Uutinen / 24.2.2014

Alppilan lämpökeskuksen modernisointityöt saattavat haitata liikennettä

Helsingin Energia modernisoi Linnanmäen huvipuiston alapuolella sijaitsevan Alppilan varalämpökeskuksen. Pyrimme minimoimaan haitat, joita työmaaliikenne saattaa aiheuttaa.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Alppilan lämpökeskus sijaitsee maan alla, syvällä kallion sisässä, mutta maan päälle Linnanmäen viereen perustettava työmaa saattaa ajoittain haitata liikennettä Tivolitiellä.

- Työmaaliikenne on vilkkaimmillaan kevään ja kesän aikana.  Pyrimme ottamaan huomioon Linnanmäen aukioloajat ja välttämään huvipuiston toimintaa haittaavia töitä, sanoo projektipäällikkö Jere Mättö Helsingin Energiasta.

Alppilan lämpökeskuksen modernisoinnin ensimmäisessä vaiheessa, joka toteutettiin 2011, raskasöljysäiliöt muutettiin kevytöljysäiliöiksi ja savupiippu kunnostettiin. Raskaasta polttoöljystä kevyeen polttoöljyyn siirtyminen mahdollistaa myös bioöljyjen käytön.

Nyt alkavassa toisessa vaiheessa uusitaan laitoksen automaatio-, prosessisähkö- ja LVIAS -järjestelmät sekä tehdään parannuksia kiinteistössä ja prosessiteknisissä järjestelmissä.
Helsingin Energia on modernisoinut järjestelmällisesti lämpökeskuksiaan yhä vähäpäästöisemmiksi ja energiatehokkaammiksi.

Piipun valaistus kertoo lämmön kulutuksesta

Vuonna 1965 käyttöön otettu Alppilan lämpökeskus on Helsingin vanhin, ja se sijaitsee kantakaupungissa Linnanmäen huvipuiston vieressä. Lämpökeskuksen 35 metriä korkea piippu on yksi Helsingin keskeisistä maamerkeistä, ja se on valaistu kaukolämmön kulutuksesta kertovaksi mittariksi. Kun kaukolämmön kulutus nousee korkeaksi, valaistuksen väri on punainen, ja kun kulutus laskee, väri muuttuu vihreäksi.

Alppilan lämpökeskus toimii kaukolämmön varalämpökeskuksena, joka osaltaan varmistaa häiriöttömän kaukolämmön jakelun myös kovilla pakkasilla.

Alppilan lämpökeskuksen piippu

Lue lisää aiheesta

Lämpö