Uutinen / 10.11.2014

Sähkön siirtohinnat laskevat Helsingissä

Helen Sähköverkko Oy alentaa sähkön siirtohintoja keskimäärin noin kymmenen prosenttia 1.1.2015 alkaen. Edellinen siirtohinta-alennus tehtiin tämän vuoden tammikuussa.

 

Vallitsevat matalat markkinakorot pienentävät Helen Sähköverkko Oy:n pääomakustannuksia, mikä mahdollistaa siirtohinnan alennuksen.


Tyypillisen kerrostaloasukkaan, jonka vuosikäyttö on 2 000 kWh, sähkön siirtokustannukset laskevat noin kymmenen euroa vuodessa. Alennuksen jälkeen tyypillisen kerrostaloasukkaan sähkön siirtokustannukset ovat noin 114 euroa vuodessa.

Tyypillisen sähkölämmittäjän, jonka vuosikäyttö on 18 000 kWh, sähkön siirtokustannukset laskevat noin 54 euroa vuodessa. Alennuksen jälkeen tyypillisen sähkölämmittäjän sähkön siirtokustannukset ovat noin 570 euroa vuodessa. Esimerkkisummat sisältävät arvonlisäveron, mutta eivät sähköveroa.

Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti

Helen Sähköverkko Oy investoi vuosittain 40–50 miljoonaa euroa Helsingin alueen sähköverkon kehittämiseen, mikä on runsas kolmasosa asiakkaiden maksamista siirtomaksuista. Investointeja tarvitaan kasvavan kaupungin sähkön jakeluun ja sähköverkon uudistamiseen. Niillä myös varmistetaan hyvä sähkönjakelun toimitusvarmuus.


Helsingin sähköverkko on säävarma

Helsinkiläiset sähkönkäyttäjät kokevat sähkökatkoja muuta Suomea harvemmin. Sähkönjakeluverkko on Helsingissä lähes kokonaan (98 %) kaapeloitu ja tämän ansiosta pääkaupungin sähköverkko on säävarma. Pääkaupungissa sähköverkon rakentamisessa on otettu käyttöön uutta tekniikkaa, jonka ansiosta sähköverkon vikaantumisesta ei aina aiheudu asiakkaille sähkönjakelun keskeytystä.  Myös sähköverkon automaatioasteen kasvattamiseen on panostettu, mikä pienentää häiriöiden kestoaikoja.
Sähkön siirtohinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

 

Helen Sähköverkko Oy harjoittaa sähköverkkotoimintaa Helsingin verkkoalueella. Yhtiö kuuluu Helsingin kaupungin omistamaan Helsingin Energia -konserniin.

Sähköverkko