Blogi / 19.12.2016

Hallittua säpinää – mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Vuosaaren B-voimalaitoksella on meneillään iso vuosihuolto. Se alkoi toukokuussa ja jatkuu lokakuuhun.

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Teksti: Heli Kuusisto

Vuosihuollon isoimpina töinä perushuollettiin yksi kaasuturbiineista, sekä 10 vuoden välein huollettava höyryturbiini. Lämmönsiirrossa tarvittavan kaukolämmönvaihtimen putkitus uusittiin.

Myös automaatiojärjestelmä modernisoitiin. Modernisointi vaatii pitkän seisokin, ja siksi se kannattaa voimalaitospäällikkö Jyrki Haniojan mukaan tehdä silloin, kun laitos ei vuosihuollon vuoksi ole käytössä. Automaatiojärjestelmä on saatu nyt koekäyttöön.

Yllätyksiä yllättävän vähän

– Tässä vuosihuollossa yllätyksiä on tullut yllättävän vähän, Jyrki Hanioja kertoo. Hän sekä kunnossapitopäällikkö ja työmaavastaava Juha Vilppula ovat yhtä mieltä siitä, että se kertoo hyvästä ennakoinnista. Hyvä niin, sillä yllätykset ovat aina haasteellista.

– Poikkeuksena edellisiin vuosihuoltoihin, kaasuturbiinin perushuolto pystyttiin tekemään normaalin työviikon aikana, ei vuorotöinä. Höyry- ja kaasuturbiinin generaattorien roottorit on huollettu tehtaalla. – Samalla hoidettiin turbiinien päämuuntajien perushuollot ja omakäyttömuuntamoiden huollot. Samoin hoidettiin muut normaalin vuosihuollon aikana tehtävät venttiilien, sähkömoottoreiden ja pumppujen huollot, Juha Vilppula kertoo.

Kaasuturbiinin perushuolto sujui hyvin. Kaikki korjattiin ja kunnostettiin. Elokuussa päästiin kasaamaan roottoria.

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Asentajat mittaavat kaasuturbiinin painelaakerin halkaisijaa.

Höyryturbiinihallissa viimeisteltiin elokuussa höyryturbiininmatalapaineroottorin siipiä, jotka lähetettiin tehtaalle tarkastettavaksi.

Lämmönsiirrossa tarvittavista kahdesta kaukolämmönvaihtimesta toisen putkisto uusittiin vuotojen takia. Putkia voidaan kyllä tulpata, toisin sanoen paikata, muttei loputtomiin. Yksi vaihdin sisältää peräti 9 000 putkea.

– Uuden putkipaketin uloimmat putket tehdään kaksikymmentä kertaa aiempaa kestävämmästä materiaalista. Vaihtimen kuorta osin myös uusittiin painelaitelainsäädännön vuoksi, Juha Vilppula kertoo.

Korjattavan vaihtimen siirtämisessä hallista ulos oli melkoista vääntöä. Hallin ulkoseinää jouduttiin purkamaan, rouhimaan betonilattiaa sekä katkaisemaan katossa olevia putkia vaihtimen tieltä.

Hallittua säpinää - mittava vuosihuolto Vuosaaressa

Korjattavan kaukolämmönvaihtimen siirtämisessä hallista ulos oli melkoista vääntöä.

Lue lisää aiheesta

Lämpö