Auringosta energiaa kesällä ja talvella

  • 2016-12-19
Suomi on pohjoinen maa, mutta aurinko paistaa täälläkin. Tosin enemmän kesällä, vähemmän talvella.

Teksti: Atte Kallio

Oheisesta kuvasta nähdään, miten auringon säteily jakaantuu eri kuukausille Helsingissä. Talvella, kun sähköä ja lämpöä tarvitaan kipeimmin, auringon säteily on pienimmillään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö auringon energiaa kannattaisi napata talteen.

Älykkäässä sähkön, lämmityksen ja jäähdytyksen yhteistuotannossamme auringon lämpöä hyödynnetään jo nyt. Kaukojäähdytyksen avulla talteen otetulla lämmöllä lämmitetään kiinteistöjä ja käyttövettä. SunZEB – plusenergiaa kaupungissa -hankkeessa tutkitaan, miten kaukojäähdytyksen avulla kiinteistöt tulevat osaksi uusiutuvaa helsinkiläistä lämmöntuotantoa. Laajenevan kaukojäähdytyksen avulla olemassa olevasta kaupunkirakenteesta talteen kerättävän auringonlämmön määrä vastaa jo 30 jalkapallokentän kokoisen aurinkolämpöpuiston vuotuista tuotantoa.

Auringosta energiaa kesällä ja talvella

Aurinkovoimalan mallinnetun tuoton jakautuminen kuukausille Helsingissä.

 

Aurinkopaneeleilla auringon säteily voidaan muuttaa sähköksi. Paneelien hinnat tippuvat ja hyötysuhteet paranevat koko ajan. Alamme olla tilanteessa, jossa oikein mitoitetut kiinteistökohtaiset aurinkosähköjärjestelmät ovat kannattavia. Asiakas voikin valita, tuottaako hän sähköä itse omalla pienellä aurinkovoimalalla. Helsingin Energia haluaa edistää aurinkosähkön markkinoille tuloa ja ostaa pientuottaja-asiakkaidensa ylijäämäsähkön pörssihinnalla.

Vaikka aurinkoenergia ei vastaakaan talven kapasiteettihaasteeseen, asiakkaat ovat kiinnostuneita siitä. Markkinoilla nähdään varmasti monia erilaisia aurinkotuotteita lähitulevaisuudessa. Uusiutuva energia on kova sana!

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Aurinkoenergia – ihan parasta!

Mäkelän perhe hankki talonsa katolle oman aurinkovoimalan. Katso videolta miten asennus sujui!
  • 19.12.2016

Ehdota paikkaa uudelle aurinkovoimalalle!

Suvilahden aurinkovoimalan paneelit on loppuunmyyty. Vilkas kysyntä yllätti meidät positiivisesti, on hienoa huomata miten moni haluaa konkreettisesti edistää aurinkosähkön tuotantoa Helsingissä.
  • 19.12.2016

Kaikki lähti heitosta

Nollaenergia-omakotitaloja on jo pystyssä, mutta miten nollaenergia voidaan toteuttaa tiiviissä kaupunkirakenteessa? Helposti.