• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Hallittua säpinää – mittava vuosihuolto Vuosaaressa

  • 2016-12-19
Vuosaaren B-voimalaitoksella on meneillään iso vuosihuolto. Se alkoi toukokuussa ja jatkuu lokakuuhun.
Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Vuosaaren voimalaitospäällikkö Jyrki Hanioja

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Teksti: Heli Kuusisto

Vuosihuollon isoimpina töinä perushuollettiin yksi kaasuturbiineista, sekä 10 vuoden välein huollettava höyryturbiini. Lämmönsiirrossa tarvittavan kaukolämmönvaihtimen putkitus uusittiin.

Myös automaatiojärjestelmä modernisoitiin. Modernisointi vaatii pitkän seisokin, ja siksi se kannattaa voimalaitospäällikkö Jyrki Haniojan mukaan tehdä silloin, kun laitos ei vuosihuollon vuoksi ole käytössä. Automaatiojärjestelmä on saatu nyt koekäyttöön.

Yllätyksiä yllättävän vähän

– Tässä vuosihuollossa yllätyksiä on tullut yllättävän vähän, Jyrki Hanioja kertoo. Hän sekä kunnossapitopäällikkö ja työmaavastaava Juha Vilppula ovat yhtä mieltä siitä, että se kertoo hyvästä ennakoinnista. Hyvä niin, sillä yllätykset ovat aina haasteellista.

– Poikkeuksena edellisiin vuosihuoltoihin, kaasuturbiinin perushuolto pystyttiin tekemään normaalin työviikon aikana, ei vuorotöinä. Höyry- ja kaasuturbiinin generaattorien roottorit on huollettu tehtaalla. – Samalla hoidettiin turbiinien päämuuntajien perushuollot ja omakäyttömuuntamoiden huollot. Samoin hoidettiin muut normaalin vuosihuollon aikana tehtävät venttiilien, sähkömoottoreiden ja pumppujen huollot, Juha Vilppula kertoo.

Kaasuturbiinin perushuolto sujui hyvin. Kaikki korjattiin ja kunnostettiin. Elokuussa päästiin kasaamaan roottoria.

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Asentajat mittaavat kaasuturbiinin painelaakerin halkaisijaa.

Höyryturbiinihallissa viimeisteltiin elokuussa höyryturbiininmatalapaineroottorin siipiä, jotka lähetettiin tehtaalle tarkastettavaksi.

Lämmönsiirrossa tarvittavista kahdesta kaukolämmönvaihtimesta toisen putkisto uusittiin vuotojen takia. Putkia voidaan kyllä tulpata, toisin sanoen paikata, muttei loputtomiin. Yksi vaihdin sisältää peräti 9 000 putkea.

– Uuden putkipaketin uloimmat putket tehdään kaksikymmentä kertaa aiempaa kestävämmästä materiaalista. Vaihtimen kuorta osin myös uusittiin painelaitelainsäädännön vuoksi, Juha Vilppula kertoo.

Korjattavan vaihtimen siirtämisessä hallista ulos oli melkoista vääntöä. Hallin ulkoseinää jouduttiin purkamaan, rouhimaan betonilattiaa sekä katkaisemaan katossa olevia putkia vaihtimen tieltä.

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Korjattavan kaukolämmönvaihtimen siirtämisessä hallista ulos oli melkoista vääntöä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Vuosaaren vuosihuolto lähestyy maalia

Tämän vuoden iso vuosihuolto Vuosaaren B-voimalaitoksella on normaalia pidempi. Pian ollaan valmiita tulevaan talveen ja uuteen lämmityskauteen. Vuosaaren kombivoimalaitoksissa tuotetaan valtaosa Helsingin sähköstä ja kaukolämmöstä.
  • 19.12.2016

Urbaania energiaa

Miten Helsingin voimalaitokset soveltuvat kaupunkiympäristöön? Helenin eli ent. Helsingin Energian toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeellä oleva Ilkka Pirvola osoittaa väitöstutkimuksessaan, että voimalaitos tekee kaupunkikuvasta moniarvoisemman, moni-ilmeisemmän ja monikulttuurisemman.
  • 19.12.2016

Pelletti kiinnostaa helsinkiläisiä

Salmisaaren voimalaitokselle lokakuisena lauantaina suunnanneet helsinkiläiset välttyivät tuulelta ja piiskaavalta sateelta. Avoimiin oviin osallistui runsaasti nuoria, perheitä ja varttunuttakin väkeä, läheltä ja kaukaa.