Pellettejä taivasalla

Hanasaaren voimalaitoksella pelletin polttokokeet ovat tältä lämmityskaudelta ohi. Pellettikokeet jatkuvat kuitenkin vielä, mutta toisessa muodossa. Pellettejä varastoidaan nimittäin ulkona ilman suojaa sateelta ja tuulelta.
Pellettejä taivasalla

Kyse on jalostetuista pellettilaaduista, eli paahto- ja höyrypelleteistä eli ns. mustista pelleteistä. Näiden pellettien raaka-aine on käsitelty niin, että pellettien pitäisi kestää ulkona varastoimista aivan kivihiilen tapaan. Tätä on tarkoitus testata. Helmikuusta lähtien 300 litraa molempia pellettilaatuja on varastoitu Hanasaaren voimalaitosalueella. Pelletistä otetaan silloin tällöin näytteitä ja myös pelleteistä läpi valunut vesi otetaan talteen ja analysoidaan.

Valkoinen pelletti, eli kotitalous- tai teollisuuslaatuinen pelletti, ei kestä kosteutta. Valkoinen pelletti on hygroskooppinen, eli se imee itseensä kosteutta. Tällöin pelletti hajoaa ja turpoaa kosteaksi sahapuruksi. Tämän vuoksi vastaavia varastointikokeita ei ole järkevää tehdä valkoisella pelletillä, eikä valkoisen pelletin varastointi onnistuu muissa kuin täysin kuivissa olosuhteissa.

Pellettejä taivasalla

Paahtopellettejä varastointikokeessa.

Varastointikokeet mustille pelleteille tehdään pääasiassa kahdesta syystä. Ensiksi haluamme selvittää hajoaako ulkona varastoitu pelletti, kuinka nopeasti, sekä miten sääolosuhteet vaikuttavat pelletin koostumukseen ja kestävyyteen. Toiseksi haluamme tutkia pelleteistä läpi valuneen veden määrää sekä sitä, mitä läpi valunut vesi pitää sisällään, koska tämä on tärkeää ympäristösuojelun kannalta.

Varastointikoe on vielä kesken. Jo nyt voidaan sanoa, että Hanasaaren voimalaitosalueella varastoidut pellettilaadut kestävät kosteutta huomattavasti paremmin kuin valkoiset pelletit, koska ainakin toistaiseksi mustat papanat ovat vielä pellettimuodossa.

Pellettejä taivasalla

Mustien pellettien varastointikokeet jatkuvat Hanasaaressa.

Sofia Grönroos

Sofia Grönroos

Sofia Grönroos on tiiviisti mukana voimalaitosten biopolttohankkeissa ja ympäristölupaprosesseissa. Vapaa-aikansa Sofia viettää Sipoon metsissä Oona-hevosen kanssa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Oletko jo kuullut höyrypelleteistä?

Tutkimme parhaillaan vaihtoehtoja tavalliselle vaalealle puupelletille. Haussa on biomassasta valmistettu pelletti, joka olisi vähemmän sitkeää ja muistuttaisi enemmän kivihiiltä, eli käytännössä biohiilipelletti.  Torrefioidun eli paahdetun biomassan lisäksi olemme kiinnostuneita myös höyrypellettistä. Mistä tämä ”höyry” sitten tulee?

Pelletti palaa Hanasaareen

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat huomasivat jo syksyllä 2012 tämän kuvassa näkyvän, etäisesti avaruusrakettia muistuttavan rakennelman ilmestymisen Hanasaaren voimalaitoksen pihalle. Maaseudulla vastaavia laitteita käytetään viljan käsittelyyn, Hanasaaressa samaa tekniikkaa soveltamalla rakennettiin pelletin koepolttolaitteisto.

Tuhkia tutkimassa

Kivihiilen poltossa muodostuvia tuhkia hyödynnetään maa- ja tierakentamisessa. Biopolttoaineiden käytön lisääminen vaikuttaa kuitenkin myös tuhkien ominaisuuksiin ja sitä kautta hyötykäyttömahdollisuuksiin.