• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

SAFARI 2013: Tulevaisuudessa Helsingin Energia taistelee spandex-asuilla ilmastonmuutosta vastaan!

Safari 2013 toi heinäkuun lopulla viisitoista lukiolaista Uudenmaan maakunnasta viikoksi yhteen ratkomaan yhteiskunnan isoimpia ongelmia. Helsingin Energia halusi selvittää millaisia ratkaisuja syntyy, kun nuorille annetaan vapaat kädet.

SAFARI 2013: Tulevaisuudessa Helsingin Energia taistelee spandex-asuilla ilmastonmuutosta vastaan!

Hankitaan ränsistynyt tyhjä talo tai kiinteistö ja remontoidaan se parhaimpien energiansäästöesimerkkien mukaisesti. Dokumentoidaan koko prosessi ja esitellään se Sähkötalon näyttelyssä.

Helsingin Energian kanssa meidän tiimimme pohti, miten Helsingin Energia voisi paremmin kannustaa nuoria toimimaan energiafiksusti ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Safari-tiimi sai vapaat kädet kehittää kolmea Helsingin Energian tuotetta: Sähkötalon energianäyttelyä, Vuosaaren voimalavierailua ja seiskaluokkalaisille suunnattua energialuentoa. Tehtävämme oli ratkaista, miten näyttelystä, voimalavierailusta ja luennosta saataisiin innostavampia ja kuinka ne voisivat tehokkaammin kannustaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Viimeisimpänä vaan ei todellakaan vähäisimpänä Helsingin Energia halusi kuulla hullut ideamme: mitä uutta ja erilaista heidän tulisi tehdä kannustaakseen nuoria ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan?

Tässä tekstissä esittelemme hullut ideamme. Ne ovat jotain ihan muuta – keksintöjä, joilla Helsingin Energia saisi näkyvyyttä nuorison keskuudessa ja mahdollisuuden päästä vaikuttamaan uusin keinoin. Eli kreisit ideat, olkaa hyvä:

Ilmastonmuutoskontti

Kyselimme viikon aikana kymmeniltä nuorilta heidän ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta ja Helsingin Energiasta. Monet totesivat että ilmastonmuutos tuntuu etäiseltä ja abstraktilta idealta. Tähän vaivaan keksimme lääkkeeksi ilmastonmuutoskontin. Se olisi mahdollisuuksien mukaan uusiutuvilla energialähteillä toimiva kontti, jonka sisällä saisi kokea ilmastonmuutoksen ihollaan.

Lämpölampun luoma aurinko, tuulikoneen tuottamat puhurit ja nouseva vedenpinta auttaisivat ymmärtämään mistä ilmastonmuutoksessa konkreettisesti on kyse. Kontti voisi sijaita pääasiallisesti Narinkkatorilla ohjastamassa ihmisiä Sähkötalolle, mutta esimerkiksi kesäfestarit olisivat taattu hitti kontille.

Flashmob Spinning

Järjestetään flashmob-tyyppinen tapahtuma Kamppiin, jossa yhtäkkiä ostajien arjen keskelle ponnahtaa ryhmä Helsingin Energia -asuisia kuntopyöräilijöitä polkemaan pyöriään keskellä kauppakeskusta.

Huomiota herättävän alkutempauksen jälkeen jätetään kuntopyörät kauppakeskukseen viikoksi ja heitetään Helsingille haaste: se määrä energiaa, mitä pyörillä viikon aikana poljetaan, tullaan lahjoittamaan jollekin Helsingille tärkeälle kohteelle, kuten nuorisokodin pyörittämiselle.

Ilmaston Tähtöset

Tosi-tv-sarja suurimmista pudottajista. Värväämme ympäri Helsinkiä erilaisia asujia, rantaespoolaisesta omakotitalosta punavuorelaiseen kimppakämppään ja itävantaalaiseen kerrostaloyksiöön, joilla on tuhottoman suuri energialasku. Haastetaan heidät pudottamaan laskuaan Helsingin Energian tarjoamien asiantuntijaohjeiden avulla, ja dokumentoidaan sarja Helsingin Energian nettisivulle tosi-tv:ksi.

Ohjelmasta löytyisi samaistumista kaikille helsinkiläisille, mutta toisaalta se näyttää, että energiafiksusti voi elää ilman elämänlaadun laskua. Sarjan klippejä voi käyttää myös konkretisoimaan esimerkkejä Sähkötalon näyttelyssä.

Hylätyn kiinteistön energiaremontti

Tämän jälkeen tila voidaan ottaa käyttöön ympäristöystävällisenä nuorisotilana, jossa voidaan järjestää vaikkapa matalan energian leirejä, jotka opettavat elämään energiafiksuin keinoin. Helsingin Energia voi näin antaa takaisin kotikaupungilleen luomalla yhteistä hyvää.

Ravintolapäivä

Yksi ongelma joka viikon aikana nousi oli Sähkötalon Energiatorin tuntemattomuus. Torin sijainti on huikean keskeinen, mutta sen olemassaolosta ei tunnuta tietävän. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan. Helsingin Energia voisi isännöidä joukkoa nuoria Energiatorilla, jossa he valmistavat Ravintolapäivänä energiaystävällistä ruokaa. Tehokkaasti valmistetun lähiruuan nauttiminen siten, että puitteina on Sähkötalon näyttely, on taatusti mieleenpainuva kokemus.

 

Kaikissa hulluissa ideoissa yhteistä on, että ilmastonmuutoksen torjumisesta on tehtävä hauskaa ja yhteisöllistä! Harva nuori innostuu siitä, että ainoa keino taistella ilmastonmuutosta vastaan on olla vähemmän aikaa suihkussa. Ilmastonmuutoskontin jälkeen suihkutkin lyhenee! :)

Helsingin Energia -tiimi

Antti, Maija, Juho, Toivo sekä vetäjät Markus ja Antti

 

(Ai mikä spandex? Katso Wikipediasta.)

Vieraskynä

Vieraskynä

Blogissa julkaistaan satunnaisesti Helenin yhteistyökumppaneiden kirjoituksia. Nämä tekstit kootaan Vieraskynä-tunnuksen alle.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Safari 2014: Sähköpyörä porttina ekologiseen liikenteeseen

Vuoden 2014 Safari-leirin Energiafiksu Helsinki -ryhmä pohti tapoja, joilla energiafiksuista elämäntavoista tehtäisiin valtavirtaa. Tiedämme, että liikenteeseen kuluu vähintään viidennes Suomessa käytetystä energiasta ja tieliikenne aiheuttaa valtaosan liikenteen päästöistä. Energiafiksu Helsinki -ryhmä kehitti viisipäiväisen aikana idean, jolla liikenteen energiapottia ja päästöjä vähennettäisiin.

  • 19.12.2016

Hikistä polkemista ja hukkaruoka-smoothieta

Lauantaina klo 20.30–21.30 vietettiin maailman suurinta ilmastotapahtumaa WWF:n Earth Houria. Ennen valojen sammumista nuoret kohtasivat Earth Hourin etkoilla Sähkötalon Energiatorilla.
  • 19.12.2016

Kehitysohjelma esittäytyy Energiatorilla

Helsingin Energian Energiatorilla Sähkötalon kolmannessa kerroksessa avataan tulevana lauantaina 23.3. uusi kaikille avoin ja maksuton energianäyttely.