Kiertävän veden arvoitus

Ateneumin mittava remontti on nyt valmis, ja taidemuseo on valmiina Suomen 100-vuotisjuhlaan.

Kiertävän veden arvoitus
Remontin yhteydessä uusittiin myös jäähdytysjärjestelmä, ja se liitettiin Helenin toimittamaan kaukojäähdytykseen.

Helen tuottaa jäähdytysenergian tuotantolaitoksillaan, mistä se siirtyy jäähdytysverkostoja pitkin kiinteistön mittauskeskukseen. Sen jälkeen 8-asteinen vesi kulkee lämmönsiirtimille, joista se siirtyy kiinteistön jäähdytysverkostoon noin 10-asteisena. Vesi palaa lämmenneenä takaisin, ja kerätty lämpö jatkojalostetaan kaukolämmöksi.

Mittauskeskuksessa mitataan jäähdytysenergian käyttö.

Kiertävän veden arvoitus

Kylmä vesi kiertää putkistoissa.

Kiertävän veden arvoitus

Lämmönsiirtimillä jäähdytysenergia siirtyy asiakkaan jäähdytysverkostoon. Kiinteistön jäähdytysjärjestelmästä lämpö palaa takaisin Helenin verkkoon. Lämpö otetaan talteen, ja siitä tehdään kaukolämpöä.

Kiertävän veden arvoitus

Smart City -järjestelmässä Helen kerää hukkalämmöt talteen ja palauttaa ne hyötykäyttöön. Kaukojäähdytykseen liittynyt Ateneum on nyt yksi osa tätä kokonaisuutta.

Lue lisää Ateneumista ja kaukojäähdytyksestä
Katso video: Kaukojäähdytys suojaa kansallisaarteita

Teksti: Riitta Ekholm / Jussi Salmi
Kuvat: Miika Kainu

Vieraskynä

Vieraskynä

Blogissa julkaistaan satunnaisesti Helenin yhteistyökumppaneiden kirjoituksia. Nämä tekstit kootaan Vieraskynä-tunnuksen alle.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Jäähdytys osaksi vastuullista rakentamista

Muistelen kaiholla mahtavaa kesäpäivää, jolloin kävimme puolisoni kanssa nautiskelemassa pyörälenkillä. Mukavaa päivää jatkoimme auringosta iloiten rannalla, mutta kotiin palatessa mieleeni hiipi epätoivo tulevasta yöstä – miten kuuma yöstä tulisi?
  • 19.12.2016

Helsingissä voit nauttia maailman energiatehokkaimmasta kaukolämmityksestä ja -jäähdytyksestä!

Taas on se aika vuodesta, kun talvitakit kaivetaan esille, vietetään aikaa yhä enemmän sisätiloissa ja mietitään, että onpas taas kylmä. Talvi tekee siis tuloaan. Mutta samaan aikaan on hyvä muistaa, että Helsingissä ihmisiä ja kiinteistöjä lämmitetään maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tavalla. Ainakin, jos on uskominen Global District Energy Climate Awards -kilpailun tuomaristoa, johon kuuluu energia-alan arvostetuimpia tahoja. Ja miksi emme uskoisi.
  • 19.12.2016

Linnassa ei enää hikoilla

Itsenäisyyspäivän juhlan lämpö siirtyy nyt kaukolämpöverkkoon, kun Presidentinlinnan mittavan peruskorjauksen yhteydessä tiloihin asennettiin myös kaukojäähdytys.