Blogi / 19.12.2016

Nuori, tuhlaa energiaasi!

Aurinkoinen sunnuntai Linnanmäellä. Hurjakurun roiskeet kuivuvat huomaamatta ja nauru säestää askelia, kun pienet ja isommat lapset juoksevat laitteesta toiseen hattaran voimalla. Laitekäyntejä kertyy kymmeniä ja juoksuspurtteja vähintään yhtä monta.

Teksti: Vieraskynä

Keskiviikkoilta terassilla. Vastikään täysi-ikäisyyden saavuttanut siskoni kertoo innoissaan tanssiesityksistään, kemian oivalluksistaan ja opintosuunnitelmistaan. Hänen silmissään hohtaa nuoruuden into, palo ja tahto.

Peppi Pitkätossu ystävineen ehkäisi aikuiseksi kasvamista kiekurapillereillä. Satukirjojen ulkopuolella tylsenemistä on valitettavan vaikea välttää. Vastaan tulevat valmistumiset, asuntolainat, organisaatiouudistukset, yt-neuvottelut, ikäkriisit ja ryppyvoiteet. Salakavalasti aamuyöhön asti tanssiminen alkaa seuraavana päivänä tuntua hiuksissa, eikä uusia ideoita pulppua enää samassa tahdissa kuin ennen.

Siispä annan sinulle, energia-alasta kiinnostunut nuori, ikäni oikeutuksella elämänohjeen: tuhlaa energiaasi! Energia-ala on valtavassa murroksessa ja uusille innovaatioille on tilaa yhtä paljon kuin kouluissa heinäkuussa. Se mitä moni kutsuu nuoruudenhulluudeksi, on mielestäni nuoruudenviisautta: rohkeutta ja intoa tarttua asiaan kuin asiaan, perehtyä perin pohjin, innovoida ihmeitä. Tämä maailma tarvitsee energiainnovaatioita enemmän kuin iPhoneja, ja katso mikä kulttihahmo Jobsista tuli.

En ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt yhtä läpileikkaavaa toimialaa kuin energia; yksikään ihminen ei voi elää ilman sitä. Yksikään vaate tai ruoka ei valmistu, eikä yksikään iPhone lataudu ilman sitä. Väestön kasvaessa ja vaurastuessa energiaa tarvitaan ja kulutetaan koko ajan enenevässä määrin. Samaan aikaan ympäristön kantokyky on ylitetty ajat sitten ja ilmastonmuutos näyttää ihmiskunnalle hurrikaanin paikan. Sovittelijoita tarvitaan: miten tyydyttää sekä ihmisen että luonnon tarpeet samanaikaisesti?

Tilaa henkilökohtaisen energian tuhlaamiselle siis riittää. Siispä nuori: usko itseesi, tanssi toisinaan aamuun asti ja anna energiasi tulvia ylitse.

 

Lotta Punkanen valittiin keväällä 2014 Vuoden energiaopiskelijaksi. Hän kannustaa nuoria energia-alalle, sekä kaikkia ihmisiä suhtautumaan energiaan pelottoman uteliaasti ja rennon vastuuntuntoisesti.

Lue lisää aiheesta

Helen