Artikkeli / 18.9.2023

Kolme tapaa säästää taloyhtiön lämmityskuluissa

Taloyhtiön vuosibudjetista keskimäärin 20–30 prosenttia kuluu lämmitykseen. Tässä artikkelissa asiantuntija kertoo kolme tapaa, joilla taloyhtiössä voidaan säästää lämmityskuluissa.

Kuvat: Petri Mulari

Lämmityksestä ei kannata maksaa turhaan. Lämmityskuluissa voi säästää arkisilla valinnoilla, pienillä toimenpiteillä sekä teknologian avulla.

Näin taloyhtiö voi säästää lämmityskuluissa

  1. Lämpimän veden käytön vähentäminen. Lämpimän käyttöveden kulutukseen on helpointa vaikuttaa suihkussa oloaikoja lyhentämällä.
  2. Ikkunatiivisteiden uusiminen. Ikkunoiden tiivistämisellä voi puuttua helposti rakennuksen lämpöhäviöihin.
  3. Poistoilmalämpöpumpun hankinta. Lämmön talteenotto ilmanvaihdosta on yleensä tehokkain tapa pienentää lämmitysenergian kulutusta rakennuksissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

Lämpimällä vedellä ei kannata lotrata suihkussa

Taloyhtiössä jokainen asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen omalla toiminnallaan.

- Viemäristä valuu alas jopa 15–20 prosenttia rakennuksessa kulutetusta energiasta. Tästä lämpimän käyttöveden osuus on merkittävä. Helpoin ja tehokkain tapa vähentää lämpimän veden kulutusta on lyhentää suihkussa vietettyä aikaa, sanoo Helenin taloteknisten tuotteiden tuotekehityspäällikkö Esa-Pekka Koikkalainen.

Suihkuaika olisi hyvä pitää noin parissa minuutissa. Pitkiä lämpimiä suihkuja haikailevan on hyvä muistaa, että lämpimän veden hinta on jopa kolminkertainen kylmään veteen verrattuna. Myös lapsille on hyvä opettaa, ettei suihkuun jäädä lotraamaan ja senkin, että suihkun voi sulkea saippuoinnin ajaksi.

Taloyhtiön kannattaa huolehtia energian- ja vedenkulutuksen reaaliaikaisesta mittauksesta ja seurannasta. Huoneistokohtainen mittaus auttaa asukkaita oman vedenkulutuksensa tarkkailussa.

Uusi ikkunoiden tiivisteet tarvittaessa

Ikkunoiden tiivistäminen ja lämmitysenergian tehokas käyttö kulkevat käsi kädessä. Ikkunatiivisteiden uusiminen on helppo ja edullinen tapa lämpövuotojen tukkimiseen.

- Vedon tunne ikkunan lähellä on merkki siitä, että energiaa valuu hukkaan. Ikkunoiden tiivisteet on helppo hoitaa kuntoon. Varsinkin vanhemmissa taloissa ikkunoiden tiivisteiden kuntoa kannattaa tarkkailla, Koikkalainen kertoo.

Korvausilmaventtileillä ja ikkunoilla on tärkeä rooli toimivan ilmanvaihdon kannalta, joten ennen kuin ikkunoita lähtee tilkitsemään, on syytä selvittää niiden rooli rakennuksen ilmanvaihdon kannalta.

Poistoilmalämpöpumppu hyödyntää hukkalämmöt

Koneellinen poistoilmanvaihto on ensisijainen ilmanvaihtotapa kerrostaloissa, jotka on rakennettu 1960-luvun ja 2000-luvun alkupuolen välillä. Se on käytössä valtaosassa nykyisistä asuinkerrostaloista.

- Koneellisessa poistoilmanvaihdossa hukataan energiaa, koska lämmintä ilmaa valuu ulos harakoille. Tehokkain tapa energian säästämiseksi on asentaa rakennukseen poistoilman lämmön talteenottolaitteisto. Sen avulla lämmityskuluissa voidaan säästää 25–40 prosenttia, kertoo Koikkalainen.

Lämmön talteenotolla varustetussa ilmanvaihdossa poistoilmalämpöpumppu ottaa ulos menevästä ilmasta lämmön tehokkaasti talteen. Lämpö kierrätetään ja hyödynnetään kiinteistön ja käyttöveden lämmityksessä.

Poistoilmalämpöpumppu vähentää selkeästi lämmitysenergian tarvetta. Se tuo säästöjä ympäri vuoden, kun hukkalämpö käytetään lämmityskaudella rakennuksen ja kesäaikana käyttöveden lämmittämiseen.

Helen toimittaa taloyhtiöille poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella.

Tutustu Helenin lämpöratkaisuihin taloyhtiöille

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Lämpö