Lämmityksen hiilijalanjälki pienenee

Olen kuullut ihmisiltä, jotka pyrkivät vähentämään omaa hiilijalanjälkeään, että kyllähän tämä muuten onnistuu, mutta kun on sidottu tuohon kaukolämpöön. Lämmityksen osuushan on asumisen hiilijalanjäljessä yksi merkittävimmistä ja Helsingissä kaukolämmön tuotanto perustuu toistaiseksi pääosin fossiilisiin energialähteisiin. Yli puolet siitä tulee kuitenkin vähäpäästöisemmästä maakaasusta eikä kivihiilestä niin kuin yleensä luullaan.
Lämmityksen hiilijalanjälki pienenee

Ymmärrän toisaalta tämän tuskastumisen, mutta voin vakuuttaa, että kaukolämmön hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin mitä pelkästään energialähteistä voi päätellä. Sähkön, lämmön ja jäähdytyksen energiatehokkaan yhteistuotannon ansiosta fossiilisia energialähteitä tarvitaan paljon vähemmän, karkeasti noin puolet vähemmän kuin mitä kiinteistössä kulutetaan kaukolämpöenergiaa. Kaukolämpö on paikallinen tuote, mutta sen valinnalla on merkitystä laajemmin koko energiantuotantojärjestelmään.

Fossiilisten energialähteiden (maakaasu ja kivihiili) lisäksi kaukolämmön energialähteenä on puhdistetusta jätevedestä lämpöpumpuilla talteen otettu lämpöenergia ja kaukojäähdytysasiakkailta saatu hukkalämpö, joka johdetaan kaukolämpöverkkoon. Esimerkiksi yhtenä aurinkoisena kesäpäivänä aurinkolämpöä saadaan kaukojäähdytysasiakkailta (tietokonesalit, liike- ja toimistokiinteistöt sekä asunnot) talteen ja johdettua kaukolämpöverkkoon parhaimmillaan n. 30 MW:n teholla. Energiamääränä tämä vastaa n. 400 uuden kerrostalohuoneiston vuotuista lämmitysenergian kulutusta.  Unohtaa ei sovi myöskään lämpö- ja kylmäakkuja, joihin varastoitunutta energiaa jaetaan asiakkaille kulutushuippujen aikaan ja pienennetään siten osaltaan kaukolämmön hiilijalanjälkeä.

Lämmityksen hiilijalanjälki pienenee

Jo lähitulevaisuudessa Helsingin Energian kaukolämpö muuttuu entistä vihreämmäksi, kun pelleteillä korvataan 2014 alkaen kivihiiltä lämmöntuotannossa. Maakaasuverkossa voi tulevaisuudessa kulkea myös biokaasu. Vuoteen 2020 mennessä uusiutuvan energian (biomassan) osuus on jo 20 % ja hiilineutraalius saavutetaan 2050 mennessä. Voikin leikillisesti sanoa, että kaukolämpöasiakas on ”lukittu” hiilineutraaliuteen eikä se vaadi asiakkaalta edes suuria tekoja. Helsingin Energia sekä säästää energiaa että vähentää hiilijalanjälkeä asiakkaan puolesta asiakkaan omaa panosta unohtamatta.

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen on energiatehokkuuden puolestapuhuja. Hän etsii ratkaisuja, joista hyötyvät niin kuluttajat kuin energiayrityskin – ympäristöä unohtamatta. Vapaa-ajallaan Rauno lataa akkuja kalastuksen parissa, vaikka tiedostaakin ettei vetouistelu ole niitä kaikkein energiatehokkaimpia tapoja kalastaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Kaukojäähdytys, hurraa!

Syksy on nyt täällä, taas valitellaan kylmää – säätieteilijät uhkailivat jo yöpakkasilla jopa täällä etelässä.
  • 31.3.2014

1,6 mikrogrammaa kuutiossa

1,6 mikrogrammaa kuutiossa. Mistä on kyse? Kyse on Helsingin ilmanlaadusta ja energiantuotannon vaikutuksista siihen.

Helsinki on hyvä referenssi Suomen viennille

Helsingissä ympäristöön vaikuttavat perusasiat: vesi, jätteet ja ilmanlaatu, on hyvin hoidettu. Siksi Helsinki on hyvä referenssi vientiyrityksillemme.