• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Oletko jo kuullut höyrypelleteistä?

  • 2016-12-19

Tutkimme parhaillaan vaihtoehtoja tavalliselle vaalealle puupelletille. Haussa on biomassasta valmistettu pelletti, joka olisi vähemmän sitkeää ja muistuttaisi enemmän kivihiiltä, eli käytännössä biohiilipelletti.  Torrefioidun eli paahdetun biomassan lisäksi olemme kiinnostuneita myös höyrypellettistä. Mistä tämä ”höyry” sitten tulee?

Oletko jo kuullut höyrypelleteistä?

Valkoisen pelletin haaste

Vaaleiden kotitalous- tai teollisuuslaatuisten puupelletien rajoittavin tekijä kivihiilivoimalaitoksissamme on se, että ne eroavat ominaisuuksiltaan merkittävästi kivihiilestä. Vaalea pelletti on sitkeää ja kuitumaista verrattuna hauraaseen kivihiileen, mikä vaikeuttaa polttoaineen jauhamista pölyksi.

Höyryräjäytys

Höyryräjäyttämällä biomassasta saadaan enemmän kivihiilen kaltaista. Höyryräjäytyksessä märkä biomassa lämmitetään ja paineistetaan suljetussa tilassa. Paine lasketaan nopeasti, jolloin vesihöyryn tilavuus kasvaa. Biomassan sisällä olevan vesihöyryn vaatiessa lisää tilavuutta voidaan sanoa, että höyry räjähtää. Tämän räjäytyksen yhteydessä osa biomassan kuiduista rikkoutuu, mikä tekee biomassasta hauraampaa.

Lopputulos

Höyryräjäytysmenetelmällä saadaan siis biomassaan kaivattuja ominaisuuksia. Käsittelyn lopputuloksena on tummentunut biomassa, jota voidaan tarvittaessa pelletöidä. Höyryräjäytyksen lisäksi biohiiltä voidaan valmistaa myös paahtamalla, eli lämpökäsittelyllä, jolloin lopputuloksena on torrefioitua biomassaa.

Testikäyttö

Tällä hetkellä höyrypelletin tuotanto on rajoitettua ja sitä tuotetaan lähinnä koe-eriä. Tarkoituksenamme on kuitenkin testata näiden pellettien sopivuutta Hanasaaren voimalaitoksessa. Höyrypelletin ei pitäisi imeä kosteutta samalla tavalla kuin valkoinen pelletti. Tämä tarkoittaa, että höyrypellettiä voitaisiin varastoida taivasalla kivihiilen tapaan. Myös tätä tullaan kevään aikana testaamaan.

Helsingin Energian tarina pelleteistä siis jatkuu, pysy kuulolla!

Teksti: Sofia Grönroos

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Pellettejä taivasalla

Hanasaaren voimalaitoksella pelletin polttokokeet ovat tältä lämmityskaudelta ohi. Pellettikokeet jatkuvat kuitenkin vielä, mutta toisessa muodossa. Pellettejä varastoidaan nimittäin ulkona ilman suojaa sateelta ja tuulelta.

Pelletti palaa Hanasaareen

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat huomasivat jo syksyllä 2012 tämän kuvassa näkyvän, etäisesti avaruusrakettia muistuttavan rakennelman ilmestymisen Hanasaaren voimalaitoksen pihalle. Maaseudulla vastaavia laitteita käytetään viljan käsittelyyn, Hanasaaressa samaa tekniikkaa soveltamalla rakennettiin pelletin koepolttolaitteisto.

Tuhkia tutkimassa

Kivihiilen poltossa muodostuvia tuhkia hyödynnetään maa- ja tierakentamisessa. Biopolttoaineiden käytön lisääminen vaikuttaa kuitenkin myös tuhkien ominaisuuksiin ja sitä kautta hyötykäyttömahdollisuuksiin.