaalit sisältävät kirjan, harjoitusvihon ja opettajan materiaalit.

– Koulumaailma on muuttunut siten, että tarvitsemme monipuolisia opetusmetodeja ja varsinkin visuaalista oppimista tukevaa materiaalia enemmän kuin ennen. Ellenin energiaseikkailu -kirjan satu imaisi oppilaat mukaansa, ja aihetta oli käsitelty lapsille sopivan yksinkertaisesti ja ilmastonmuutostakin lempeästi.

Oppimateriaalien ja lastenkirjan lisäksi järjestimme kevään ja kesän aikana kaksi kaikille avointa lastentapahtumaa, jotka keräsivät yhteensä 5 300 energiasta kiinnostunutta vierailijaa. Herätimme lastenkirjan päähenkilön eloon tekoälyn luomalla virtuaalivaikuttajalla. Lisäksi järjestimme Minecraft Energiakylä -haasteen.

Ellenin energiaseikkailu -lastenkirja sai Energiaviraston,   työ- ja elinkeinoministeriön ja Motivan Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen.

Lue lisää: Ellenin energiaseikkailu