• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Jäähdytys

Lattiaviilennys – edullinen ja miellyttävä tapa viilentää kerrostalokoti

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2019-06-26

Lattiaviilennys on huomaamaton, äänetön ja edullinen viilennysmuoto kerrostaloasuntoihin, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys. Lattiaviilennyksen ansiosta kesästä voi nauttia täysin palkein – koti pysyy aina miellyttävän viileänä.

Mikä lattiaviilennys on?

Lattiaviilennys on viilennysjärjestelmä, jossa lattiapinnan alle asennetuissa putkissa kiertävä vesi kuljettaa pois huoneilman lämpöä. Lattiaviilennys helpottaa asumista kesähelteillä – se viilentää lattian ja sen kautta huoneilman mukavan tuntuiseksi.

Miltä lattiaviilennys tuntuu?

Mukavalta! Vaikka lattiaviilennys viilentää huoneilman, lattia ei koskaan tunnu liian kylmältä edes paljaiden jalkojen alla.

Miten lattiaviilennys toimii?

Lattiaviilennys hyödyntää vesikiertoisen lattialämmitykseen putkistoja. Yhtä ja samaa putkistoa käytetään talvella asuntojen lämmittämiseen ja kesällä niiden viilentämiseen. Talvella putkistossa kiertää lämmin vesi, kesällä kylmä vesi.

  • Helenin kaukojäähdytysverkon alueella sijaitsevassa talossa jäähdytysenergia siirretään taloyhtiöön kaukojäähdytysputkia pitkin. Kylmä vesi sitoo huoneiden liiallista lämpöä ja kuljettaa sen pois huoneistoista.
  • Helenin kaukojäähdytysverkon ulkopuolella sijaitsevan kaukolämmitetyn talon lämmönjakohuoneeseen asennetaan pieni paikallinen lämpöpumppu. Se huolehtii kylmän veden kierrätyksestä rakennuksessa.

Millaiseen asuntoon lattiaviilennys sopii?

Lattiaviilennys on kustannustehokas viilennystapa kerrostaloihin, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys. Se sopii kaikkien lattiamateriaalien alle.

Lattiaviilennys on mahdollista asentaa myös jälkikäteen vanhoihin taloihin. Joissain taloyhtiöissä saatetaan joutua päivittämään joitain lämmitysjärjestelmän osia ja huoneistokohtaisia termostaatteja.

Mitä iloa lattiaviilennys tuo asukkaalle?

Lattiaviilennyksen ansioista helle ei haittaa asumista. Lisäksi

  • asunto viilenee huomaamattomasti ilman vedon tunnetta tai äkillisiä lämpötilan vaihteluita.
  • asunnon lämpötilaa voidaan säätää huonekohtaisesti ja tarpeen mukaan.
  • kosteiden tilojen lattialämmitys voi olla käytössä myös kesällä, vaikka asunnon muissa tiloissa olisi lattiaviilennys päällä.

Miten lattiaviilennys eroaa muista viilennysmuodoista?

Lattiaviilennys on vedoton ja äänetön viilennystapa. Ilmanpuhalluksen sijaan sen toiminta perustuu suureen viilentävään pinta-alaan sekä lämpötilaeroon huoneilman ja viilentävän verkoston välillä.

Viilennysputket ovat huomaamattomasti piilossa lattian alla. Erillisiä viilennyslaitteita ei tarvita.

Lattiaviilennys on myös kustannustehokas tapa pitää huoneilma viileänä, sillä se hyödyntää kerrostalon olemassa olevia lattialämmitysputkia ja -pintoja. Yksi ja sama putkiverkosto pitää asunnon lämpimänä talvella ja viileänä kesällä.

Käyttökustannuksiltaan lattiaviilennys on muita viilennysmuotoja edullisempi.

Tutustu Helenin jäähdytysratkaisuihin

Avainsanat

kaukojäähdytys

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Enää ei hikoilla kesäkuumalla

Helsingin Minervankadun kerrostalokodeissa on sopiva lämpötila myös kesäkuumalla sen jälkeen, kun taloyhtiö on liittynyt Helenin kaukojäähdytykseen. Jäähdytysputkistot ja -laitteet on asennettu putkiremontin yhteydessä.