Blogi / 19.12.2016

Auringosta energiaa kesällä ja talvella

Suomi on pohjoinen maa, mutta aurinko paistaa täälläkin. Tosin enemmän kesällä, vähemmän talvella.

Teksti: Atte Kallio

Oheisesta kuvasta nähdään, miten auringon säteily jakaantuu eri kuukausille Helsingissä. Talvella, kun sähköä ja lämpöä tarvitaan kipeimmin, auringon säteily on pienimmillään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö auringon energiaa kannattaisi napata talteen.

Älykkäässä sähkön, lämmityksen ja jäähdytyksen yhteistuotannossamme auringon lämpöä hyödynnetään jo nyt. Kaukojäähdytyksen avulla talteen otetulla lämmöllä lämmitetään kiinteistöjä ja käyttövettä. SunZEB – plusenergiaa kaupungissa -hankkeessa tutkitaan, miten kaukojäähdytyksen avulla kiinteistöt tulevat osaksi uusiutuvaa helsinkiläistä lämmöntuotantoa. Laajenevan kaukojäähdytyksen avulla olemassa olevasta kaupunkirakenteesta talteen kerättävän auringonlämmön määrä vastaa jo 30 jalkapallokentän kokoisen aurinkolämpöpuiston vuotuista tuotantoa.

Auringosta energiaa kesällä ja talvella

Aurinkovoimalan mallinnetun tuoton jakautuminen kuukausille Helsingissä.

 

Aurinkopaneeleilla auringon säteily voidaan muuttaa sähköksi. Paneelien hinnat tippuvat ja hyötysuhteet paranevat koko ajan. Alamme olla tilanteessa, jossa oikein mitoitetut kiinteistökohtaiset aurinkosähköjärjestelmät ovat kannattavia. Asiakas voikin valita, tuottaako hän sähköä itse omalla pienellä aurinkovoimalalla. Helsingin Energia haluaa edistää aurinkosähkön markkinoille tuloa ja ostaa pientuottaja-asiakkaidensa ylijäämäsähkön pörssihinnalla.

Vaikka aurinkoenergia ei vastaakaan talven kapasiteettihaasteeseen, asiakkaat ovat kiinnostuneita siitä. Markkinoilla nähdään varmasti monia erilaisia aurinkotuotteita lähitulevaisuudessa. Uusiutuva energia on kova sana!

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia