Lämmitys

Taloyhtiön lämmityskulut jopa 30 % budjetista – kolme tapaa säästää selvää rahaa

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2022-02-16

Helsinkiläistaloyhtiön vuosibudjetista keskimäärin 20–30 prosenttia kuluu lämmitykseen. Tässä artikkelissa asiantuntija kertoo kolme tapaa, joilla taloyhtiössä voidaan säästää lämmityskuluissa.

"Lämmityksen nykytilaa kannattaa tarkkailla, jotta turhaan energiankulutukseen voi puuttua", Esa-Pekka Koikkalainen sanoo.

Lämmityksestä ei kannata maksaa turhaan. Lämmityskuluissa voi säästää arkisilla valinnoilla, pienillä toimenpiteillä sekä teknologian avulla.

- Monissa taloyhtiöissä lämmitysasioiden tarkkailu voi jäädä kaukolämpölaskun maksamiseen. Silloin asioihin reagoidaan hitaasti, ja säästöjen kannalta aikaa voidaan hukata montakin kuukautta. Lämmityksen nykytilaa kannattaa tarkkailla, jotta turhaan energiankulutukseen voi puuttua, sanoo Helenin Älykkäiden kiinteistöjen tuotekehityspäällikkö Esa-Pekka Koikkalainen.

Lämmön talteenotto ilmanvaihdosta on yleensä tehokkain tapa pienentää lämmitysenergian kulutusta rakennuksissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

Lämpimän käyttöveden kulutukseen on helpointa vaikuttaa suihkussa oloaikoja lyhentämällä. Rakennuksen lämpöhäviöihin taas voi puuttua helposti huolehtimalla ikkunoiden tiivistämisestä.

Poistoilmalämpöpumppu hyödyntää hukkalämmöt

Koneellinen poistoilmanvaihto on ensisijainen ilmanvaihtotapa kerrostaloissa, jotka on rakennettu 1960-luvun ja 2000-luvun alkupuolen välillä. Se on käytössä valtaosassa nykyisistä asuinkerrostaloista.

- Koneellisessa poistoilmanvaihdossa hukataan energiaa, koska lämmintä ilmaa valuu ulos harakoille. Tehokkain tapa energian säästämiseksi on asentaa rakennukseen poistoilman lämmön talteenottolaitteisto. Sen avulla lämmityskuluissa voidaan säästää 25–40 prosenttia.

Lämmön talteenotolla varustetussa ilmanvaihdossa poistoilmalämpöpumppu ottaa ulos menevästä ilmasta lämmön tehokkaasti talteen. Lämpö kierrätetään ja hyödynnetään kiinteistön ja käyttöveden lämmityksessä.

Poistoilmalämpöpumppu vähentää selkeästi lämmitysenergian tarvetta. Se tuo säästöjä ympäri vuoden, kun hukkalämpö käytetään lämmityskaudella rakennuksen ja kesäaikana käyttöveden lämmittämiseen.

Helen toimittaa taloyhtiöille poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella.

Lämpimällä vedellä ei kannata lotrata suihkussa

Taloyhtiössä jokainen asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen omalla toiminnallaan.

- Viemäristä valuu alas jopa 15–20 prosenttia rakennuksessa kulutetusta energiasta. Tästä lämpimän käyttöveden osuus on merkittävä. Helpoin ja tehokkain tapa vähentää lämpimän veden kulutusta on lyhentää suihkussa vietettyä aikaa.

Suihkuaika olisi hyvä pitää noin parissa minuutissa. Pitkiä lämpimiä suihkuja haikailevan on hyvä muistaa, että lämpimän veden hinta on jopa kolminkertainen kylmään veteen verrattuna. Myös lapsille on hyvä opettaa, ettei suihkuun jäädä lotraamaan ja senkin, että suihkun voi sulkea saippuoinnin ajaksi.

Taloyhtiön kannattaa huolehtia energian- ja vedenkulutuksen reaaliaikaisesta mittauksesta ja seurannasta. Huoneistokohtainen mittaus auttaa asukkaita oman vedenkulutuksensa tarkkailussa.

Uusi ikkunoiden tiivisteet tarvittaessa

Ikkunoiden tiivistäminen ja lämmitysenergian tehokas käyttö kulkevat käsi kädessä. Ikkunatiivisteiden uusiminen on helppo ja edullinen tapa lämpövuotojen tukkimiseen.

- Vedon tunne ikkunan lähellä on merkki siitä, että energiaa valuu hukkaan. Ikkunoiden tiivisteet on helppo hoitaa kuntoon. Varsinkin vanhemmissa taloissa ikkunoiden tiivisteiden kuntoa kannattaa tarkkailla.

Korvausilmaventtileillä ja ikkunoilla on tärkeä rooli toimivan ilmanvaihdon kannalta, joten ennen kuin ikkunoita lähtee tilkitsemään, on syytä selvittää niiden rooli rakennuksen ilmanvaihdon kannalta.

Tutustu Helenin lämpöratkaisuihin taloyhtiöille

Avainsanat

Lämmitys

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Nämä kolme asiaa jokaisen helsinkiläisen taloyhtiön osakkaan tulisi tietää lämmityksestä

Taloyhtiöasuja kiinnittää harvoin huomiota lämmitykseen, ennen kuin kotona palelee tai lämmityskustannukset tulevat puheeksi taloyhtiön kokouksessa. Tässä artikkelissa asiantuntijat kertovat, mitä jokaisessa helsinkiläisessä taloyhtiössä olisi hyvä tietää lämmityksestä.

Miten poistoilmalämpöpumppu toimii?

Poistoilman lämmöntalteenotto parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta kierrättämällä huoneilmasta talteen otettua lämpöä. Katso kuva ja lue poistoilmalämpöpumpun toimintaperiaatteesta.

Uudet palvelut tuovat älyä taloyhtiön lämmitykseen - selkeitä hyötyjä asukkaille

Asumismukavuutta voi nyt parantaa energiaa säästämällä. Helenin Kiinteistövahti- ja Älykäs lämmönjakokeskus -palvelut tarjoavat taloyhtiöille työkalut, joilla asuntojen lämpötilat saa kohdilleen, eikä euroja enää häviä ylilämmittämiseen.