• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Nuori, tuhlaa energiaasi!

Aurinkoinen sunnuntai Linnanmäellä. Hurjakurun roiskeet kuivuvat huomaamatta ja nauru säestää askelia, kun pienet ja isommat lapset juoksevat laitteesta toiseen hattaran voimalla. Laitekäyntejä kertyy kymmeniä ja juoksuspurtteja vähintään yhtä monta.
Nuori, tuhlaa energiaasi!

Keskiviikkoilta terassilla. Vastikään täysi-ikäisyyden saavuttanut siskoni kertoo innoissaan tanssiesityksistään, kemian oivalluksistaan ja opintosuunnitelmistaan. Hänen silmissään hohtaa nuoruuden into, palo ja tahto.

Peppi Pitkätossu ystävineen ehkäisi aikuiseksi kasvamista kiekurapillereillä. Satukirjojen ulkopuolella tylsenemistä on valitettavan vaikea välttää. Vastaan tulevat valmistumiset, asuntolainat, organisaatiouudistukset, yt-neuvottelut, ikäkriisit ja ryppyvoiteet. Salakavalasti aamuyöhön asti tanssiminen alkaa seuraavana päivänä tuntua hiuksissa, eikä uusia ideoita pulppua enää samassa tahdissa kuin ennen.

Siispä annan sinulle, energia-alasta kiinnostunut nuori, ikäni oikeutuksella elämänohjeen: tuhlaa energiaasi! Energia-ala on valtavassa murroksessa ja uusille innovaatioille on tilaa yhtä paljon kuin kouluissa heinäkuussa. Se mitä moni kutsuu nuoruudenhulluudeksi, on mielestäni nuoruudenviisautta: rohkeutta ja intoa tarttua asiaan kuin asiaan, perehtyä perin pohjin, innovoida ihmeitä. Tämä maailma tarvitsee energiainnovaatioita enemmän kuin iPhoneja, ja katso mikä kulttihahmo Jobsista tuli.

En ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt yhtä läpileikkaavaa toimialaa kuin energia; yksikään ihminen ei voi elää ilman sitä. Yksikään vaate tai ruoka ei valmistu, eikä yksikään iPhone lataudu ilman sitä. Väestön kasvaessa ja vaurastuessa energiaa tarvitaan ja kulutetaan koko ajan enenevässä määrin. Samaan aikaan ympäristön kantokyky on ylitetty ajat sitten ja ilmastonmuutos näyttää ihmiskunnalle hurrikaanin paikan. Sovittelijoita tarvitaan: miten tyydyttää sekä ihmisen että luonnon tarpeet samanaikaisesti?

Tilaa henkilökohtaisen energian tuhlaamiselle siis riittää. Siispä nuori: usko itseesi, tanssi toisinaan aamuun asti ja anna energiasi tulvia ylitse.

 

Lotta Punkanen valittiin keväällä 2014 Vuoden energiaopiskelijaksi. Hän kannustaa nuoria energia-alalle, sekä kaikkia ihmisiä suhtautumaan energiaan pelottoman uteliaasti ja rennon vastuuntuntoisesti.

Vieraskynä

Vieraskynä

Blogissa julkaistaan satunnaisesti Helenin yhteistyökumppaneiden kirjoituksia. Nämä tekstit kootaan Vieraskynä-tunnuksen alle.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Jos kesän sää oli osin pettymys, Suvilahden tuotanto ei

Suvilahden aurinkovoimala täytti tuotanto-odotukset ja Kivikossa homma etenee.
  • 19.12.2016

Tulevaisuuden energiajohtajien visio

Sain olla mukana valmistelemassa Maailman energianeuvoston (World Energy Council, WEC) Future Energy Leaders -yhteisön näkemystä tulevaisuudesta. Visio julkaistiin viime viikolla World Energy Congressissa Istanbulissa.

Miksi iso yritys mainostaa itseään startupeille?

Miksi isot yritykset, kuten Helen, markkinoivat itseään startupeille? Eikö riitä, että odotellaan startup-yritysten kertovan, kun niillä on sopiva tuote tai palvelu yritykselle tai sen asiakkaille?