Uutinen / 5.11.2013

5 vinkkiä kaukolämpötaloon

Lämmityskauden alettua kaukolämpötaloissa on hyvä huolehtia seuraavista asioista.

1. Säädöt ja asetukset kohdilleen

Kaukolämmön meno- ja paluuveden lämpötiloja on syytä seurata. Ne kertovat, kuinka tehokkaasti rakennus hyödyntää kaukolämpöenergiaa.

2. Miellyttävät asumisolot

Huoneistojen sisälämpötilaksi suositellaan 20–23 celsiusastetta, eivätkä asuntojen väliset erot saisi olla kovin mittavia. Myös sisäilman on oltava raikas, käyttöveden sopivan lämmin ja huoneiston pitäisi tuntua vedottomalta.

3. Asiointipalvelut tehokkaaseen käyttöön

Energiatehokkuuden jatkuva seuranta on erityisen tärkeätä, ja lämmityskaudella muistiinpanosivuille kannattaa kirjata ulkolämpötilat sekä patteriverkoston menoja paluulämpötilat. Ne kertovat, kuinka tehokkaasti rakennus hyödyntää kaukolämpöenergiaa.

4. Lämmönjakohuone kuntoon

Seurattavia asioita ovat muun muassa lämmityksen varoventtiileistä valuva vesi ja muutokset pumppujen käyntiäänissä. Lämmönjakohuoneen siisteys ja valaistus lisäävät turvallisuutta.

5. Patteriverkostoon sopiva paine

On hyvä tarkistaa ajoittain, että patteriverkostossa on painetta – jos sitä ei ole, kaikki ei ole kunnossa. Seurantaan käytetään mittaria, jossa on ylä- ja alapainemerkinnät. Patteriverkostoon kannattaa asentaa myös täyttöveden määrämittari. Esimerkiksi jatkuva patteriveden täyttötarve on merkki vuodosta, joka on korjattava.

Lue lisää aiheesta

Lämpö