Kaukolämmön palvelut

Kiinteistövahdilla säästöä taloyhtiölle

Kiinteistövahti-palvelun ja siihen sisältyvien mittarien avulla taloyhtiösi voi parantaa asuinmukavuutta, säästää energiakustannuksissa ja pienentää lämmityksen ilmastovaikutuksia kustannustehokkaasti. Palvelu on osa uudistuvaa kaukolämpöä ja saatavilla koko Suomeen. 

    

Ota yhteyttä 

Oletko jo Kiinteistövahti-asiakas? Kirjaudu sisään

Keskimääräinen säästö:

5–10 %

taloyhtiön lämmitysenergiasta.                                                         

Hinta alkaen

444 €/v, 

alle 3 % keskimääräisen kiinteistön lämmityskuluista.

Palvelun piirissä on jo nyt noin

50 000

kerrostaloasuntoa eri puolilla Suomea.

Työkalu taloyhtiön energiatehokkuuteen

Kiinteistövahti-palvelun ytimessä on asunnoista mitattavan datan seuraaminen ja analysointi sekä niiden pohjalta annettavat toimenpidesuositukset.

Palveluun sisältyy:

  • Huomaamattomat lämpötila- ja kosteusmittarit asuntoihin
  • Kausittainen raportti rakennuksen olosuhteista
  • Reaaliaikaiset ilmoitukset poikkeavista lämpötila- ja kosteusarvoista
  • Toimenpidesuositukset energiatehokkuuden parantamiseksi
  • Sisälämpötilan ja ilmankosteuden reaaliaikaisen seurannan palvelut myös isännöitsijän ja kiinteistöhuollon tarpeisiin

Ota yhteyttä

Lataa esite

Langattomat mittarit sijoitetaan ääriasuntoihin.

Kiinteistövahti-palvelun käyttöönotto on helppoa

Vie asia taloyhtiön hallitukselle

Pyydä tarjous ja palvelun esittely yhteydenottolomakkeen kautta.

Tilaus

Isännöitsijä tilaa palvelun taloyhtiön hallituksen puolesta.

Toimitus

Helen toimittaa mittarit, asennusohjeet ja tiedotepohjat isännöitsijälle.

Asennus ja käyttöönotto

Huoltoyhtiö asentaa mittarit asuntoihin ja isännöitsijä ottaa palvelun käyttöön.

Toimenpide-ehdotukset

Huoltoyhtiö tekee muutokset kiinteistön lämmönohjaukseen palvelun tuottamien toimenpide-ehdotusten pohjalta.

Raportit ja ilmoitukset

Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus voivat seurata sisälämpötilatietoja ja palvelun suosittelemia toimenpiteitä lämmityksen ohjaamiseen verkkopalvelun kautta tai kuukausittain toimitettavasta raportista.

Näin taloyhtiösi hyötyy Kiinteistövahdista

Data ohjaa energiansäästöön

Palvelu tarjoaa kiinteistöön asennettavista lämpötila- ja kosteusmittareista kerättävään dataan perustuvia toimenpidesuosituksia. Saat myös tietoa kiinteistösi energiatehokkuudesta verrattuna alueen muihin samantyyppisiin kiinteistöihin.

Mittareiden keräämä data on saatavilla verkkopalvelussa, jossa voit tarkastastella kiinteistösi olosuhteita reaaliajassa.

Palvelu tarjoaa myös kausittaisen raportin, joka sisältää yhteenvedon mittareiden keräämästä lämpötila- ja kosteustiedosta sekä energiatehokkuuden kehittymisestä kiinteistössä.

Tasaista lämpöä jokaiseen asuntoon

Usein kerrostalon ääriasunnoissa on liian kylmä ja keskellä taloa liian lämmin. Kiinteistövahti-palvelun avulla pidät asuntojen sisälämpötilan sopivana niin syksyn viileillä säillä kuin talven pakkasilla.

Taloyhtiön ilmastoteko

Kiinteistövahdin avulla voit pienentää taloyhtiösi lämmityksen ympäristövaikutuksia ja samalla vaikuttaa osaltasi energian tarpeeseen kaupungissasi. Palvelu vauhdittaa yhteistä matkaamme kohti ilmastoneutraalia tulevaisuutta.

Kiinteistövahti yli 2000 Hekan kerrostaloon

"Hekan tavoitteena on saada paremmat tiedot asuntojen olosuhteista ja siten parantaa asukkaiden asumisoloja samalla energiatehokkuutta lisäten."

   

Vesa Jurmu
Helsingin kaupungin asunnot Oy

Kiinteistövahti otetaan käyttöön Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kiinteistöissä, joissa on noin 48 000 asuntoa. 

Lue lisää

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ovat sinuun yhteydessä.

Jos haluat hankkia Kiinteistövahti-palvelun useampaan taloyhtiöön, kerro se tässä.

Tutustu myös Älykkääseen lämmönjakokeskukseen

Jos taloyhtiösi lämmönjakokeskus lähestyy käyttöikänsä loppua, suosittelemme tutustumista älykkääseen lämmönjakokeskukseen. Palveluun sisältyy älykkään lämpötilojen optimoinnin lisäksi laitteiston mitoitus, toimitus, asennus ja ylläpito koko laitteiston elinkaaren ajan kiinteää kuukausimaksua vastaan.

Lue lisää

Usein kysyttyä Kiinteistövahdista

Kyllä toimii. Palvelu ei ole suoraan yhteydessä automaatioon, vaan kertoo miten sen asetuksia kannattaa korjata. Pääsääntöisesti kaikissa automaatiojärjestelmissä on aseteltavissa oleva säätökäyrä eli taulukkosäätö, joka ohjaa lämmitystä. Kiinteistövahti kertoo miten säätökäyrän asetusarvoja kannattaa muuttaa lämmityksen optimoimiseksi.

Sopii. Suosittelemme Kiinteistövahtia myös rakennuksiin, joissa on uusi lämmönvaihdin. Kiinteistövahti auttaa lämmönvaihtimen säätämissä sopivaksi rakennukselle ja auttaa tunnistamaan takuun piiriin kuuluvat muutosvelvoitteet ajoissa.

Huoneistokohtaiset ratkaisut eivät yleisesti ottaen ole suositeltavia asunnoissa, joissa on taloyhtiökohtainen keskitetty lämmitysjärjestelmä. Ilmalämpöpumpulla ja muilla vastaavilla ratkaisuilla lämmittäminen on lähtökohtaisesti kalliimpaa kuin keskitetyllä lämmitysjärjestelmällä.

Jos taloyhtiön järjestelmän asetukset eivät palvele tarkoitustaan tai järjestelmä on epätasapainossa, on ymmärrettävää, että asukkaat voivat päätyä asuntokohtaisiin ratkaisuihin. Kiinteistövahti auttaa tunnistamaan epäkohdat ja vähentämään asuntokohtaisten ratkaisujen tarvetta.

Kyllä. Palvelu on saatavilla koko maassa.

Maalämpökohteiden lämmitystä ohjataan tyypillisesti samaan tapaan kuin kaukolämmitettyjä rakennuksia. Kiinteistövahti auttaa yhtä lailla parantamaan maalämpöjärjestelmän tehokkuutta.

Kun mittapisteitä on vähintään 30 % asunnoista, pystyy palvelu tuottamaan luotettavan kokonaiskuvan lämmitysjärjestelmän ja energiatehokkuuden osalta, ja ehdottamaan riittävän tarkkoja toimenpidesuosituksia. Pienempi määrä mittapisteitä ei tuota riittävän kattavaa ja luotettavaa ymmärrystä koko rakennuksen lämmitysjärjestelmän ja energiatehokkuuden kuvaamiseksi, sillä huoneistokohtaiset ratkaisut ja asukkaiden käyttäytyminen vaikuttavat helposti kokonaiskuvaan. 

Lähtökohtaisesti huoneistojen lämpökäyttäytyminen on varsin yhtenäistä, joskin etäisyys lämmönjakohuoneesta ja huoneistojen suhteelliset ulkopinta-alat sekä niiden ilmansuunnat vaikuttavat jonkin verran. Joidenkin rakennusten osalta saatetaan tarvita lisämittapisteitä luotettavan mittaustuloksen saamiseksi.

Lämpötila- ja ilmankosteustiedot kaikista asunnoista mahdollistavat selkeämmän kuvan patteriverkoston tasapainotilanteesta ja puhtaudesta sekä ilmankosteudesta. Poikkeava kosteustieto kertoo pahimmillaan vesivahingosta tai ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Käytännössä patteriverkoston epätasapainotilanne havaitaan isoista huoneistojen välisistä sisälämpötilaeroista.

Suosittelemme sijoittamaan mittapisteet ensisijaisesti rakenteellisesti kylmimpiin asuntoihin ja jakamaan loput mittapisteet tasaisesti talossa.

Rakenteellisesti kylmimmät asunnot huomioimalla varmistetaan kaikille asukkaille riittävä lämmitys. Näitä ovat tyypillisesti kulma-asunnot, ylimpien ja alimpien kerrosten asunnot, vähiten auringolle altistuvat asunnot sekä muuten suhteellisesti paljon ulkoseinäpinta-alaa sisältävät asunnot.

Mikäli asukas tai asunnon omistaja ei syystä tai toisesta halua mittaria asuntoonsa, suosittelemme sijoittamaan sen seuraavaksi lähimpään asuntoon.

Mittapisteet mittaavat valituista asunnoista tunnin välein lämpötilaa ja suhteellista ilmankosteutta.

Anturi asennetaan seinälle n. 150 cm korkeudelle lattiasta. Anturissa on valmiina kaksipuolinen teippi, jolla se on helppo kiinnittää seinälle.

Erityisen tärkeää on huomioida, etteivät ulkopuoliset lämmön- tai kosteudenlähteet pääse vaikuttamaan mittaukseen. Mittaria ei tule sijoittaa lämpöpatterin yläpuolelle, kylpyhuoneeseen tai kylpyhuoneen oven läheisyyteen, ikkunan viereen, paikkaan johon osuu suora auringonvalo, keittiöön tai lähelle kodinkoneita tai elektronisia laitteita.

Mikäli mahdollista, suosittelemme sijoittamaan anturin aina paikkaan, jossa asukkaat viettävät aikaa ja jossa on lämpöpatteri. Olo- tai makuuhuone on siis parempi kuin eteinen.

Palvelun toimituksen yhteydessä toimitetaan kuvalliset asennusohjeet.

Palvelu ei tee ehdotettuja muutoksia itsestään. Toimenpiteiden tarve on harvoin jatkuvaa.

Säästöt riippuvat taloyhtiönne lähtötilanteesta. Useimmiten asuinrakennuksissa ilmenee ylilämpöä suhteessa suositeltuun ja haluttuun sisälämpötilaan, ainakin ajoittain. Ylilämmityksen korjaaminen tuottaa säästöjä.

Toisaalta ajoittain asuntoja saatetaan myös alilämmittää, jolloin muutosehdotukset auttavat saavuttamaan miellyttävämmät olosuhteet ja vähentämään kiinteistöhuollon työmäärää.

Yli 2000 rakennuksen lämpötilatietojen perusteella olemme huomanneet, että asuntoja ylilämmitetään keskimäärin noin 5 prosenttia.

Lämmönsäätimelle on asetettu säätökäyrä, josta käytetään myös nimitystä taulukkosäätö. Säätökäyrän avulla säädin ohjaa patteriverkoston menoveden lämpötilaa suhteessa ulkolämpötilaan. Pakkassäällä patteriverkostoon ohjataan kuumempaa vettä kuin leudommalla säällä.

Säätökäyrälle on tyypillisesti määritelty patteriverkostolle lähtevän veden lämpötilan asetusarvot esimerkiksi 5, 10 tai 20 ulkolämpötila-asteen välein.

Alkuperäiset arvot perustuvat yhtenä ajanhetkenä tehtyihin asetuksiin laskennallisen mallin mukaan ja rakennuksen elinkaaren aikana tapahtuvia muutoksia harvoin huomioidaan.

Kiinteistövahti kertoo, miten näitä asetusarvoja on suositeltava muuttaa tasaisempien ja tarkoituksenmukaisempien sisälämpötilojen saavuttamiseksi. Kiinteistövahti mahdollistaa siis säätökäyrän korjaamisen huomioimalla ulkolämpötilan lisäksi lämmityksen todellisen lopputuloksen eli asuntojen sisälämpötilat.

Jaa: