Uutinen / 30.6.2014

Pellettisiilot saapuivat Salmisaareen

Helsingin Energia valmistautuu pelletin polton aloittamiseen Salmisaaren voimalaitoksessa vuoden lopulla. Kaksi isoa pellettisiiloa saapui osissa Salmisaaren satamaan sunnuntai-iltana.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Kumpaankin pellettisiiloon mahtuu 1000 kuutiota pellettiä. Siilot ovat halkaisijaltaan 10 metriä, ja niiden katto nousee yli 20 metrin korkeuteen. Salmisaaren voimalaitoksen portti jouduttiin purkamaan, jotta leveä pellettikuljetus mahtui voimalaitosalueelle sisään.

Pellettisiilot kootaan neljästä osasta, joista suurimmat painavat noin 35 000 kiloa. Osat nostetaan paikoilleen siilorakennuksen päälle 50 metrin korkeuteen kohoavalla nosturilla. Voimalaitosalueen keskelle rakennetaan parhaillaan myös vastaanottorakennusta ja kuljettimia, joilla annostellaan ja syötetään puupelletit kivihiilen joukkoon ennen hiilimyllyjä.

- Salmisaaren voimalaitoksessa ryhdytään polttamaan puupellettiä kivihiilen joukossa 5-7 prosentin osuudella tämän vuoden lopusta alkaen. Kun rinnakkaispoltto alkaa, voimalaitokselle tulee kulkemaan 5-7 pellettirekkaa vuorokaudessa, projektipäällikkö Teemu Nieminen kertoo.

Myös Hanasaaren voimalaitokselle rakennetaan vastaavanlainen järjestelmä jatkuvan pelletinpolton aloittamiseksi, mutta siellä odotetaan vielä rakentamisen aloittamiseen vaadittavia viranomaislupia. Hanasaaren voimalaitoksessa on tehty lukuisia pelletin polttokokeita, joissa on selvinnyt, että nykyisillä laitteilla kivihiiltä pystytään korvaamaan puupelletillä 5–7 prosenttia kattilan polttoainetehosta. Tällä osuudella pellettiä tarvitaan Salmisaaressa ja Hanasaaressa yhteensä noin 100 000 tonnia vuodessa. Hanasaaren voimalaitoksella on myös mitattu pelletinpolton hiukkas- ja kaasupäästöjä tutkimuksella, jota ei ole tehty aiemmin missään maailmassa sekä testattu erilaisia pellettilaatuja.

Pelletinpoltto on osa kehitysohjelmaa

Biopolttoaineiden käytön lisääminen Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksissa on osa Helsingin Energian kehitysohjelmaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta ja lisätä uusiutuvan energian osuutta 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää vuonna 2015 Helsingin Energian kehitysohjelman investoinneista. Päävaihtoehtoina on kasvattaa pellettiosuus 40 prosenttiin Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa tai rakentaa Vuosaareen uusi monipolttoainevoimalaitos, joka käyttäisi pääpolttoaineenaan haketta.

Kuvia pellettisiilojen saapumisesta proomulla Helsinkiin

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus