Uutinen / 11.11.2013

Kalevankadulle uudet led-valot

Helsingin katuvalaistusta uusitaan vaiheittain energiatehokkaammaksi. Kalevankadulla uudistus tehtiin perinteitä kunnioittaen, kun historiallisiin, vanhanmallisiin 1930-luvun ripustusvalaisimiin asennettiin räätälöidyt led-valonlähteet.

Kun katuvalaistusta uusitaan, huomioidaan valaistuksen suunnittelussa energiatehokkuuden lisäksi historiallinen, kaupunkikuvallinen näkökulma. Kalevankadulle, Mannerheimintien ja Yrjönkadun välillä, led-valot vaihdettiin vanhoihin 1930-luvun valaisimiin. Alkuperäiset, niin kutsutut pienet Y-valaisimet korvattiin saman valaisinperheen isommalla mallilla, joita löytyi kierrätysvarastosta. Näin valaisimeen saatiin mahdutettua uusi elektroniikka sekä sen vaatima jäähdytys.

- Kalevankadun vanhat valaisimet ovat Helsingin Energian omaa mallistoa, kertoo yksikön päällikkö Olli Markkanen Helsingin Energiasta. – Valoja uudistettaessa haluttiin kunnioittaa valaisinten alkuperäistä ideaa eli katualueen lisäksi valo säteilee myös rakennusten julkisivuihin.  Led-teknologian murros antaa mahdollisuuden säästää energiaa, mutta myös mahdollisuuden säilyttää vanhoja historiallisia valaisimia. Led-tekniikan kehittyessä nopeasti on mahdollista, että tarvittava tekniikka saadaan mahdutettua tulevina vuosina myös pienempiin Y-valaisinmalleihin. Nyt pois vaihdetut valaisimet onkin varastoitu mahdollista tulevaisuuden uusiokäyttöä varten.

Kalevankadun lisäksi samoja led-valaisimia vaihdettiin Eerikinkatu 1 kohdalle. Vanhojen valaisimien led-testit aloitettiin Välikadulla jo vuonna 2010. Saatujen kokemuksien perusteella voidaan pohtia, kannattaako ledejä vaihtaa historiallisiin valaisimiin myös jatkossa. Helsingissä valaistaan kulkuväylien, puistojen ja aukioiden lisäksi myös kaupungin keskeisiä rakennuksia, siltoja, patsaita ja puistoja. Kaupungin katuvalaistusverkko käsittää noin 86 000 valaisinta ja 1600 katuvalokeskusta.

Kuvia Kalevankadulta ja Eerikinkadulta kuvapankissa.