• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Uusi merituulipuisto Porin Tahkoluotoon

Suomen Hyötytuuli Oy, jossa Helen on osakkaana, rakentaa uuden tuulivoimapuiston merelle.
Uusi merituulipuisto Porin Tahkoluotoon

Uusi tuulivoimala rakennetaan merelle.

Porin Tahkoluotoon rakennetaan 10 kappaletta 4 megawatin tuulimyllyjä. Myllyt tuottavat vuodessa noin 155 gigawattituntia sähköä, joka vastaa 77 000 kerrostalokaksion sähkönkulutusta. Hankkeen kustannusarvio on 120 miljoonaa euroa, josta valtion investointitukea on 20 miljoonaa euroa.

Merituulivoima on hyvä vaihtoehto

Pariisin ilmastokokouksenkin siivittämänä halutaan yhä enemmän uusiutuvilla lähteillä tuotettua energiaa. Merituulivoimalla on mahdollista tuottaa tehokkaasti isoja määriä uusiutuvaa sähköä.

Tuulivoiman melu ja välke asutuksen lähellä ovat puhututtaneet. Viemällä tuulivoimaa merelle, kauemmaksi asutuksesta, saadaan näitä ongelmia pienennettyä.

Hanke tarjoaa myös kotimaiselle teknologiaviennille hyvän testialustan ja mahdollisuuden. Euroopassa on parhaillaan rakenteilla 15 merituulipuistoa eli vientipotentiaalia on. Siksi valtio onkin lähtenyt tukemaan hanketta.

Puiston suora työllistämisvaikutus on yli 300 henkilötyövuotta, joista puiston huollon osuus on jatkossa on 12 henkilötyövuotta.

Hankkeessa on tarkoitus seurata linnustovaikutuksia uusimmalla tutka- ja infrapunateknologialla.

Ensimmäinen laatuaan

Tahkoluodon merituulivoimapuisto on erityinen sää- ja jääolosuhteiden takia. Lähimmät myllyt ovat viiden kilometrin päässä mantereesta ja yhden kilometrin päässä lähimmästä rannasta.

Perustuksissa käytetään ns. kasuuniperustusta, jossa teräslieriöt täytetään kiviaineksella. Rakennuskustannukset nousevatkin kaksinkertaiseksi maatuulihankkeeseen nähden. Lisäksi jatkohuolto vaatii erityiskalustoa.

Kun merituulipuisto on valmis, voi alueella veneillä ja kalastaa ihan normaalisti.

Rakentaminen alkaa heti keväällä

Tuulivoimaprojektit ovat pitkiä, tämäkin projekti alkoi lupien hakemisella jo vuonna 2006. Konkreettisesti rakentaminen alkaa ruoppauksella keväällä ja kesällä 2016.

Seuraavaksi on vuorossa maakaapelointi ja sähköaseman rakentaminen. Perustusten tekeminen ja turbiinien pystytys on kesän 2017 töitä.

Turbiinitoimittaja on Siemens Osakeyhtiö, ja voimaloiden meriperustukset valmistaa Technip Offshore Finland Oy Porissa. Sähköaseman ja päämuuntajat toimittaa ABB Oy.

Suunnitelman mukaan käyttöönotto tapahtuisi syksyllä 2017.

Helen omistaa tytäryhtiönsä Mankala Oy:n kautta 12,5 % Suomen Hyötytuuli Oy:stä.

Tea Erätuuli

Tea Erätuuli

Tea Erätuuli katsoo maailmaa vastuullisuussilmälasein. Yritysvastuutyö kattaa sparrausta hiilineutraalin energiajärjestelmän kehittämisestä hankinnan koko toimitusketjun vastuullisuuteen.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Merituulivoiman demotukea Hyötytuulelle

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 20 miljoonaa euroa demonstraatiotukea Suomen Hyötytuulen Porin merituulivoimahankkeelle. Hankkeessa suunnitellaan 11 merituulivoimalan rakentamista Porin Tahkoluodon edustalle.

  • 19.12.2016

Helsingin Energia on mukana merituulivoiman demonstraatiokilpailussa

Helsingin Energia astuu yhden askeleen kohti hiilineutraalia tulevaisuutta osallistumalla merituulivoiman demonstraatiotukikilpailuun osakkuusyhtiöidensä Suomen Merituuli Oy:n ja Hyötytuuli Oy:n hankkeiden kautta.

Tuulesta energiaa

Tiesitkö, että Helsingin Energia omistaa tuulimyllyjä?