• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

  • 2016-12-19
Pohjoismaiden suurin sähkövarasto saapui Suvilahteen Italiasta Euroopan halki.
Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Sähkövarasto on nyt perillä Suvilahdessa! Kuvassa suunnittelija Kristiina Siilin (vas.), yksikön päällikkö Perttu Lahtinen ja projektipäällikkö Juha Karppinen.

Teksti: Juha Karppinen

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto saapui perjantaiaamuna aurinkoiseen Suvilahteen. Laitteisto oli viikon aikana ehtinyt kulkea Euroopan halki Veronan, Innsbruckin, Münchenin, Potsdamin ja Lyypekin kautta Travemündeen, josta matka jatkui rahtilaivalla suoraan Helsinkiin.

Suvilahdessa sähkövarastoa olivat vastassa sekä Helenin edustus että Pekkaniska 80 tonnin nosturin kanssa. Työmaa oli hieman ahdas, mutta lopulta kontti nousi vankalla ammattitaidolla rekan selästä teräsperustuksiensa päälle. Millimetrien tarkkuudella!

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Nosturi ja sähkövarasto Suvilahdessa ovat valmiina tositoimiin. Kohta nousee.

 

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Varovasti, varovasti… 23 tonnia painava kontti siirtyy rekan lavalta kohti perustuksia.

 

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Kontti laskeutui turvallisesti ja tarkasti perustusten päälle, millimetrin tarkkuudella!

Asentajat Italiasta

Tällä viikolla sähkövaraston kuljetustuennat puretaan ja valmistaudutaan käyttöönoton aloittamiseen. Suvilahteen on saapunut Italian Vicenzasta Toshiban asentajia, jotka valmistelevat laitteiston kuluvan viikon aikana käyttökuntoon. Seuraavalla viikolla sähkövaraston viereen nostetaan uusi muuntamo, johon kytketään sähkövarasto sekä Suvilahden aurinkovoimala. Tavoitteenamme on saada koko paketti kytkettyä Suvilahden sähköverkkoon kesäkuun alkuun mennessä.

Suvilahden sähkövarastoa on käsitelty blogissa aiemminkin, kun kävimme Sisiliassa tutustumassa vastaavaan laitteistoon  ja alkuvuodesta Vicenzan tehtaalla tutustumassa oman sähkövarastomme tehdastesteihin .

Kyseessä on litium-ioni-akkuihin perustuva sähkövarasto, jonka teho on 1,2 megawattia ja kapasiteetti 600 kilowattituntia. Sähkövarastoa tullaan ensimmäiset 3 vuotta hyödyntämään tutkimuskäytössä Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on koestaa sähkövaraston toiminnollisuutta sekä kehittää uusia, erityisesti pohjoismaisille energiamarkkinoille soveltuvia sähkön varastoinnin hyödyntämiskeinoja.

Sähkön välivarastointi mahdollistaa mm. aurinko- ja tuulivoiman osuuden lisäämisen energiatuotannossa sekä jo olemassa olevien laitosten tehokkaamman hyödyntämisen.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Kevät tuo sähkövaraston Suvilahteen

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto saapuu pian Suvilahteen Italiasta. Kävimme jo katsomassa sitä pohjois-italialaisen Vicenzan koestushallissa.

Suvilahden sähkövarasto tositoimissa

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto läpäisi hyväksyntätestit, ja se otettiin virallisesti käyttöön.
  • 19.12.2016

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Helsingissä valmistaudutaan Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston käyttöönottoon. Italiassa aurinko- ja tuulisähkön varastointi akkuihin on jo todellisuutta.