Nyhet / 9.7.2021

60 000 burkar sommarglass med sol! Glassfabriken 3 Kaverin Jäätelö hakade på panelboomen, som syns som en kraftig topp i Helens försäljningsstatistik

Inom det finländska företagsfältet pågår en riktig solpanelsboom. Energibolaget Helen berättar att man under årets första hälft redan levererat tre gånger fler solkraftverk till företag än under hela fjolåret sammanlagt. Under slutet av sommaren kommer glassfabriken 3 Kaverin Jäätelö att producera 500 liter glass per dag med solenergi.

Företag beställer solpaneler i betydligt större utsträckning än i fjol, framgår det av Helens försäljningsstatistik. Enligt Minna Junnikkala som basar för Helens solaffärsverksamhet beror populariteten dels på företagens ökade miljömedvetenhet och dels på ekonomiska faktorer: allt fler företag inser att det finns stora pengar att spara med solpaneler.

”Priset på solpaneler har gått ner till en nivå som kan ge företag konkreta besparingar. Anskaffningskostnaden är vanligen 30 000–50 000 euro för små företag, 50 000–150 000 euro för medelstora och 150 000–800 000 euro för stora företag. Hur stor besparingen blir beror i hög grad på solkraftverkets storlek, företagets elförbrukning och totalpriset på el. Ju dyrare elen är med överföring och skatt, desto värdefullare är också den egenproducerade solkraften. Mindre företag kan t.ex. spara 8 500 euro med hjälp av paneler, medan en del av de större kan spara ända upp till drygt 30 000 euro per år. Lokal och miljövänlig energiproduktion har fått klart större betydelse för företagen”, förklarar Junnikkala.

Också mindre företag har nytta av paneler

Enligt Junnikkala är det i Finland en seglivad myt att solpaneler bara är något för stora koncerner. I själva verket kan också mindre aktörer enkelt skaffa och låta installera paneler på taket, eftersom antalet paneler planeras i förhållande till fastighetens tak och takets lämplighet. Det färskaste exemplet på ett företag som hakat på solpanelsboomen är 3 Kaverin Jäätelö. Som ett led i sin strävan att övergå till utsläppsfria energilösningar har företaget låtit installera ett solkraftverk från Helen på taket till sin glassfabrik i Stensböle i Helsingfors. Företagets mål är att under juli-augusti dagligen producera 500 liter, dvs. 1000 burkar, glass med egen solenergi – sammanlagt alltså cirka 60 000 burkar.

”Ett av de mål som ledde till att vi byggde en egen glassfabrik för några år sedan var att vi ville ha så bra energilösningar som möjligt. Nu värms vår fabrik med utsläppsfri cirkulär värme från Helen och vi använder EkoEnergi som godkänts av Finlands Naturskyddsförbund. Vi ville installera solpaneler på vårt tak, eftersom de är ett konkret sätt att påverka klimatavtrycket från glasstillverkningen redan från början, i stället för att bara kompensera negativ påverkan efteråt. Glasskonsumtionen är ju också störst när solen skiner, vilket betyder att konsumtionen och vårt energibehov synkar bra”, säger Heikki Huotari, som är VD för 3 Kaverin Jäätelö och en av grundarna.

”Vi försöker alltid välja lösningar som är bättre för människorna och miljön när vi bara kan, och solpaneler är ett strålande sätt att tillverka glass med utsläppsfri energi. Alla sätt som minskar utsläppen är ett plus, och resten av elbehovet produceras med ekoel. Själva anskaffningsprocessen var också enkel: några månader efter anskaffningsbeslutet hade vi paneler på taket”, tillägger han.

Lakrits & Hallon sommarens hit

3 Kaverin Jäätelö använder solenergi vid all sin glasstillverkning. Utöver de klimatvänligare energilösningarna tar 3 Kaverin Jäätelö också hänsyn till miljön genom att erbjuda konsumenterna alternativ i form av veganglass.

”Den här sommaren har vår mest omtyckta smak Hallon & Vit choklad fått sällskap av Mandarin & Yoghurtchoklad samt vegansk Lakrits & Hallon. Just Lakrits & Hallon är sommarens största hit. Den kombinerar alla våra mål för veganglass – att göra så god glass att det inte känns som en kompromiss att välja veganglass”, säger Huotari.

FAKTA: De vanligaste frågorna om solpaneler – och svar på dem

Hur mycket service behöver panelerna? Panelerna är relativt underhållsfria, men det är bra att kontrollera dem regelbundet, cirka en gång om året. Elbolagen erbjuder också service som tilläggstjänst.

Håller taket för solpanelernas vikt? Takets bärkraft mäts innan panelerna installeras och det finns olika lösningar för att säkerställa att vikten inte blir för stor. Ett normalt tak i gott skick klarar för det mesta bra av panelernas vikt.

Kan fåglar bygga bo vid solpanelerna? Vi känner inte till några fall där fåglar skulle ha byggt bo vid solpanelerna. Det enda eventuella problemet är att panelerna kan bli täckta av fågelspillning, vilket försämrar utbytet från dem – då rekommenderas det att man putsar panelerna.

Kan företag få stöd för anskaffning av solpaneler? Ja. Business Finland beviljar Energistöd för anskaffning och installation av solpaneler. 3 Kaverin Jäätelö ansökte om det här stödet i våras och fick det. Sedan ingången av 2017 och fram till maj i år har Business Finland beviljat stöd för cirka 1200 solkraftsinvesteringar, och antalet ansökningar fortsätter att öka. Stödprocenten är 20 och investeringen ska vara minst 10 000 euro. Stödet kan beviljas oavsett företagets storlek, från firmor till börsbolag. Den som ansöker om stödet ska kunna bevisa att man använder den producerade elen själv eller att man har en köpare för den. Stöd beviljas alltså inte för solkraftssystem om det inte finns en specifik användning för den producerade elen.

Läs mer om ämnet

Solenergi Klimatneutralitet Företag